Neus spoelen bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking - Rhino Horn

10 tips tegen wintervirussen

De winter komt eraan en dat betekent dat wintervirussen zich weer snel verspreiden. Het is enorm vervelend als je je door een wintervirus een aantal dagen verkouden of ziek voelt. Je wilt dit natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Maar hoe bescherm je jezelf? We zetten 10 tips tegen wintervirussen voor je op een rijtje:

1. Was je handen regelmatig

Wanneer er virusdeeltjes op je handen zitten kun je gemakkelijk ziek worden. Daarom is het aan te raden om regelmatig je handen grondig te wassen. Probeer ten minste 60 seconden lang je handen te reinigen door middel van water en zeep. Vergeet niet tussen je vingers in te wrijven en ook je polsen te wassen. Spoel daarna je handen goed af.

2. Gebruik handgel

Is er geen kraan met lopend water in de buurt? Reinig dan je handen met handgel op alcoholbasis. Zorg dat je altijd een flesje handgel in je zak hebt voor in het openbaar vervoer, op kantoor of voor onderweg. 

3. Raak je gezicht niet aan

Je handen raken de hele dag door oppervlakten aan en hierdoor pikken ze bacteriën op. Zonder het door te hebben raak je vervolgens onbewust je neus, mond en ogen aan. Naast dat het aan te raden is om je handen vaker te wassen, helpt het ook om je gezicht minder aan te raken. Zo verklein je de kans op besmetting. Leer jezelf af om voortdurend aan je gezicht te zitten.

4. Vervang handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoekjes

Als je net je handen hebt gewassen zijn deze schoon en vrij van bacteriën. Maar wanneer je vervolgens je handen droogt met handdoeken die je al een tijdje gebruikt, is de kans groot dat je weer nieuwe bacteriën of virussen aan je handen smeert. Zorg daarom dat je handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoekjes regelmatig wast en vervangt.

5. Schud geen handen

Weet je dat wintervirussen weer rondgaan? Probeer dan te vermijden om handen te schudden met anderen. Via de handen kunnen virussen makkelijk doorgegeven worden. Probeer daarnaast afstand te houden van mensen die hoesten en niezen. Zo voorkom je dat je besmet raakt.

6. Spoel je neus

Door je neus dagelijks te spoelen met een neusdouche hou je je luchtwegen vrij en open. Doordat het water het ene neusgat ingaat en er via het andere neusgat weer uitkomt, spoel je direct eventuele deeltjes van wintervirussen je neus uit. De zoutoplossing is geheel natuurlijk en zacht voor je neus. Je kunt dan ook zonder problemen dagelijks je neus spoelen.

Via een mini-theepotje giet je zout in het ene neusgat, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt. Het vastzittend slijm wordt losgeweekt en spoelt je neus uit. Daarnaast zorgt de zoutoplossing ervoor dat de zwelling van de slijmvliezen afneemt. Je neus komt tot rust. Er is weer meer ruimte en je kunt weer beter ademhalen

Hoogleraar Wytske Fokkens, AMC ziekenhuis, Volkskrant

Een neusdouche maakt het neusspoelen eenvoudig. Gebruik de Rhino Horn om dagelijks je neus te spoelen. Meer weten? Lees verder hoe het neusspoelen met de Rhino Horn werkt.

7. Boost je immuunsysteem

Wanneer je weerstand laag is ben je sneller vatbaar voor wintervirussen. Daarom kan het geen kwaad om je weerstand in de winter een extra boost te geven. Laat ongezond eten zoveel mogelijk staan en eet veel groente en fruit zodat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes, die kunnen helpen om virussen te bestrijden. Daarnaast houd je je immuunsysteem sterk door dagelijks te bewegen.

8. Drink voldoende water

Water drinken is altijd belangrijk. Maar om jezelf tegen wintervirussen te beschermen is voldoende vocht binnenkrijgen essentieel. Wanneer je meer water drinkt moet je hierdoor ook vaker naar het toilet. Zo worden de afvalstoffen in je lichaam sneller afgevoerd en krijgen wintervirussen minder kans om zich in je lichaam te nestelen. Koffie en alcohol onttrekken juist vocht aan het lichaam, dus drink liever een kop thee.

9. Slaap voldoende

Het is zeer belangrijk om voldoende te slapen. Wanneer je genoeg slaapt blijft je weerstand hoog en verklein je de kans om ziek te worden van een wintervirus. Volgens onderzoek van de University of California hebben mensen die minder dan zes uur per nacht slapen maar liefst vier keer zoveel kans om verkouden te worden als mensen die meer dan zeven uur per nacht slapen, aldus een artikel op NU.nl.

10. Ventileer je huis

Ook al is het koud buiten, toch is het belangrijk om elke dag even je ramen en deuren open te zetten en je huis te ventileren. Zo voorkom je dat de virusdeeltjes in je huis blijven hangen en wordt de lucht ververst. Probeer ook de ventilatieroosters open te laten staan voor voortdurende luchttoevoer in je huis.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.