Een verkoudheid is vervelend. Je hebt last van overmatig snot en je kunt slecht in slaap komen. Nog vervelender is als deze verkoudheid lang aanhoudt en leidt tot een bijholteontsteking. Maar wat is een bijholteontsteking precies? Hoe kom je eraan en hoe herken je de klachten? En, de meest gestelde vraag, hoe kom je er weer vanaf? Je leest in dit artikel alles over bijholteontsteking.
Wat is bijholteontsteking
Achter het bot in je gezicht zitten holle ruimtes, die de keel-, neus- en bijholtes vormen. Deze holtes bevatten slijmvlies. Wanneer je verkouden bent zwelt het slijmvlies op en wordt er meer snot geproduceerd. Het snot kan niet meer door de bijholtes worden afgevoerd, waardoor ze verstopt raken.
Een normale verkoudheid gaat weer over na 7 tot 9 dagen. Maar wanneer de verkoudheid langer aanhoudt, wordt het snot steeds dikker en groeien er steeds meer bacteriën in de volle bijholtes. De bijholtes kunnen hierdoor ontstoken raken. De verkoudheid kan overgaan in een bijholteontsteking – ook wel sinusitis genoemd.
Let op: je kunt een bijholteontsteking ook oplopen zonder eerst verkouden te zijn. De sinusitis heeft dan een ander onderliggend probleem en kan komen door een allergie, neuspoliep, scheef neustussenschot of een taaislijmziekte.

Klachten bijholteonsteking
Hoe weet je of je een bijholteontsteking hebt? In de eerste instantie lijkt een sinusitis op een gewone verkoudheid. Hierbij horen klachten als een verstopte neus of loopneus en regelmatig moeten niezen. Aan de volgende klachten kun je een bijholteontsteking herkennen:
- Een drukkende pijn in je voorhoofd en/of bovenkaak
- Pijn bij het kauwen
- Weinig ruiken
- Opgezwollen wang aan één kant
- Gevoelige tanden en wortels
- Koorts
- Ernstige vermoeidheid
Wist je dat: kinderen onder de 8 jaar niet snel een bijholteontsteking kunnen krijgen? Hun bijholtes zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld.
Een acute of chronische bijholteontsteking
Er is een verschil tussen een acute en chronische bijholteontsteking:
- Een acute bijholteontsteking komt door een virusinfectie of bacteriële infectie. Deze ontstaat meestal door een griep of verkoudheid.
- Bij een chronische bijholteontsteking keert de infectie steeds terug, ondanks behandelingen met medicijnen en neusspoelingen. Er is sprake van een chronische ontsteking wanneer je langer dan 6 weken last van de klachten hebt.
In het geval van een chronische ontsteking is het raadzaam om bij de huisarts langs te gaan.
Weetje: je hebt meer kans op een bijholteontsteking als je zwanger bent, als je rookt, met kinderen werkt of in vies water zwemt.
Dokter & medicijnen
Een bijholteontsteking is geen reden tot paniek. Gemiddeld duurt een sinusitis 1 tot 3 weken en deze geneest over het algemeen vanzelf. De huisarts zal bij een gewone bijholteontsteking geen medicijnen voorschrijven.
Wanneer de klachten verergeren is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan. Ook wordt aangeraden om je huisarts te raadplegen bij:
- Koorts die langer dan 5 dagen aanhoudt
- Overgeven
- Erg pijnlijke oogleden
De dokter kan in sommige gevallen antibiotica voorschrijven. Alleen in de ergste gevallen en wanneer medicatie niet werkt, kan de arts een operatie aanraden. De kans op een operatie door sinusitis is echter klein.
Hoe kom je van de klachten af?
Een bijholteontsteking gaat vanzelf over. Dit kun je zelf doen om je klachten zo snel mogelijk op een natuurlijke manier te verminderen zonder medicijnen:
- Stop met roken: wanneer je rookt raken de slijmvliezen geïrriteerd. Dit vertraagt het genezingsproces.
- Gebruik een warmtekompres: leg een warmtekompres op de holten voor verlichting.
- Zorg voor een goede weerstand: een goede weerstand zorgt voor een optimale genezing. Dit doe je door genoeg te rusten, gezond te eten en veel water te drinken.
- Spoel je neus: zo spoel je direct de besmette virusdeeltjes je holtes uit en breng je het slijmvlies weer tot rust. In de afbeelding hieronder is de werking van neus spoelen met de Rhino Horn duidelijk.

Voordelen neusdouche
Bij een bijholteontsteking wordt aangeraden om je neus te spoelen met een zoutoplossing. Dokter Clement, KNO-arts bij het Bravis Ziekenhuis, laat weten op Nu.nl: “Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater met keukenzout.” De fysiologische zoutoplossing zorgt ervoor dat het neusslijmvlies tot rust komt en dat de zwelling in je bijholtes afneemt. Hierdoor reinig je de neus en de bijholtes en geef je je lichaam de kans om sneller te genezen van de bijholteontsteking.
Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater met keukenzout.
Dokter Clement, KNO-arts Bravis Ziekenhuis, NU.NL
Neusspoelen gaat gemakkelijk met de neusdouche van de Rhino Horn. Dit hulpmiddel is handig in gebruik: je buigt je hoofd en zet de neusspoeler aan je neus. Door de natuurlijke druk stroomt de zoutoplossing het ene neusgat in, en het andere neusgat weer uit. KNO-artsen raden de Rhino Horn aan bij neusholteontsteking door de effectieve en natuurlijke werking.

Weetje: De Rhino Horn kan zowel worden gebruikt bij het voorkomen als bij het genezen van een bijholteontsteking.
Kun je bijholteontsteking voorkomen?
Je kunt sinusitis niet geheel voorkomen, maar je kunt wel zo goed mogelijk voor je lichaam zorgen waardoor je de kans dat je het oploopt verkleint. Bij het voorkomen van een bijholteontsteking geldt hetzelfde advies als bij het voorkomen van griep: drink veel water, eet gezond, neem voldoende rust, zoek de frisse lucht op en zorg voor ontspanning.
Tip: Knijp nooit beide neusgaten tegelijkertijd dicht bij het snuiten van je neus. Dit zorgt namelijk voor overdruk in de neusholte, waardoor vuile deeltjes in de bijholten worden geperst. Dit kan leiden tot een bijholteontsteking.