Neus spoelen met Rhino Horn

5 oplossingen bij hooikoorts uit Chinese geneeskunde

Miljoenen mensen in Nederland hebben last van hooikoorts. Wanneer je naar een huisarts gaat zul je waarschijnlijk de medicijnen cromonen, antihistaminica en corticosteroïden voorgeschreven krijgen. Niet iedereen vindt het even fijn om medicatie te slikken. Daarbij slaan medicijnen lang niet altijd aan. Wil je liever op een natuurlijke wijze hooikoorts voorkomen en genezen?

Chinese geneeskunde en Indische Ayurveda

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde ontstaat hooikoorts wanneer het lichaam niet meer afgestemd is op het ritme van de seizoenen. Daarnaast worden stress en verkeerde voeding ook als boosdoeners gezien.

In India wordt hooikoorts bekeken vanuit de traditionele geneeskunde Ayurveda. Lichaam, geest, emoties en natuur worden als een eenheid gezien.  Ziektes zijn onevenwichtigheden die voortkomen uit een verstoring van de balans.

Wij zetten 5 traditionele oplossingen bij hooikoorts voor je op een rijtje:

1. Acupunctuur

Acupunctuur is een van de traditionele oplossingen bij hooikoorts volgens de Chinese geneeskunde. Door preventief een acupunctuurbehandeling te nemen kun je een goede weerstand opbouwen en je lichaam in balans brengen. Hierdoor voorkom je dat je hooikoorts ontwikkelt. Ook kan acupunctuur helpen om de klachten te verminderen.

Onderzoek van het Berlijnse medische centrum Charité uit 2013 wijst uit dat deelnemers beduidend minder last van hooikoorts hadden na 12 acupunctuursessies. Volgens hoofdonderzoeker Benno Brinkhaus is acupunctuur vooral een goed alternatief voor patiënten die niet tevreden zijn met hun allergiemedicatie of veel bijwerkingen ervaren. 

2. Massage

Stress geeft de aanmaak van histamine een extra impuls. Hierdoor kan de allergische reactie verergeren. Een ontspannende massage kan de werking van het immuunsysteem verbeteren en allergische reacties zoals hooikoorts verminderen.

Daarnaast zijn er specifieke massages die worden gezien als traditionele oplossingen bij hooikoorts. Zo kan de Chinese masseur een manuele lymfedrainagemassage geven. Hiermee wordt het lymfestelsel ondersteunt waardoor irritaties en ontstekingen verminderen en allergische reacties bij hooikoorts afnemen.

3. De juiste voeding

Volgens de Indische Ayurveda is een sterke, effectieve spijsvertering een belangrijk deel van het genezen van hooikoorts. Voor een goede spijsvertering is het belangrijk om te ontbijten, lunchen en dineren met vezels. Je darmen werken optimaal door fruit, noten, zaden, volkorengranen, groenten en peulvruchten te eten. Ongezond eten (waaronder junkfood en suiker) zorgt er juist voor dat de slechte bacteriën zich verder ontwikkelen.

Ook in de Chinese geneeskunde meent men dat voeding een grote invloed heeft op hooikoorts. Omega 3-vetzuren worden aangeraden en zuivel en suiker worden juist afgeraden.

4. Vermijd rauwkost

Je zou denken dat groente eten nooit kwaad kan. Toch wordt zowel in de Indische geneeskunde als in de Chinese geneeskunde afgeraden om rauwkost te eten.

Een recent artikel van GezondNu over hooikoorts legt uit: “Een grote maaltijdsalade is lekker en gezond, maar je darmen zijn niet echt toegerust op zo’n grote hoeveelheid rauwkost. Blijf die salades eten, maar maak de porties kleiner en kauw elke hap goed door voor je hem doorslikt.” Door niet te veel rauwkost te eten zorg je voor een betere spijsvertering, wat een positief effect kan hebben op hooikoorts.

5. Een neusdouche bij hooikoorts

Neusdouche hooikoorts

In Ayurveda wordt de Neti Pot, oftewel neusdouche, al eeuwen gebruikt als één van de meest effectieve oplossingen bij hooikoorts. Een neusdouche bij hooikoorts spoelt de pollen weg uit je neus en brengt je neusslijmvlies tot rust. De neus spoeler wordt niet alleen in traditionele geneeskunde gebruikt. Ook KNO-artsen, huisartsen en longartsen schrijven neus spoelen met de Rhino Horn vaak voor bij klachten aan de bovenste luchtwegen zoals hooikoorts.

De Rhino Horn is een gecertificeerd medisch hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je neus zo eenvoudig en comfortabel mogelijk te spoelen. Met een geheel natuurlijke spoeling van water en zout kun je de effecten van hooikoorts bestrijden.

Op onze website lees je meer over de voordelen van de neusdouche bij hooikoorts.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Hooikoorts en de tuin: geniet van je tuin zonder allergie

Hooikoorts en de tuin: geniet zonder allergieën

Heb je last van hooikoorts in de tuin? Lees wat je kunt doen om in de tuin te kunnen zitten of te tuinieren zonder allergische klachten.