Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

Coronacrisis leidt tot snotterschaamte

Ruim een derde (37%) van de Nederlanders heeft last van snotterschaamte, zo blijkt uit ons onderzoek. Zorgeloos snotteren is er duidelijk niet meer bij in deze herfst en winter, al laten veel mensen zich er ook niet van weerhouden om ondanks verkoudheidsklachten alsnog winkels of de werkvloer te bezoeken.

Onderzoeksbureau Direct Research onderzocht in onze opdracht het gedrag van Nederlanders als zij (neus)verkoudheidsklachten hebben. Uit het onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders blijkt dat ‘corona’ sterk in onze gedachten aanwezig is als er verkoudheidsklachten spelen. Bijna de helft van de respondenten (47%) had het afgelopen halfjaar verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus of een loopneus. Bijna twee vijfde van hen (19%) was bang dat deze klachten door corona werden veroorzaakt en overwoog een coronatest te laten uitvoeren.

Thuisblijven of toch naar de winkel?

Een kwart van de ondervraagden (26%) twijfelde op dat moment of zij thuis moesten blijven of niet. Opvallend is dat jongeren meer twijfelden over thuisblijven (39%) dan ouderen (11%).

Ook als men wel besloot de deur uit te gaan met neusverkoudheidsklachten, werden de respondenten regelmatig herinnerd aan corona. Ruim 37% van alle respondenten gaf aan weleens last te hebben gehad van snotterschaamte. Vaak trad dit op nadat er aan hen werd gevraagd of ze andere klachten hadden in verband met het coronavirus (18%), er zorgelijk naar hen werd gekeken (16%), er werd gevraagd of men zich had laten testen (14%) of er nog meer afstand werd gehouden (12%).

Met name tijdens een winkelbezoek (45%) hadden de respondenten last van snotterschaamte door hun (neus)verkoudheidsklachten. Het werk (36%) en gewoon op straat (24%) werden naast de winkel het meest genoemd als plekken waar de respondenten de snotterschaamte ervaren.

Voor mensen die last hebben van allergieën of chronische neusverkoudheid kan deze periode extra vervelend zijn.

Vincent Verhaak, directeur Rhino Horn Benelux

“Het is uiteraard erg belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk de adviezen van het RIVM opvolgt. Maar als je altijd al last hebt van een verstopte neus of loopneus, wat doe je dan? We zien dat veel mensen zich toch schamen als zij zich met een snotneus in het openbare leven begeven. Voor hen is het des te belangrijker dat zij een mogelijkheid vinden om toch snel van de neusverkoudheid af te komen, zodat zij onder schaamte de deur uit kunnen. Een neusspoeling kan daarbij bijvoorbeeld helpen.”

Neus spoelen zoutoplossing

Over het onderzoek

Onderzoeksbureau Direct Research ondervroeg in de periode 27 oktober tot 2 november 2020 maar liefst 1.461 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De respondenten werd gevraagd naar hun ervaringen en gedrag naar aanleiding van (neus)verkoudheidsklachten zoals een verstopte neus of loopneus in de afgelopen zes maanden.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.