Tips om te slapen met een verstopte neus

12 tips om beter te slapen met een verstopte neus

Het is tijd om naar bed te gaan en je voelt je prima. Maar op het moment dat je gaat liggen gaat je neus dicht. Je kunt slecht ademen en valt daardoor niet makkelijk in slaap. Waarom raakt je neus toch altijd verstopt wanneer je moet slapen? Wij geven je 12 tips om beter te slapen met een verstopte neus.

12 tips slapen verstopte neus Rhino Horn

1. Een andere slaaphouding

Op je zij of buik liggen doet geen goed voor een verstopte neus. Zorg ervoor dat je op je rug ligt. Wanneer je je hoofd wat hoger legt, zal er minder bloed door je neusschelpen lopen en raakt je neus minder geblokkeerd. Dit komt omdat er meer bloed naar je hoofd stroomt en de doorbloeding in je neusschelpen toeneemt.

2. Neem een warme douche

Door een warme douche te nemen voor het slapengaan, kom je tot rust. En door de stoom van het hete water gaan ook je neusholten weer open. Zo kun je vrij ademen voordat je naar bed gaat.

3. Drink genoeg water

Als je verkouden bent is het belangrijk om genoeg water te drinken, minstens twee liter water per dag. Zorg dat je voor het slapengaan genoeg gehydrateerd bent. Vocht verdunt slijm in je neus, dus daardoor zal je minder last hebben van klachten.

4. Zet een kop thee

Zoals in de tip hierboven beschreven is water drinken erg belangrijk wanneer je een verstopte neus hebt. Maar wist je dat het daarnaast ook goed is om thee te drinken? De warme thee zorgt ervoor dat je neusholtes opengaan. En nog een bijkomend voordeel: honing in je thee verzacht je keel.

5. Spoel je neus

Neusdouche Rhino Horn

Een neusdouche mag in dit overzicht niet ontbreken. Want door je neus te spoelen met water en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij.

Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van het neuskannetje het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit. En het spoelen is, anders dan neusspray, niet verslavend. Lees hier meer over neus spoelen bij een verstopte neus en bekijk de video.

6. Gebruik neusspray

Kun je niet slapen door een verstopte neus? Neusspray is een handige en tijdelijke oplossing. Het probleem met neusspray is dat het slechts kort voor verlichting zorgt. Op de lange termijn houdt het juist de verkoudheid en verstopping in stand.

Vind je het lastig de neusspray te laten staan? Lees hier meer over hoe je van een neusspray verslaving afkomt.

7. Stomen

Stoom helpt je om het overtollige slijm kwijt te raken. Je maakt gemakkelijk je eigen stoombad door een bakje water te koken en er met je hoofd boven te hangen. Leg een handdoek over je heen en adem de stoom langzaam in. Door dit net voor het slapengaan te doen, zijn je neusholten weer helemaal open.

8. Smeer mentholzalf

Mentholzalf is niet alleen goed om hoest te verminderen, maar het houdt ook je neusgaten open door de sterke muntgeur. Kun je niet slapen door een verstopte neus? Smeer het op je borst, zo ruik je het de hele nacht en blijft je neus open.

9. Ga op tijd naar bed

Als je verkouden bent kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Je kunt daardoor je slaapritme gaan verdraaien. Toch raden wij aan om je aan je gebruikelijke bedtijd te houden. Juist als je verkouden bent is het belangrijk om genoeg slaap te krijgen. Ook helpt het om overdags wat extra tijd voor rust en ontspanning in te plannen.

10. Maak je huis schoon

Als je niet weet waar de verstopte neus vandaan komt, is het verstandig om je slaapkamer goed schoon te maken. Reinig het tapijt, je gordijnen en verschoon de lakens. Hoe minder stof, des te minder kans dat je neus dicht gaat.

11. Houd de lucht vochtig

Wanneer je verkouden bent zorgt droge lucht ervoor dat je neus en keel nog verder uitdrogen. Hierdoor raken je slijmvliezen sneller geïrriteerd. Zorg daarom dat de binnenruimtes waarin je je bevindt niet te droog zijn. Onderzoek van webMD wijst uit dat een luchtvochtigheid van ten minste 40% in de slaapkamer de kans op griep verkleint. Wij raden aan om het raam open te zetten of een bakje met water aan de verwarming te hangen. Zo houd je eenvoudig de luchtvochtigheid op peil.

12. Zet de airco uit

Dat de airco je verkouden maakt is een fabeltje. Je wordt namelijk verkouden door een virus. Maar toch is het verstandig om de airco uit te zetten als je al verkouden bent, want de airco verlaagt de luchtvochtigheid in de kamer. En zoals we in de vorige tip hebben besproken leidt een lage luchtvochtigheid tot irritatie. Ze de airco liever uit tot je je weer beter voelt.

Conclusie

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor je dagelijkse functioneren en je gezondheid. Neem daarom onze 12 tips om beter te slapen met een verstopte neus ten harte. Neem je rust en slaap lekker!

Gerelateerde artikelen

De 11 oorzaken van een droge neus - Rhino Horn

11 oorzaken van een droge neus

Wat is nou precies de oorzaak van een droge neus? Komt het door een onderliggende aandoening, door medicatie of misschien door het weer? We geven je de 11 meest voorkomende oorzaken.

Neus spoelen bijholteonsteking

Alles over bijholteontsteking

Hoe weet je of je een bijholteontsteking hebt? Wat is het en wat zijn de klachten? En hoe kom je ervan af?