Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

18 eenvoudige tips tegen hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van planten, bomen of grassen. Het stuifmeel irriteert je ogen en komt ook binnen via je neus. Je niest veel, hebt een verstopte neus en krijgt jeukende en tranende ogen. Ook krijg je het benauwd en voel je je moe. Deze klachten komen vooral voor tijdens de bloeiperiode van de planten, bomen en grassen in de lente en zomer. Je kunt hooikoorts niet geheel verhelpen, maar je kunt het wel zo veel mogelijk voorkomen. In dit artikel leggen we uit hoe je hooikoorts herkent en geven we 18 tips tegen hooikoorts, om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden.

Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

Wat merk ik van hooikoorts? 

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, veroorzaakt typische symptomen zoals niezen, jeukende ogen, een verstopte neus en tranende ogen. Deze symptomen ontstaan door een overreactie van het immuunsysteem op pollen van bomen, grassen en planten die vrijkomen in de lucht. Histamine, een chemische stof die vrijkomt bij allergische reacties, speelt hierbij een belangrijke rol en draagt bij aan de symptomen die mensen met hooikoorts ervaren.

Hooikoortsklachten kunnen lijken op die van een verkoudheid, maar hooikoorts kan veel langer aanhouden, vaak gedurende weken tot maanden, afhankelijk van het bloeiseizoen van de allergenen. Bij sommige mensen kunnen hooikoortsklachten leiden tot bijholteontsteking. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom hebben we 18 tips verzameld tegen klachten bij hooikoorts.

Tip 1: Zoek uit voor welke pol je allergisch bent

Je kunt allergisch zijn voor verschillende pollen van bomen, grassen en kruiden. Maar niet elk soort pol zal bij jou voor klachten zorgen. Misschien heb je alleen een allergie voor grassen, of heb je alleen last wanneer je lichaam in contact komt met het stuifmeel van berken. Daarom raden we aan om uit te zoeken voor welke pollen je allergisch bent, zodat je weet wanneer je maatregelen kunt nemen.

Overzicht bloeiperiodes verschillende soorten pollen

Verschillende soorten pollen bloeien gedurende verschillende periodes. Over het algemeen kunnen we deze perioden onderscheiden als het boompollenseizoen, het graspollenseizoen en het kruidenpollenseizoen. Hier zijn de specifieke periodes van deze verschillende pollen:

  • Boompollenseizoen: januari tot oktober
  • Graspollenseizoen: maart tot september
  • Kruidenpollenseizoen: april tot november

Weet je niet precies voor welk soort pollen je allergisch bent? Houd je klachten bij en vergelijk dit aan het einde van het pollenseizoen met de pollenkalender.

Tip 2: Houd de pollenkalender in de gaten

Als je wilt weten wanneer er pollen in de lucht zijn is een van onze beste tips tegen hooikoorts om de pollenkalender in de gaten te houden. Een van de tools die je hiervoor kunt gebruiken is de Hooikoortsradar. Hier worden pollentellingen bijgehouden en kun je lezen welke pol op dit moment in bloei staat.

Tip 3: Smeer vaseline rond je neus

“Je kunt een dotje vaseline in je neus smeren,” adviseert internist-allergoloog Theo Roovers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg in de Volkskrant. “Een barrière opbouwen helpt.” Een deel van het stuifmeel blijft dan op het vettige vaseline laagje plakken en kan de neus niet in. Het deel wat wel in je neus komt en de allergische reactie veroorzaakt (de hooikoorts) kan je uit je neus spoelen. Zie onze volgende tip bij hooikoorts!

Tip 4: Spoel je neus

Eén van de beste tips tegen hooikoorts is om de neus te spoelen met een neusdouche. Dokter Jan van der Borden, KNO-arts en redacteur neus.nu vertelt:

Het vergt even wat handigheid maar als je het gewend bent, kan je neus schoon spoelen met de Rhino Horn een zegen zijn in het hooikoortsseizoen.

Dokter Jan van der Borden, KNO-arts np en redacteur Neus.nu

Ook kalmeert de zoutoplossing je neusslijmvlies en kan je weer makkelijk ademen. Hier vind je meer informatie over neus spoelen bij hooikoorts.

Neus spoelen zoutoplossing

Tip 5: Draag een zonnebril

Een zonnebril is een goede hulp bij hooikoorts. Bescherm je ogen en draag buiten een sluitende bril of zonnebril. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel.

Tip 6: Reinig je ogen

Heb je jeuk aan je ogen? Probeer dan niet in je ogen te wrijven. Pollen die aan je handen zitten kun je dan zo overbrengen, met irritaties tot gevolg. Gebruik liever een vochtig washandje en leg deze op je ogen of spoel je ogen met water.

Tip 7: Was je handen en haar

Gedurende de dag kleven er veel pollen aan je. Ze zitten bijvoorbeeld in je haar, op je handen en in je kleren. Was dus overdag vaker je handen en neem voordat je naar bed gaat een douche. Zo spoel je de pollen van je af en voorkom je dat ze in je bed en op je kussen terechtkomen.

Tip 8: Hang gewassen kleding binnen op

Veel mensen vinden het fijn om in de lente en zomer hun was buiten te laten drogen. Wanneer je last van hooikoorts hebt is dit echter niet aan te raden. De pollen gaan in je kleding en beddengoed zitten en dit neem je vervolgens mee naar binnen.

Tip 9: Houd ramen en deuren dicht

We snappen dat je graag frisse lucht in huis hebt. Maar tijdens het hooikoortsseizoen is het verstandig om ramen en deuren toch echt zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo voorkom je dat pollen in je huis terecht komen. Vooral in de slaapkamer is dat van groot belang. Als je het huis wilt doorluchten kun je dit het beste in de ochtend doen wanneer de lucht nog vochtig is. 

Tip 10: Maak regelmatig schoon

Maak je huis regelmatig schoon. Pollen dwarrelen vanuit de lucht op de grond en op oppervlakken in het huis. Neem meubels en oppervlakken daarom af met een vochtige doek. Zorg ook dat je met regelmaat stofzuigt met een stofzuiger met een goede filter.

Tip 11: Sluit de ramen van de auto  

Let erop dat je ook in de auto de ramen zoveel mogelijk gesloten houdt. Zo voorkom je dat pollen binnen kunnen komen. Ook via het ventilatiesysteem komt lucht naar binnen. Zet de airco daarom als het even kan op de recirculatiestand. Lucht de auto op een plek waar minder pollen in de lucht zijn.

Tip 12: Gebruik een luchtreiniger met HEPA-filter

Een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen om de lucht in huis te zuiveren. Het apparaat doet dit door kleine deeltjes zoals pollen uit de lucht te filteren. Dit kan de blootstelling aan allergenen verminderen en hooikoortssymptomen verlichten. Zorg dat je de filters regelmatig schoonmaakt of vervangt voor optimale effectiviteit.

Tip 13: Ga naar buiten na een regenbui

Nadat het flink heeft geregend hangen er minder pollen in de lucht. Dit is het beste moment om naar buiten te gaan wanneer je hooikoorts hebt. Je zult merken dat je symptomen minder zijn. Wanneer het hard waait zal je juist veel last van pollen hebben omdat het stuifmeel zich dan gemakkelijk verspreidt.

Tip 14: Controleer de tuin

Heb je bomen, gras of kruiden in de tuin staan? Het zou kunnen dat je allergisch bent voor de planten in je tuin. Controleer wat er in je tuin staat en verwijder de planten waarvoor je allergisch bent. Check ook je kamerplanten en boeketten in huis waarop je mogelijk allergisch kunt reageren.

Tip 15: Was je huisdieren

Huisdieren vinden het vaak heerlijk om buiten te spelen in de lente en de zomer. Helaas brengen ze vervolgens in hun vacht pollen mee naar binnen. Heb je erg veel last van klachten? Houd de vacht van je huisdieren zoveel mogelijk schoon door ze af te kloppen voordat ze naar binnen gaan en ze regelmatig te (laten) wassen. 

Tip 16: Kies je vakantiebestemming

Wil je op vakantie niet teveel last hebben van die vervelende klachten? Kies dan je bestemming verstandig uit. Je kunt een kleinere concentratie pollen verwachten in kustgebieden, steden en hoog in de bergen. Vermijd juist landelijke gebieden zoals bossen, parken en weilanden.

Tip 17: Eet gezond

Het is altijd belangrijk om gezond te eten. Maar wanneer je last van hooikoorts hebt al helemaal. Een goed uitgebalanceerd dieet met voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten kan het immuunsysteem versterken. Dit helpt het lichaam beter te reageren op allergenen, zoals pollen, die hooikoorts veroorzaken.

Tip 18: Vermijd alcohol

Laat dat extra wijntje liever even staan tijdens het hooikoortsseizoen. KNO-arts Peter Hellings vertelt aan HLN.be dat bij 1 op de 2 mensen de klachten van hooikoorts toenemen als ze alcohol drinken.

“Ongeveer de helft van de patiënten met luchtwegallergieën ervaren een toename van de klachten wanneer ze alcohol drinken. Dat staat los van de allergische ontstekingsreactie, maar is een gevolg van de overgevoeligheid van de luchtwegen waarbij alcohol zich bindt aan de stofjes in de luchtwegen.”

KNO-arts Peter Hellings

De Rhino Horn bij hooikoorts

De Rhino Horn is jouw ideale hulpmiddel tegen hooikoorts. Door de vorm van het kannetje kun je gemakkelijk de neus spoelen. En doordat de spoeling geheel natuurlijk is (water en zout) kun je zo vaak spoelen als je wilt. We raden aan om elke ochtend en avond je neus te spoelen met de Rhino Horn tijdens het hooikoortsseizoen om klachten te voorkomen en te verlichten.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Neusspoelen bij griep voor kinderen met de Rhino Horn

Griep bij kinderen: voorkomen en verlichten

Als ouder wil je er alles aan doen om te voorkomen dat je kinderen ziek worden. Maar hoe kun je griep bij kinderen voorkomen en verlichten?