Neus spoelen hooikoorts

Alles over hooikoorts

De natuur staat volop in bloei en de zon schijnt. Hoewel de lente en de zomer de mooiste tijd van het jaar zouden moeten zijn, is dit niet voor iedereen het geval. Hatsjoe! Wanneer je hooikoorts hebt wil je je tijdens deze periode misschien het liefst binnen verstoppen. Je hebt last van branderige ogen, een verstopte neus en je moet steeds niezen. Maar wat is hooikoorts precies? In dit artikel lees je alles over hooikoorts, de symptomen en natuurlijke remedies om de klachten te verlichten.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel (oftewel pollen) van bepaalde bomen, grassen en planten. Wanneer de natuur in bloei staat hangen deze pollen in de lucht en worden ze verspreid. Deze pollen komen in je neus terecht. Normaal gesproken is er niets aan de hand. Maar dit ligt net even anders voor 20% van de mensen die hooikoorts hebben in Nederland.  

Wanneer je  hooikoorts hebt ziet je immuunsysteem deze pollen als een dreiging. Zodra de pollen je neusslijmvlies raken ontstaat een allergische reactie. Je lichaam begint histamine aan te maken om de pollen te bestrijden, wat resulteert in vervelende hooikoortsklachten.

Let op: Heb je last van klachten die op hooikoorts lijken buiten het hooikoortsseizoen om? Dan heb je waarschijnlijk geen hooikoorts, maar een verkoudheid.

Wie krijgt hooikoorts

In principe kan iedereen last van hooikoorts krijgen. Welke leeftijd, geslacht of etniciteit je ook hebt. Erfelijke aanleg speelt echter een belangrijke rol in het ontwikkelen van allergieën. Als jouw ouders hooikoorts hebben, is er een grote kans dat ook jij een pollenallergie ontwikkelt.

Daarnaast zijn er bepaalde risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van hooikoorts vergroten, zoals blootstelling aan allergenen. Mensen die in gebieden wonen waar veel pollen in de lucht hangen hebben bijvoorbeeld meer kans om hooikoorts te ontwikkelen dan mensen die in een gebied met minder pollen wonen.

Naast erfelijke aanleg en blootstelling aan allergenen kunnen ook andere factoren bijdragen aan het ontwikkelen van hooikoorts. Luchtvervuiling kan bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen in de neus en de luchtwegen, waardoor het immuunsysteem gevoeliger wordt voor allergenen.

Wist je dat: een ongezonde leefstijl, zoals roken, weinig lichaamsbeweging en slechte voeding, het immuunsysteem kan verzwakken en daardoor kan bijdragen aan het ontstaan van hooikoorts?

Klachten bij hooikoorts

Heb je last van specifieke klachten in de lente? Misschien heb je wel last van hooikoorts. Je kunt een pollenallergie herkennen aan de volgende symptomen: 

 • Afwisselend loopneus en verstopte neus
 • Regelmatig niezen
 • Kriebelhoest
 • Gezwollen, jeukende of tranende ogen
 • Pijnlijke of constant jeukende neus
 • Keelpijn of opgezwollen keel
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn

Als je last van een of meerdere van deze klachten hebt, en merkt dat deze vooral voorkomen wanneer de natuur in bloei staat, is er een grote kans dat je hooikoorts hebt.  

Wist je dat: Sommige vrouwen minder last hebben van hooikoortsklachten tijdens hun zwangerschap? Dit komt doordat het immuunsysteem en de hormoonhuishouding veranderen. In enkele gevallen wordt de hooikoorts juist erger.

Voor welke pollen ben je allergisch

Hooikoorts kan het hele jaar door voorkomen, afhankelijk van welke pollen de allergische reactie veroorzaken. Je kunt allergisch zijn voor drie soorten pollen:

 • De pollen van bomen
 • De pollen van grassen
 • De pollen van kruiden

Als je weet voor welke boomsoort je allergisch bent, weet je wanneer je de klachten kunt verwachten. Hieronder vertellen wij hoe het pollenseizoen verloopt.  

Tip: Het Deventer Ziekenhuis heeft speciaal voor kinderen een allergie-app ontwikkeld waarmee kinderen zelf meer grip kunnen krijgen op hun hooikoorts. Deze app helpt kinderen en hun ouders en dokters bij het ontdekken hoe ze hun klachten kunnen verminderen.

Verloop van het pollenseizoen

De natuur staat niet het hele jaar door gelijktijdig in bloei. Daardoor zijn je klachten gebonden aan het moment waarop de bomen, grassen of kruiden waarvoor jij allergisch bent in bloei staan.

 • Het boompollenseizoen loopt van ongeveer januari tot en met juni. Met name de berkenfamilie zorgt voor de meeste hooikoortsklachten.
 • Het graspollenseizoen loopt van maart tot en met september. Maar met name tussen mei en juli zorgen de graspollen voor de meeste allergische reacties. 
 • Het kruidenpollenseizoen begint aan het begin van de zomer en kan nog tot november duren. Hierdoor hebben veel mensen ook in het najaar last van een pollenallergie.  

Tip: Het gehele overzicht van de hooikoortsseizoenen vind je in de pollenkalender.

Hoe kom je van de klachten af

Je kan een pollenallergie zoveel mogelijk voorkomen en bestrijden op natuurlijke wijze. De volgende tips helpen bij het verminderen van de hooikoortsklachten:

 • Draag een zonnebril
 • Reinig je ogen
 • Spoel je neus
 • Was je handen en haar
 • Hang gewassen kleding binnen op
 • Houd ramen en deuren gesloten
 • Maak regelmatig schoon
 • Sluit de ramen van de auto

Tip: Internist-allergoloog Theo Roovers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg  adviseert om wat vaseline in je neus te smeren. Je creëert als het ware een barrière en het stuifmeel blijft aan de vaseline plakken.

Voordelen neusdouche bij hooikoorts

Eén van de beste tips tegen hooikoorts is om de neus te spoelen met een neusdouche. Dokter Jan van der Borden, KNO-arts en redacteur van neus.nu, meent:

“Het vergt even wat handigheid maar als je het gewend bent, kan je neus schoon spoelen met de Rhino Horn een zegen zijn in het hooikoortsseizoen.”

Dokter Jan van der Borden, KNO-arts

Doordat je het water het ene neusgat in spoelt, en via het andere neusgat er weer uit, spoel je de pollen direct weg. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere methodes, waarbij de pollen in je neus blijven. Daarnaast is een voordeel van neusspoelen dat de zoutoplossing je neusslijmvlies kalmeert. Zo heb je minder last van hooikoortsklachten en kun je makkelijker ademen in de lente.

Wist je dat: neus spoelen super simpel is met de Rhino Horn? De vorm van het kannetje zorgt ervoor dat er een natuurlijke druk ontstaat, waardoor het water door je neus spoelt. En je hebt alleen zout en water uit de supermarkt nodig!

De Rhino Horn is te koop bij de apotheek en online. Klik hier voor de verkooppunten van de Rhino Horn.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Hooikoorts en de tuin: geniet van je tuin zonder allergie

Hooikoorts en de tuin: geniet zonder allergieën

Heb je last van hooikoorts in de tuin? Lees wat je kunt doen om in de tuin te kunnen zitten of te tuinieren zonder allergische klachten.