Zout voor je gezondheid

7 toepassingen van zout voor je gezondheid

Wist je dat zout een wondermiddel uit de natuur is? Of je nu zout eet, erin baddert of het als scrub gebruikt, zout heeft op vele verschillende manieren een heilzame werking. Ben je benieuwd wat de verschillende toepassingen zijn van zout en hoe deze een positief effect kunnen hebben op je gezondheid? We zetten 7 verschillende toepassingen van zout voor je gezondheid voor je op een rijtje:

1. Keelpijn en tandvleesontsteking

Heb je last van ontsteking aan je tandvlees? Het gorgelen met water en zout helpt. Het zout reinigt, doodt bacteriën en voorkomt infecties. Daarnaast helpt het zout ook bij mondzweren, een vervelende geur uit de mond en tandplaque. En heb je last van keelpijn? Ook dan kan het gorgelen met water en zout een uitkomst bieden.

2. Goede vochtbalans

Het eten van zout is gezond – indien met mate. Zout reguleert namelijk de vochtbalans in je lichaam. Daarnaast heeft je lichaam zout nodig om ervoor te zorgen dat de spier- en zenuwcellen goed werken en om de koolhydraten die je binnenkrijgt af te breken. Hoewel teveel zout eten tot hart- en vaatziektes kan leiden, is een zouttekort net zo schadelijk. Zorg dus dat je voldoende zout eet. De richtlijn is 6 gram per dag.

3. Een gezonde huid

Zout is gezond voor de huid en daarom heeft het badderen in zout water gunstige gezondheidseffecten. Het zout stimuleert de bloedsomloop, helpt vocht vast te houden in de huidcellen, hydrateert, ontgift en zorgt voor celregeneratie. Daarbij helpt het zout om de droge, schilferige of geïrriteerde huid te genezen. En wil je de huid op een natuurlijke manier scrubben? Ook hiervoor kun je zeezout gebruiken. Zo verwijder je de dode huidcellen en blijft je huid stralend en gezond.

4. Ontsteking spieren en gewrichten

Heb je last van ontstoken spieren en gewrichten? Dan zal je merken dat een zoutbad je lichaam goed doet. Door het zoute water ontspannen de spieren en hierdoor neemt de pijn af. Ook patiënten met reuma merken dat de klachten worden verlicht door het nemen van een zoutbad doordat de zwelling in de gewrichten afneemt.

5. Huidaandoeningen en -ziektes

Een zoutbad wordt aangeraden bij verschillende huidziekten en infecties, waaronder psoriasis, acne en huidinfecties. Bekend zijn de kuren in de Dode Zee die in combinatie met zonlicht voor een positieve werking zorgen. Gelukkig hoef je niet naar de Dode Zee af te reizen voor het verlichten van je klachten. Als je veel jeuk heb kun je thuis een kompres van zeezout gebruiken. Zo rem je de ontsteking en wordt de jeuk verminderd.

6. Schildklierklachten

Struma of krop is een zichtbare of voelbare vergroting van de schildklier. Een kuur in zeewater kan voor goede vooruitgang zorgen bij struma. Ben je niet in de buurt van een zee? Droge of vochtige zoutkompressen zijn dan een oplossing omdat deze vocht aan de weefsels onttrekken.

7. Verstopte of lopende neus

Wanneer je neusslijmvlies ontstoken is leidt dit tot een verstopte of juist lopende neus. De neus spoelen met een natuurlijke zoutoplossing zorgt dan voor verlichting. Een neusdouche met de Rhino Horn leidt het water het ene neusgat in, en het andere weer uit. Zo wordt het slijm afgevoerd en kun je weer opgelucht ademen. Daarnaast brengt het zout het neusslijmvlies tot rust. Wytske Fokkens, KNO-arts in het Amsterdam UMC, raadt aan om bij voorkeur zout zonder jodium te gebruiken voor de neusspoeling. Dit zout kun je kopen in de supermarkt. Kijk voor een handig overzicht op Welk zout kan ik gebruiken voor neus spoelen?

Met de Rhino Horn spoel je eenvoudig je neus. Met de handige doseerlepel, een potje keukenzout zonder jodium en lauw kraanwater maak je eenvoudig zelf een zoutoplossing. Bij een neusverkoudheid kun je de Rhino Horn meerdere malen per dag gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.