Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

Welkom bij Alles over Griep – jouw persoonlijke gids door het griepseizoen zonder de gebruikelijke hoofdpijn. Heb je jezelf ooit afgevraagd wat griep nu eigenlijk is? En hoe kun je dat vervelende griepvirus buiten de deur houden? Je bent niet de enige. In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist op zoek bent naar manieren om jezelf te wapenen.

Wat is griep?

Griep, wetenschappelijk bekend als influenza, is een serieuze virale infectie die de luchtwegen aanvalt. Besmetting vindt plaats via de lucht; wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, verspreiden de virusdeeltjes zich gemakkelijk naar anderen. Influenzavirussen hebben de neiging te muteren, waardoor ze een voortdurende uitdaging vormen.

De symptomen

De symptomen van influenza, die variëren in intensiteit, omvatten:

 • (Hoge) Koorts
 • Koude Rillingen
 • Snotteren
 • Keelpijn en droge hoest
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid

De koorts duurt meestal 3 tot 5 dagen, en volledig herstel kan 1 tot 3 weken duren. Gelukkig is griep meestal onschuldig, en de meerderheid van de mensen herstelt zonder medicijnen.

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Verschil griep en verkoudheid

Griep en verkoudheid worden vaak in dezelfde adem genoemd, maar het is niet hetzelfde. Griep komt vaak plotseling en krachtig opzetten, terwijl verkoudheid meer tijd nodig heeft tot het zich uit. Een belangrijk onderscheid is de koorts: griep gaat vaak gepaard met snel opkomende hoge koorts, terwijl verkoudheid meestal lichte of geen koorts veroorzaakt. Spierpijn en vermoeidheid, die intens kunnen zijn bij griep, zijn meestal mild bij verkoudheid. En als je keelpijn voelt, kan dat een aanwijzing zijn dat er een verkoudheid op komst is, terwijl het bij griep niet altijd voorkomt.

Blijk je toch een verkoudheid te hebben? Kom er zo snel mogelijk weer vanaf.

Griep bij kinderen

Influenza bij kinderen vraagt om specifieke aandacht, aangezien ze over het algemeen vatbaarder zijn voor ziekten dan volwassenen. Hun immuunsysteem is nog in ontwikkeling, wat hen kwetsbaarder maakt voor verkoudheden en griep. Griep bij kinderen uit zich vaak anders dan bij volwassenen, met symptomen zoals heftig hoesten, koorts en ernstige vermoeidheid.

Lees verder hoe je je kind zo goed mogelijk kunt verzorgen bij griep.

Voorkomen van griep

Griep voorkomen begint met het versterken van je immuunsysteem. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Eet gezond: Kies voor een uitgebalanceerd dieet met groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.
 • Beweeg regelmatig: Stimuleer de circulatie van witte bloedcellen door regelmatig te bewegen.
 • Zorg voor voldoende slaap: 7-9 uur per nacht draagt bij aan een gezond immuunsysteem.
 • Stressmanagement: Verminder stress met technieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen.
 • Hydratatie: Drink voldoende water om je slijmvliezen gezond te houden.

Aanvullende tips om griep te voorkomen zijn onder andere regelmatig je handen met zeep en water wassen om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen. Beperk je blootstelling aan drukke openbare plaatsen om het risico op besmetting te verkleinen. Reinig regelmatig aangeraakte oppervlakken in je huis, zoals deurklinken en tafelbladen, om de verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren.

Verlichten symptomen

Influenza kan je dagelijkse routine flink verstoren met symptomen als koorts, spierpijn, hoofdpijn en een verstopte neus. Om deze ongemakken snel te verlichten, is hydratatie essentieel. Voldoende water drinken ondersteunt niet alleen bij een verstopte neus maar verlicht ook keelpijn en bevordert het algehele welzijn. Rust is cruciaal voor een snel herstel, terwijl paracetamol kan helpen bij pijnlijke symptomen. Het openen van de luchtwegen, bijvoorbeeld met de Rhino Horn neusspoeler, biedt een effectieve en natuurlijke oplossing voor het verwijderen van overtollig slijm en het verlichten van een verstopte neus tijdens griep.

Neusspoelen bij griep

Om de klachten van griep te verlichten, biedt neusspoelen met een zoutoplossing een effectieve oplossing. In tegenstelling tot neussprays zorgt neusspoeling ervoor dat slijm wordt afgevoerd, waardoor een verstopte neus opent en overtollig waterig slijm wordt weggespoeld. De isotone zoutoplossing in de Rhino Horn kalmeert het slijmvlies, wat resulteert in verlichting van symptomen.

Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater met keukenzout.

Dokter Clement, KNO-arts bij het Bravis Ziekenhuis, nu.nl

De Rhino Horn, een gecertificeerd medisch hulpmiddel dat door KNO-artsen wordt voorgeschreven, is speciaal ontworpen om gemakkelijk de neus te spoelen bij griep of verkoudheid.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

10 feiten over griep en verkoudheid

Hoeveel weet jij eigenlijk over virussen? We geven je 10 interessante feiten over griep en verkoudheid, zodat je je ertegen kunt wapenen.