Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je neus zit verstopt. Het is lastig om door je neus te ademen en snuiten lijkt niet te helpen. En dan, vanuit het niets, krijg je last van een loopneus. Opeens is het snot waterig en zijn de zakdoekjes niet aan te slepen. En voor je het weet heb je weer een verstopte neus als tevoren. Hoe kan dit?

Een van de meest kenmerkende en soms frustrerende aspecten van verkoudheid is de afwisseling tussen een verstopte neus en een loopneus. Waarom gebeurt dit en wat vertelt het ons over ons immuunsysteem?

Waarom je neus verstopt raakt

Laten we beginnen met hoe het kan dat je neus verstopt raakt. Anders dan vaak wordt gedacht, komt een verstopte neus meestal niet door een grote hoeveelheid dik snot in de neus. De verstopping ontstaat door opgezwollen bloedvaten.

Wanneer je wordt getroffen door een verkoudheidsvirus, zet je immuunsysteem alles op alles om de indringers te bestrijden. Een van de reacties van het lichaam is het vergroten van de bloedtoevoer naar de neus. Hierdoor zwellen de bloedvaten op, en het omliggende weefsel raakt ontstoken. Deze ontsteking vernauwt de neuspassages, waardoor het lastiger wordt om te ademen. Dit is een manier waarop het lichaam zichzelf beschermt tegen de verspreiding van virussen, zodat het immuunsysteem de infectie beter kan bestrijden.

Waarom je last hebt van een loopneus

En waar komt het slijm dan vandaan? Terwijl je immuunsysteem vecht tegen het verkoudheidsvirus, wordt er een ander krachtig wapen gebruikt: slijm. Slijm werkt als een barrière tegen virussen en helpt ze weg te spoelen. Als reactie op de virale infectie maakt het lichaam meer slijm aan in de neus- en luchtwegen. Dit extra slijm kan niet alleen de virussen insluiten, maar heeft ook als doel irritatie te verminderen en de neusgangen te smeren.

Wanneer de slijmproductie flink toeneemt, krijg je een loopneus. Het overtollige slijm stroomt uit de neus. Dat is misschien vervelend, maar het speelt het een cruciale rol bij het verwijderen van de infectie uit het lichaam.

Afwisseling verstopte neus en loopneus

Wat verkoudheid nog complexer maakt, is de afwisseling tussen een verstopte neus en een loopneus. Dit kan soms verwarrend lijken – je wordt wakker met een verstopte neus, maar na verloop van tijd merk je dat je neus begint te lopen.

Deze afwisseling ontstaat door de werking van ons immuunsysteem. In het begin van een verkoudheid reageert je lichaam met een ontstekingsreactie die de neusgangen vernauwt, waardoor je een verstopte neus ervaart. Als het immuunsysteem blijft vechten, wordt er meer slijm geproduceerd als reactie op de infectie, wat leidt tot een overgang naar een loopneus. De afwisseling volgt geen vast patroon en verschilt sterk tussen mensen. Sommige mensen hebben gedurende de hele verkoudheid vaak afwisselend een verstopte en een lopende neus, terwijl anderen een meer regelmatige ervaring hebben.

Je lichaam werkt voor je

Hoewel het verwarrend kan lijken, is deze afwisseling eigenlijk een goed teken. Het laat zien dat ons immuunsysteem actief bezig is met het bestrijden van infecties en probeert een gezond evenwicht te vinden tussen verschillende afweermechanismen. Dus, als je neus de ene keer verstopt is en dan weer begint te lopen, onthoud dan dat dit een natuurlijke reactie is van je lichaam. Het laat zien hoe slim en veerkrachtig ons immuunsysteem is.

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Neusspoelen voor verlichting

Hoewel het afwisselen tussen een verstopte neus en een loopneus een teken van herstel is, kunnen deze symptomen behoorlijk ongemakkelijk zijn. Een handige en natuurlijke manier om verlichting te vinden bij een verstopte neus is door je neus te spoelen met een neusspoeler. Dit simpele maar effectieve proces maakt gebruik van een geheel natuurlijke zoutoplossing om je neusgangen schoon te maken en te hydrateren.

Allereerst helpt het bij het afkomen van overtollig slijm dat zich in de neus heeft opgehoopt. Door het spoelen wordt het slijm verwijderd, en worden de neusgangen vrijgemaakt. Daarnaast draagt het bij aan het verminderen van ontstekingen in de neusholtes, waardoor de verstopte neus verlicht wordt.

KNO-artsen raden neusspoelen bij verkoudheid aan. Dokter Clement, KNO-arts bij het Bravis Ziekenhuis, laat weten:

Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater met keukenzout.

Dokter Clement KNO-arts bij het Bravis Ziekenhuis, nu.nl

Rhino Horn

Bij verkoudheid kun je dagelijks je neus spoelen met de Rhino Horn. Deze gebruiksvriendelijke spoeler maakt het proces gemakkelijk en effectief. Met zijn unieke vorm en gestroomlijnde ontwerp is de Rhino Horn specifiek ontworpen om op natuurlijke wijze de neusholtes te spoelen.

Door gebruik te maken van de Rhino Horn neusspoeler kun je op een comfortabele en doeltreffende manier de klachten van verkoudheid verlichten, de neusgangen vrijmaken en de algehele gezondheid van je neus ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.

10 feiten over griep en verkoudheid

Hoeveel weet jij eigenlijk over virussen? We geven je 10 interessante feiten over griep en verkoudheid, zodat je je ertegen kunt wapenen.