De 11 oorzaken van een droge neus - Rhino Horn

11 oorzaken van een droge neus

Een droge, kriebelende neus is vervelend. Het kan leiden tot irritatie en zelfs bloedneuzen. Maar wat is nou precies de oorzaak? Komt het door een onderliggende aandoening, door medicatie of misschien door het weer? In dit artikel onderzoeken we de meest voorkomende oorzaken van een droge neus en delen we praktische tips om de klachten te verlichten.

Oorzaak 1: Koude, droge lucht

In de winter kan de lucht erg droog zijn, waardoor je neus uitdroogt. Een droge neus kan zelfs leiden tot bloedneuzen. Ook in de zomer kan droge lucht een probleem zijn, wanneer de airco vaak draait. Het verhogen van de luchtvochtigheid in huis kan ervoor zorgen dat de neus vochtig blijft en de symptomen worden verlicht. Een luchtbevochtiger kan hierbij helpen.

Oorzaak 2: Verkoudheid

Verkoudheid is een veelvoorkomende oorzaak van een droge neus. Wanneer je verkouden bent ben je besmet met een verkoudheidsvirus en raken je slijmvliezen ontstoken. Dit kan leiden tot irritatie en vervolgens droogheid. Zorg goed voor jezelf wanneer je verkouden bent zodat je zo snel mogelijk van je klachten afkomt.  

Oorzaak 3: Bijholteontsteking

Wanneer een verkoudheid lang aanhoudt kan de neusontsteking leiden tot een bijholteontsteking. Je hebt dan niet alleen last van een droge neus, maar ook van vermoeidheid, hoofdpijn en pijn in de bovenkaak, kiezen en rondom de ogen. Behandelingsopties voor bijholteontsteking zijn onder andere neusspoelingen en in enkele gevallen een operatie.

Oorzaak 4: Allergieën

Allergieën kunnen een droge neus veroorzaken, vooral als je allergisch bent voor stoffen zoals pollen, huisstofmijt of dierenhaar. Het vermijden van allergenen en het spoelen van de neus met een zoutoplossing kan helpen om de symptomen te verlichten.

Oorzaak 5: Medicatie

Sommige medicijnen hebben een droge neus als bijwerking. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het gebruik van antihistaminica, antidepressiva of medicijnen tegen hoge bloeddruk. Als je vermoedt dat je medicijnen de oorzaak zijn van je droge neus, neem dan contact op met je huisarts om alternatieven te bespreken.

Oorzaak 6: Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten zoals Sjögren-syndroom en lupus kunnen een droge neus veroorzaken, omdat ze het immuunsysteem van het lichaam aantasten en de slijmvliezen van de neus en mond uitdrogen. Behandelingen voor auto-immuunziekten zijn onder andere medicijnen en hydraterende mondspoelingen.

Oorzaak 7: Roken

Roken kan een droge neus veroorzaken omdat het de neusslijmvliezen irriteert. De oplossing ligt in dit geval voor de hand; door te stoppen met roken kun je ook van je droge neus afkomen.

Oorzaak 8: Het gebruik van neusspray

Neusspray lijkt de oplossing tegen een droge neus. Maar niets is minder waar. Het stofje xylometazoline dat in neusspray zit zorgt ervoor dat je slijmvlies slinkt en je holtes opengaan. Maar het zorgt er ook voor dat je neus uitdroogt, waardoor de klachten erger worden bij langdurig gebruik. Spoel daarom liever je neus met een natuurlijke zoutoplossing.

Oorzaak 9: Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderen je hormonen, waardoor ook de vochtproductie in het lichaam beïnvloed kan worden. Hierdoor kan het komen dat je neus niet zo vochtig meer is, waardoor je last krijgt van een droge neus. Gebruik echter geen neusspray tijdens de zwangerschap omdat hierdoor je bloeddruk omhoog gaat. Kies in plaats daarvan voor het natuurlijke spoelen van de neus met een zoutoplossing.

Oorzaak 10: Ouder worden

Naarmate we ouder worden produceren onze neuzen minder slijm en worden ze droger. Dit kan leiden tot de klachten van een droge neus en een verminderd reukvermogen. Het verhogen van de luchtvochtigheid in huis en het spoelen van de neus met een neusdouche kan helpen om de symptomen te verlichten.

Oorzaak 11: Te weinig water drinken

Soms blijkt de oplossing dichterbij dan je dacht. Hoewel er een tal van medische oorzaken aan te wijzen is, kan de droge neus soms eenvoudigweg het gevolg zijn van te weinig water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm snel afgevoerd worden. Zorg daarom dat je dagelijks voldoende vocht (zoals water en thee) drinkt.

De neus spoelen bij een droge neus

Door te begrijpen wat de oorzaken zijn, kan je beter begrijpen hoe je de droge neus kunt voorkomen en behandelen. In de meeste gevallen is het spoelen van de neus de meest simpele en effectieve oplossing. Op de website KNO Medisch Centrum is te lezen dat:

Ook het spoelen met zout water (NaCl-oplossing) en het bevochtigen van de lucht in huis kan een positief effect hebben [op een droge neus].

Website KNO Medisch Centrum

Door de neus te spoelen met een natuurlijke spoeling van water en zout, hydrateer je de neus en breng je de geïrriteerde slijmvliezen tot rust.

De Rhino Horn helpt je bij het spoelen van je neus. Door de vorm van het kannetje spoel je met een natuurlijke druk de zoutoplossing door je neusholten. Je mag dit meerdere keren per dag doen, zowel ter voorkoming als ter bestrijding van de droge neus.

Gerelateerde artikelen

Griep zo snel mogelijk verlichten met onze tips - Rhino Horn

Griep zo snel mogelijk verlichten

Hoe kom je zo snel mogelijk van die vervelende griep af? Hoe kun je de griep symptomen zo snel mogelijk verlichten? We geven je tips.

Vaker verkouden in de herfst en winter. Waarom?

Waarom ben je vaker verkouden in de herfst en winter?

Waarom worden we sneller verkouden in de herfst en winter dan in de zomer? En wat kunnen we doen om ons in de koudere maanden te beschermen?