Snurk je elke nacht en is je partner er helemaal klaar mee? Of misschien heb je wel zelf last van je gesnurk? Om het snurken op te lossen moet je eerst weten wat voor type snurker je bent. Als je weet waarom je snurkt, kun je ook naar de bijbehorende oplossing zoeken. In dit artikel vertellen we je over de 4 type snurkers die er zijn en wat zij kunnen doen om van het vervelende snurken af te komen.

1. De tongsnurker
Lig je op je rug terwijl je snurkt? En is het geluid onregelmatig en in stoten? Dan ben je waarschijnlijk een tongsnurker. Het geluid ontstaat wanneer de tongspier zich ontspant tijdens het slapen en naar achter in je keel zakt. Je hebt hierdoor minder ruimte over om te ademen waardoor het weefsel in je keel gaat vibreren. Dit zorgt voor het snurkgeluid.
De oplossing:
Je kunt een anti-snurkkussen aanschaffen dat ervoor zorgt dat je op je zij gaat slapen. Helpt dat niet? Dan is een anti-snurkbeugel de beste oplossing wanneer je een tongsnurker bent. De beugel zorgt ervoor dat je onderkaak lichtelijk naar voren wordt geduwd. Zo krijgt je tong niet de kans om naar achteren te vallen. Wanneer je genoeg ruimte hebt om ademen te halen zul je ook niet gaan snurken.
2. De mondsnurker
Als je alleen snurkt wanneer je door je mond ademt ben je waarschijnlijk een mondsnurker. Je herkent mondsnurken aan een gelijkmatig geluid, dat ook wel rommelend wordt genoemd. Wanneer je keel is vernauwd kan dit ervoor zorgen dat je gaat snurken. Ook kan mondsnurken ontstaan doordat je niet door je neus kunt ademen ’s nachts door bijvoorbeeld verstopping.
De oplossing:
Het kan helpen om een anti-snurk mondstuk te kopen dat ervoor zorgt dat je automatisch door je neus gaat ademen. Het snurken zal dan vanzelf stoppen. Wanneer het probleem is dat je niet door je neus kunt ademhalen, raden we aan om de neus voor het slapengaan te spoelen door middel van een neusdouche. Zo zorg je ervoor dat je ’ s nachts vrij door je neus kunt ademen en niet gaat snurken.
3. De keelsnurker
De keelsnurker snurkt erg luid, onafhankelijk van de slaappositie waarin hij of zij ligt. Vaak worden de snurkgeluiden onderbroken door een langere stilte en is er weinig regelmaat in het snurken te herkennen. De stiltes komen meestal door een pauze in de ademhaling. Dit komt doordat het weefsel in de mond en keel verslappen en de luchtweg blokkeren tijdens het slapen.
Slaapapneu kan, door het stilvallen van de ademhaling, gevolgen hebben voor het zuurstofgehalte in het bloed en dit leidt – afhankelijk van de intensiteit – tot een stressreactie in het lichaam en organen.
Peter van Maanen, KNO-arts, RTL Nieuws
Deze stressreactie veroorzaakt het snurkgeluid. Wanneer dit met veel regelmatig gebeurt heb je waarschijnlijk last van slaapapneu.
De oplossing:
Slaapapneu is een medische aandoening. Wij raden in dit geval aan om contact met een arts op te nemen. Een van de meest voorkomende behandelingen is met een cpap-apparaat waaraan een masker verbonden zit. Gedurende de nacht wordt er druk gegeven waardoor je blijft doorademen. Er zijn ook verschillende alternatieve behandelingen mogelijk. Bespreek met je arts wat de mogelijkheden zijn in het geval van slaapapneu.
4. De neussnurker
De neussnurker is te herkennen aan een regelmatig snurkgeluid dat ratelend klinkt of fluitend klinkt. Het snurken komt doordat de ademhaling door de neus niet soepel gaat. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Als je er langere tijd last van hebt kan dit duiden op een neusafwijking of poliepen. Als je er tijdelijk last van hebt kan dit komen door een verkoudheid of allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts.
De oplossing:
Wanneer je last hebt van een verstopte neus door verkoudheid of allergie is een neusdouche de beste oplossing. Door je neus te spoelen met water en zout voor het slapen gaan maak je de luchtwegen open. Zo adem je ’s nachts makkelijker en voorkom je dat je gaat snurken. Als je overdags geen last van je neus hebt maar ’s nachts wel, raden we aan om contact op te nemen met een dokter om te bespreken waarom de neusademhaling moeizaam gaat.
De neusdouche als oplossing
De neusdouche is een ideale oplossing voor neus- en mondsnurkers. Met een spoeling van water en zout reinig je de neus en kalmeer je het neusslijmvlies voordat je gaat slapen. Zo kun je ’s nachts door je neus ademhalen waardoor je niet gaat snurken.
De neus spoelen is eenvoudig met de neusdouche van Rhino Horn. Door de vorm van het kannetje spoel je met een natuurlijke spoeldruk. De doseerlepel zorgt ervoor dat je de juiste verhouding zout aan het water toevoegt. Neusspoelen met de Rhino Horn past in een gezonde levensstijl en is 100% natuurlijk.