10 feiten over griep en verkoudheid

De dagen worden korter en de truien komen uit de kast – het is weer die tijd van het jaar waarin de gevreesde verkoudheid en griep op de loer liggen. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over virussen? Wist je bijvoorbeeld dat je vaker per jaar ziek kunt worden? En dat je ook in de zomer verkouden kunt zijn? We geven je 10 interessante feiten over griep en verkoudheid, zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden dit seizoen.

Feit 1. Verkoudheid en griep verschillen

Veel mensen denken dat griep en verkoudheid hetzelfde zijn. Dat is echter niet waar. Want hoewel ze enkele symptomen delen, zijn het twee verschillende ziekten. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, terwijl verkoudheid kan worden veroorzaakt door verschillende virussen zoals het rhinovirus.

Viroloog Carolien van de Sandt van het ErasmusMC legt uit:

“Griep is een luchtweginfectie, die veroorzaakt wordt door het griepvirus. Je hebt dan last van droge hoest, hoofdpijn, keelpijn, maar ook koorts. Het is echt iets anders dan een verkoudheid, het is een stuk heftiger. Als je griep hebt, kom je echt je bed niet uit.”

Carolien van de Sandt, ErasmusMC, NOS.nl

Wil je meer weten over het verschil tussen griep en verkoudheid? In dit artikel hebben we de verschillen voor je op een rijtje gezet.

Feit 2. Ook in de zomer kun je ziek worden

Ziek worden is niet alleen iets voor de koude maanden. Griep- en verkoudheidsvirussen kunnen zelfs in de zomer toeslaan. Hoewel warm weer vaak wordt gezien als een teken van gezondheid, is het toch belangrijk om altijd alert te blijven, zelfs als de zon schijnt. Het is het hele jaar door essentieel om gezonde gewoontes te volgen, zoals goede hygiëne, om ziektekiemen op afstand te houden.

Feit 3. Je kunt meerdere keren per seizoen griep krijgen

Jammer genoeg blijft het niet altijd bij één keer griep. Griepvirussen zijn namelijk niet allemaal hetzelfde. Doordat er verschillende soorten griepvirussen zijn, loop je het risico om binnen één seizoen twee keer ziek te worden. Dokter Van de Sandt voegt toe: “Daarnaast is het een heel slim virus, dat zich telkens iets aanpast, waardoor je van hetzelfde type nog een keer ziek kunt worden.” Gelukkig gebeurt dit meestal niet vaak. Na herstel doet je lichaam namelijk extra zijn best om andere indringers buiten de deur te houden.

Feit 4. Antibiotica bieden geen hulp

Antibiotica zijn geen wondermiddel voor griep en verkoudheid. Deze ziekten worden veroorzaakt door virussen, terwijl antibiotica alleen werken tegen bacteriën. Onnodig gebruik van antibiotica kan zelfs schadelijk zijn en zorgen voor antibioticaresistentie. Dus, als je de griep hebt of verkouden bent, is het beste wat je kunt doen uitrusten, genoeg drinken en de symptomen behandelen.

Feit 5. Kinderen zijn besmettelijker dan volwassenen

Kinderen zijn besmettelijker dan volwassenen. Terwijl volwassenen meestal drie tot vijf dagen besmettelijk zijn vanaf het begin van de symptomen, blijven kinderen soms wel zeven dagen besmettelijk. Bovendien produceert het lichaam van jonge kinderen meer virusdeeltjes. Hierdoor kan de griep zich gemakkelijker verspreiden, vooral op school en in de kinderopvang.

Heeft je kind de griep of een verkoudheid te pakken? Met de kindvriendelijke neusdouche spoel je effectief verstoppingen en virusdeeltjes weg. Op deze manier kunnen je kinderen weer vrij ademen.

Feit 6. Neusspoelen werkt bij griep en verkoudheid

Als griep of verkoudheid je te pakken heeft, is neusspoelen een handige natuurlijke oplossing. Door je neus te spoelen met een zoutoplossing, spoel je virussen, allergenen en overtollig slijm weg. Dit kan helpen om symptomen te verminderen en het herstelproces te versnellen. Het is een eenvoudige en effectieve manier om je snel weer beter te voelen. Daarnaast werkt neusspoelen ook preventief.

Feit 7. Goede hygiëne voorkomt besmetting

Griepvirussen gaan rond via snot, slijm en speeksel, vooral in drukke, slecht geventileerde ruimtes. Ze worden ook overgedragen via handen en voorwerpen. Door goede hygiëne te hanteren, zoals regelmatig handen wassen, kun je de verspreiding beperken en jezelf beschermen tegen besmetting. Het is een simpele gewoonte met een grote impact op jouw gezondheid en die van anderen.

Feit 8. Roken vertraagt herstel van verkoudheid

Als je verkouden bent, is roken niet bepaald behulpzaam. Verkoudheid veroorzaakt ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Roken voegt extra irritatie toe aan deze slijmvliezen, waardoor verkoudheidsklachten langer kunnen aanhouden. Het is daarom verstandig om tabaksproducten te vermijden tijdens deze periode. Op deze manier bevorder je een sneller herstel en minimaliseer je verdere irritatie.

Feit 9. Griepprik niet voor iedereen nodig

Ieder jaar worden in Nederland ongeveer 5 miljoen mensen gevaccineerd tegen de griep. Maar voor gezonde, jonge mensen lijkt een griepprik niet altijd noodzakelijk te zijn. Volgens Dokter van de Sandt kunnen gezonde mensen het griepvirus vaak effectief zelf bestrijden, waardoor ze natuurlijke immuniteit opbouwen. Deze immuunrespons is na een infectie sterker dan na vaccinatie. Het griepvirus is echter wel belangrijk voor risicogroepen.

Feit 10. Je kunt jezelf wapenen

Hoewel je griep en verkoudheid niet volledig kunt voorkomen, kun je jezelf wel zo goed mogelijk wapenen. Een sterk immuunsysteem is je beste verdediging. Kies voor een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit en volle granen. Stimuleer je immuunsysteem met regelmatige lichaamsbeweging, zorg voor 7-9 uur slaap per nacht, verminder stress met technieken zoals meditatie, en blijf goed gehydrateerd met voldoende water. Deze eenvoudige stappen versterken niet alleen je immuunsysteem, maar verminderen ook het risico op griep en dragen bij aan je algehele gezondheid.

Wil je nog meer weten over griep? Lees onze uitgebreide blog Alles over griep

Neusspoelen met Rhino Horn

Als griep of verkoudheid toeslaat, biedt Rhino Horn effectieve en natuurlijke verlichting. Het reinigen van je neusholtes met een zoutoplossing helpt bij het verwijderen van virussen en slijm, wat kan bijdragen aan een sneller herstel.

Het neusspoelen met Rhino Horn is uiterst eenvoudig. Dankzij de speciale vorm van het kannetje spoel je met een natuurlijke druk de volledig natuurlijke zoutoplossing door je neus. Deze eenvoudige, veilige en bewezen methode verlicht op effectieve wijze de symptomen van griep en verkoudheid, waardoor je je snel weer goed voelt.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.