Tips om te slapen met een verstopte neus

18 tips om beter te slapen met een verstopte neus

Het is tijd om naar bed te gaan en je voelt je prima. Maar op het moment dat je gaat liggen gaat je neus dicht. Je kunt slecht ademen en valt daardoor niet makkelijk in slaap. Waarom heb je toch steeds een verstopte neus wanneer je moet slapen? Wij geven je 18 tips om een verstopte neus te verhelpen voor het slapengaan.

Mogelijke oorzaken van een verstopte neus

Een verstopte neus kan verschillende oorzaken hebben, zoals allergische rinitis, een verkoudheid of chronische verkoudheid, sinusinfecties en neuspoliepen. Deze aandoeningen kunnen allemaal leiden tot zwelling van het neusslijmvlies, wat resulteert in een verstopte neus en ademhalingsproblemen. Ontdek hieronder 18 tips die kunnen helpen om beter te slapen met een verstopte neus.

12 tips slapen verstopte neus Rhino Horn

1. Een andere slaaphouding

Op je zij of buik liggen doet geen goed voor een verstopte neus. Zorg ervoor dat je op je rug ligt. Wanneer je je hoofd wat hoger legt, zal er minder bloed door je neusschelpen lopen en raakt je neus minder geblokkeerd. Dit komt omdat er meer bloed naar je hoofd stroomt en de doorbloeding in je neusschelpen toeneemt.

2. Neem een warme douche

Door een warme douche te nemen voor het slapengaan, kom je tot rust. En door de stoom van het hete water gaan ook je neusholten weer open. Zo kun je vrij ademen en de verstopte neus verhelpen voordat je naar bed gaat.

3. Drink genoeg water

Als je verkouden bent is het belangrijk om genoeg water te drinken, minstens twee liter water per dag. Zorg dat je voor het slapengaan genoeg gehydrateerd bent. Vocht verdunt slijm in je neus, dus daardoor zal je minder last hebben van klachten.

4. Zet een kop thee

Zoals in de tip hierboven beschreven is water drinken erg belangrijk wanneer je een verstopte neus hebt. Maar wist je dat het daarnaast ook goed is om thee te drinken? De warme thee zorgt ervoor dat je neusholtes opengaan. Tip: neem een lepeltje honing in je thee, dit verzacht je keel. Ideaal bij een verkoudheid.

5. Drink minder koffie

Omdat koffie bedoeld is om je wakker te houden, kan het de broodnodige slaap bemoeilijken, wat het bestrijden van virussen lastiger maakt voor je lichaam. Daarbij draagt koffie bij aan uitdroging, wat verstopping in de hand werkt. Zoals Susan Hassig, universitair hoofddocent epidemiologie aan de School of Public Health van Tulane University in New Orleans, uitlegt:

“Als het meer is dan een milde ziekte, wil je voorzichtig zijn met het consumeren van cafeïne, omdat het uitdrogend kan werken. Het heeft een licht vochtafdrijvend effect.”

Susan Hassig, School of Public Health van Tulane University in New Orleans

6. Ga op tijd naar bed

Als je verkouden bent kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Je kunt daardoor je slaapritme gaan verdraaien. Toch raden wij aan om je aan je gebruikelijke bedtijd te houden. Juist als je verkouden bent is het belangrijk om genoeg slaap te krijgen. Ook helpt het om overdags wat extra tijd voor rust en ontspanning in te plannen.

7. Spoel je neus

Neusdouche Rhino Horn

Een neusdouche mag in dit overzicht niet ontbreken. Want door je neus te spoelen met lauwwarm kraanwater en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij.

Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van het neuskannetje het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit. En het spoelen is, anders dan neusspray, niet verslavend. Lees hier meer over neus spoelen bij een verstopte neus en bekijk de video.

8. Gebruik neusspray

Kun je niet slapen door een verstopte neus? Neusspray is een handige en tijdelijke oplossing om een verstopte neus te verhelpen. Het probleem met neusspray is dat het slechts kort voor verlichting zorgt. Op de lange termijn houdt het juist de verkoudheid en verstopping in stand.

Vind je het lastig de neusspray te laten staan? Lees hier meer over hoe je van een neusspray verslaving afkomt.

9. Stomen

Stoom helpt je om het overtollige slijm kwijt te raken. Je maakt gemakkelijk je eigen stoombad door een bakje water te koken en er met je hoofd boven te hangen. Leg een handdoek over je heen en adem de stoom langzaam in. Door dit net voor het slapengaan te doen, zijn je neusholten weer helemaal open.

10. Smeer mentholzalf

Mentholzalf is niet alleen goed om hoest te verminderen, maar het houdt ook je neusgaten open door de sterke muntgeur. Kun je niet slapen door een verstopte neus? Smeer het op je borst, zo ruik je het de hele nacht en blijft je neus open.

11. Maak je huis schoon

Als je niet weet waar de verstopte neus vandaan komt, is het verstandig om je slaapkamer goed schoon te maken. Reinig het tapijt, je gordijnen en verschoon de lakens. Hoe minder stof, des te minder kans dat je neus dicht gaat. Gebruik hypoallergene kussenslopen en matrasbeschermers, en was je beddengoed regelmatig op hoge temperaturen om allergenen te elimineren.

12. Houd de lucht vochtig

Wanneer je verkouden bent zorgt droge lucht ervoor dat je neus en keel nog verder uitdrogen. Hierdoor raken je slijmvliezen sneller geïrriteerd. Zorg daarom dat de binnenruimtes waarin je je bevindt niet te droog zijn. Onderzoek van webMD wijst uit dat een luchtvochtigheid van ten minste 40% in de slaapkamer de kans op griep verkleint. Wij raden aan om het raam open te zetten of een bakje met water aan de verwarming te hangen. Zo houd je eenvoudig de luchtvochtigheid op peil.

13. Houd je slaapkamer koel

In de winter is het prettig om de temperatuur flink op te stoken. Maar zorg dat je de verwarming niet te hoog hebt staan. Een koele slaapkamer kan helpen om de zwelling van de neuspassages te verminderen en een verstopte neus te verlichten. Probeer de temperatuur rond de 18-20 graden Celsius te houden.

14. Zet de airco uit

Dat de airco je verkouden maakt is een fabeltje. Je wordt namelijk verkouden door een virus. Maar toch is het verstandig om de airco uit te zetten als je al verkouden bent, want de airco verlaagt de luchtvochtigheid in de kamer. En zoals we hiervoor hebben besproken leidt een lage luchtvochtigheid tot irritatie. Ze de airco liever uit tot je je weer beter voelt.

15. Niet snuiten

Als je neus verstopt is wanneer je naar bed wilt gaan, is het verleidelijk om je neus stevig te snuiten. Maar dit is niet de beste aanpak, omdat snuiten de druk in je neusholtes verhoogt, waardoor slijm dieper in je sinussen terecht kan komen. Dit kan ’s nachts voor nog meer ongemak zorgen. Het is daarom aan te raden je neus voorzichtig te deppen met een zakdoek. Of als je toch wilt snuiten, doe dit dan rustig en één neusgat per keer.

16. Vermijd alcohol

Beperk je alcoholinname voor het slapengaan, omdat alcohol de neiging heeft om uitdroging te bevorderen en de slijmvliezen in je neus te irriteren, wat een verstopte neus kan verergeren. Het is verstandig om matig te zijn met alcohol, vooral in de uren voor het slapengaan, om een goede nachtrust te bevorderen en de symptomen van een verstopte neus te verminderen.

17. Probeer acupressuur voor verlichting

Acupressuur is een techniek waarbij je druk uitoefent met je handen op specifieke punten op je lichaam om bepaalde symptomen, zoals een verstopte neus, te verlichten. Hoewel acupressuur geen gewone verkoudheid kan genezen, kan het helpen om de druk op je sinussen te verminderen. Een eenvoudige methode is om met je wijsvingers ongeveer 3 minuten lang zachte druk uit te oefenen op de zijkanten van je neus.

18. Ontspan je

Wanneer je neus verstopt is, raak je gefrustreerd omdat je niet in slaap kunt komen. En omdat je gestrest bent, wordt het slapen nog lastiger. Om de slaap gemakkelijker te laten komen, is het belangrijk om de situatie te accepteren en je lichaam te ontspannen. Diep ademhalen, mediteren, of luisteren naar kalmerende muziek kan je helpen om je geest tot rust te brengen. Door te ontspannen, geef je je lichaam een betere kans om in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden, zelfs met een verstopte neus.

Conclusie

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor je dagelijkse functioneren en je gezondheid. Neem daarom onze 18 tips om beter te slapen met een verstopte neus ten harte. Neem je rust en slaap lekker!

Gerelateerde artikelen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ken je dat gevoel wanneer je neus verstopt zit, druk op je gezicht voelt en pijn hebt aan je hoofd wanneer je vooroverbuigt? Dat kan een teken zijn dat je last hebt van ontstoken holtes.

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?