Verkouden of griep - Rhino Horn

Alles over verkoudheid

Elke paar maanden is het weer zo ver: het verkoudheidsvirus slaat toe. Veel mensen om je heen beginnen te snotteren en voordat je het weet zit ook jouw neus verstopt. Je hebt weer een verkoudheid te pakken. Maar hoe word je eigenlijk verkouden? En hoe kom je van de klachten af? Wat zijn de beste tips bij verkoudheid? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over verkoudheid.

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Er zijn veel verschillende soorten virussen die ervoor zorgen dat je een verkoudheid te pakken kunt krijgen.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied worden volwassenen gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden en kinderen wel 6 tot 10 keer per jaar.

Weetje: wist je dat je niet verkouden kunt worden van de kou? Dit is één van de hardnekkige fabels over verkoudheid.

Hoe word je verkouden?

Wanneer iemand die besmet is met een verkoudheidsvirus hoest of niest, komen deeltjes in de lucht terecht. En wanneer je deze deeltjes inademt komen ze in je longen. Je lichaam begint dan direct tegen de virusdeeltjes te vechten. Als je gezond bent zal je afweersysteem het van het virus winnen en word je niet ziek. Maar als je weerstand op dat moment net iets zwakker is, kunnen de deeltjes ervoor zorgen dat je verkouden wordt. Het slijmvlies in de neus, bijholten en keel raakt ontstoken.

Wist je dat: je ook in de zomer verkouden kunt zijn? Verkoudheid wordt vooral geassocieerd met de herfst en de winter. Omdat we dan allemaal binnen zitten kunnen virussen makkelijker verspreiden. Maar helaas heersen er in de zomer net zo goed verkoudheidsvirussen.

Klachten bij verkoudheid

Wanneer je de virusdeeltjes inademt raak je niet direct verkouden. Het duurt 2 tot 3 dagen voordat de klachten zich ontwikkelen. Je krijgt last hebben van één of meerdere van de volgende klachten bij verkoudheid:

Ervaar je andere klachten? Misschien heb je last van griep in plaats van verkoudheid.

Weetje: heb je wel eens het gevoel dat je neus maar aan één kant dicht zit? Dit klopt. Om de beurt nemen de neusgaten het werk voor hun rekening. Dit wordt de nasale cyclus genoemd.

Chronische neusklachten Rhino Horn
Chronische neusklachten Rhino Horn

Hoe kom je van de klachten af?

Tegen een verkoudheid zijn geen medicijnen te nemen. In het AD vertelt Huisarts Tanya Tolido: “Je lichaam moet het virus echt zelf bestrijden. […] Antibiotica helpt alleen tegen bacteriën. Sterker nog: het geeft alleen maar bijwerkingen.” Een verkoudheid gaat vanzelf over.

Je lichaam moet het virus echt zelf bestrijden. […] Antibiotica helpt alleen tegen bacteriën. Sterker nog: het geeft alleen maar bijwerkingen.

Huisarts Tanya Tolido, Algemeen Dagblad

Meestal duurt het 7 tot 10 dagen voordat je geheel van je klachten af bent. Wil je je lichaam een handje helpen? Hoe beter je voor jezelf zorgt tijdens een verkoudheid, hoe sneller je je weer beter zult voelen. Dit houdt in dat je voldoende moet slapen om je lichaam de kans te geven om te herstellen. Houdt je lichaam gehydrateerd door genoeg water te drinken en eet gezond. Een andere manier om de klachten te verminderen is door middel van een neusdouche.

Tip: kun je niet slapen door je verstopt neus? Er zijn verschillende manieren om je neus te openen voor het slapengaan, zoals neusspoelen, stomen en de airco uitzetten. Lees al onze tips om beter te slapen wanneer je verkouden bent.

Voordelen neusdouche bij verkoudheid

Een neusdouche is een fijn hulpmiddel bij verkoudheid. Door de verkoudheid zijn je neusslijmvliezen opgezwollen en wordt meer slijm geproduceerd. De neusgaten zijn vernauwd en er is weinig ruimte voor het snot. Hierdoor adem je slechter en raakt je neus verstopt.

Je neus spoelen met zout water zorgt dan voor verlichting. Hoogleraar keel-, neus en oorheelkunde Wytske Fokkens van het AMC raadt in de Volkskrant een neusspoeling aan: “Via een mini-theepotje giet je zout in het ene neusgat, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt. Het vastzittend slijm wordt losgeweekt en spoelt je neus uit. Daarnaast zorgt de zoutoplossing ervoor dat de zwelling van de slijmvliezen afneemt. Je neus komt tot rust. Er is weer meer ruimte en je kunt weer beter ademhalen”.

Via een mini-theepotje giet je zout in het ene neusgat, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt. Het vastzittend slijm wordt losgeweekt en spoelt je neus uit. Daarnaast zorgt de zoutoplossing ervoor dat de zwelling van de slijmvliezen afneemt. Je neus komt tot rust. Er is weer meer ruimte en je kunt weer beter ademhalen.

Hoogleraar Wytske Fokkens, AMC Ziekenhuis, volkskrant

Tip: De Rhino Horn helpt je bij het spoelen van je neus. Met de handige doseerlepel, een potje keukenzout zonder jodium en lauw kraanwater maak je eenvoudig zelf een zoutoplossing. De Rhino Horn is een gecertificeerd medisch hulpmiddel, recyclebaar en is vrijwel onbeperkt voordelig na te vullen met een potje zout.

Kun je verkoudheid voorkomen?

Is het ook mogelijk om verkoudheid te voorkomen? Ja en nee. Een verkoudheid kun je niet geheel voorkomen. Je kunt jezelf niet volledig beschermen tegen virusdeeltjes. Toch kun je wel ervoor zorgen dat je de kans op verkoudheid verkleint door je weerstand op peil te houden. Hoe hoger je weerstand, des te minder snel ben je vatbaar voor ziektes. Een aantal tips om je weerstand te verhogen:

  1. Drink voldoende water
  2. Slaap voldoende
  3. Eet gezond en gevarieerd
  4. Ga naar buiten voor vitamine D
  5. Verlaag stress

Tip: Neusspoelen kan ook preventief werken tegen verkoudheid. Met de neusdouche spoel je direct de besmette virusdeeltjes je neus uit voordat ze in je lichaam kunnen gaan nestelen. Je mag dagelijks je neus spoelen, ook wanneer je geen klachten hebt.

Neus spoelen zoutoplossing

Andere tips om jezelf te beschermen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen wintervirussen. Zo helpt het om regelmatig je handen te wassen en gebruik te maken van handgel. Zo zorg je ervoor dat de virusdeeltjes niet op je handen blijven zitten. Probeer zo min mogelijk handen te schudden en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Probeer daarnaast je eigen gezicht zo min mogelijk aan te raken.

Wil je meer weten over hoe neusspoelen kan helpen bij verkoudheid? Lees verder over de gezondheidsvoordelen van neus spoelen met de Rhino Horn.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.