Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

12 eenvoudige tips tegen hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van planten, bomen of grassen. Het stuifmeel irriteert je ogen en komt ook binnen via je neus. Je niest veel, hebt een verstopte neus en krijgt jeukende en tranende ogen. Ook krijg je het benauwd en voel je je moe. Deze klachten komen vooral voor tijdens de bloeiperiode van de planten, bomen en grassen in de lente en zomer. Om de allergische reactie van hooikoorts te verminderen kan je bijvoorbeeld hooikoortsmedicijnen (antihistaminica) gebruiken. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met deze 12 tips tegen hooikoorts kun je de klachten zoveel mogelijk voorkomen en bestrijden:

Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

Tip 1: Smeer vaseline rond je neus

“Je kunt een dotje vaseline in je neus smeren,” adviseert internist-allergoloog Theo Roovers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg in de Volkskrant. “Een barrière opbouwen helpt.” Een deel van het stuifmeel blijft dan op het vettige vaseline laagje plakken en kan de neus niet in. Het deel wat wel in je neus komt en de allergische reactie veroorzaakt (de hooikoorts) kan je uit je neus spoelen. Zie onze volgende tip!

Tip 2: Spoel je neus

Eén van de beste tips tegen hooikoorts is om de neus te spoelen met een neusdouche. Dokter Jan van der Borden, KNO-arts en redacteur neus.nu vertelt:

Het vergt even wat handigheid maar als je het gewend bent, kan je neus schoon spoelen met de Rhino Horn een zegen zijn in het hooikoortsseizoen.

Dokter Jan van der Borden, KNO-arts np en redacteur Neus.nu

Ook kalmeert de zoutoplossing je neusslijmvlies en kan je weer makkelijk ademen. Hier vind je meer informatie over neus spoelen bij hooikoorts.

Tip 3: Draag een zonnebril

Een zonnebril is een goede hulp bij hooikoorts. Bescherm je ogen en draag buiten een sluitende bril of zonnebril. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel.

Tip 4: Reinig je ogen

Heb je jeuk aan je ogen? Probeer dan niet in je ogen te wrijven. Pollen die aan je handen zitten kun je dan zo overbrengen met irritaties tot gevolg. Gebruik liever een vochtig washandje en leg deze op je ogen of spoel je ogen met water.

Tip 5: Was je handen en haar

Gedurende de dag kleven er veel pollen aan je. Ze zitten o.a. in je haar, op je handen en aan je kleren. Was dus overdag vaker je handen en neem voordat je naar bed gaat een douche. Zo spoel je de pollen van je af en voorkom je dat ze in je bed en op je kussen komen.

Tip 6: Hang gewassen kleding binnen op

Veel mensen vinden het fijn om in de lente en zomer hun was buiten te laten drogen. Wanneer je last van hooikoorts hebt is dit echter niet aan te raden. De pollen gaan in je kleding en beddengoed zitten en dit neem je vervolgens mee naar binnen.

Tip 7: Houd ramen en deuren gesloten

Tijdens het hooikoortsseizoen is het verstandig om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo voorkom je dat pollen in je huis terecht komen. Als je het huis wilt doorluchten kun je dit het beste in de ochtend doen wanneer de lucht nog vochtig is.

Tip 8: Maak regelmatig schoon

Maak je huis regelmatig schoon. Pollen dwarrelen vanuit de lucht op de grond en op oppervlakken in het huis. Neem meubels en oppervlakken daarom af met een vochtige doek. Zorg ook dat je met regelmaat stofzuigt met een stofzuiger met een goede filter.

Tip 9: Sluit de ramen van de auto  

Let erop dat je ook in de auto de ramen zoveel mogelijk gesloten houdt. Zo voorkom je dat pollen binnen kunnen komen. Ook via het ventilatiesysteem komt lucht naar binnen. Zet de airco daarom als het even kan op de recirculatiestand. Lucht de auto op een plek waar minder pollen in de lucht zijn.

Tip 10: Houd de pollenkalender in de gaten

Als je wilt weten wanneer er pollen in de lucht zijn is een van onze beste tips tegen hooikoorts om de pollenkalender in de gaten te houden. Weet je niet precies voor welk soort pollen je allergisch bent? Houd je klachten bij en vergelijk dit aan het einde van het pollenseizoen met de grafiek. Kwamen jouw klachten overeen met de pollen van een specifieke boom, gras of kruid?

Tip 11: Ga naar buiten na een regenbui

Nadat het flink heeft geregend hangen er minder pollen in de lucht. Dit is het beste moment om naar buiten te gaan wanneer je hooikoorts hebt. Je zult merken dat je symptomen minder zijn. Wanneer het hard waait zal je juist veel last van pollen hebben omdat het stuifmeel zich dan gemakkelijk verspreidt.

Tip 12: Controleer de tuin

Heb je bomen, gras of kruiden in de tuin staan? Het zou kunnen dat je allergisch bent voor de planten in je tuin. Controleer wat er in je tuin staat en verwijder de planten waarvoor je allergisch bent. Check ook je kamerplanten en boeketten in huis waarop je mogelijk allergisch kunt reageren.

Hooikoorts bij kinderen

Vaak wordt gedacht dat kinderen geen last van hooikoorts hebben maar helaas klopt dit niet. Maar liefst 30.000 kinderen in Nederland zijn allergisch voor pollen! Voor tips tegen hooikoorts bij kinderen verwijzen we je naar de blog hooikoorts bij kinderen.

Gerelateerde artikelen

Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Top 5 manieren om je neus te reinigen

Neus spoelen, snuiten of neusspray? Wat zijn de top 5 manieren om je neus te reinigen? In dit artikel geven we je de beste oplossingen.

Logopedist Marthe Nijkamp

Interview logopedist Marthe over neus spoelen en je stem

Neus spoelen kan klachten van de keel, ademhaling of slikken verhelpen. Logopedist Marthe legt uit waarom hij Rhino Horn aanbeveelt.