Neus spoelen Rhino Horn

De beste ademhalingsoefening bij een verstopte neus

Dat een neusademhaling gezond is weten veel mensen. Maar bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking is het een grote uitdaging om voortdurend door je neus te ademen. Er zijn verschillende medische methoden om je neus open te krijgen. Maar wil je liever op een natuurlijke manier ademen, dan is de Buteyko ademhalingsoefening misschien wel iets voor jou. Wij vertellen je in dit artikel meer over de Buteyko-techniek en de beste ademhalingsoefening bij een verstopte neus.

Ademhalingsoefening

Buteyko’s bevindingen

De Buteyko Methode is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko (1923-2003). Het doel van de methode is om een natuurlijke, rustige ademhaling te ontwikkelen. De arts ontdekte dat veel mensen verkeerd ademen, wat tot chronische hyperventilatie leidt. Buteyko deed vijftig jaar lang onderzoek naar manieren om dit te genezen.

De conclusie van de arts is dat bijna iedereen te snel en te diep ademhaalt. Hierdoor neem je veel zuurstof op, maar verlies je dit ook weer gemakkelijk. Ademtherapeut Lisa Suurland:

Je verwacht het niet, maar door continu diep te ademen krijgen onze lichaamscellen juist minder zuurstof. Je lichaam wil zoveel mogelijk CO² binnenhouden en beschermt je door je neus te verstoppen.

Ademtherapeut Lisa Suurland, buteyko-cursus.nl

Chronische neusverstopping

De neus is een belangrijke filter die de lucht die je inademt zuivert en verwarmt. Maar wanneer je neus verstopt zit kun je lastig ademhalen. De neus vult zich met slijm en de slijmvliezen raken opgezwollen. Een bacteriële infectie of virusinfectie kan de oorzaak zijn. Veel mensen lopen echter rond met chronische klachten. Volgens Dr. Buteyko heeft dit te maken met onze manier van ademhalen.

Om te voorkomen dat je neus steeds verstopt raakt kan het helpen om goed te leren ademhalen. Dit begint bij het switchen naar een neusademhaling, waarbij je in- en uitademt door je neus. Een gezonde ademhaling is rustig, maar neemt wel genoeg zuurstof op in het lichaam. Met een gezonde ademhaling zul je merken dat je neus minder verstopt zal raken. Het neusslijmvlies slinkt en je neus voelt vrij.   

Ademhalingsoefening bij een verstopte neus

Met de juiste ademhaling zul je minder snel last hebben van verstoppingen en kun je chronische klachten verhelpen. Heb je toch een verstopte neus? Met de volgende oefening, bedacht door Dr. Buteyko, kun je de neus weer open te krijgen:

  1. Adem rustig in en uit door de neus (als mogelijk).
  2. Sluit je neus na een uitademing en houd je adem in.
  3. Schud zachtjes je hoofd op en neer en laat je schouders mee bewegen.
  4. Ga door tot je aandrang voelt om te ademen.
  5. Hervat je ademhaling.
  6. Herhaal dit enkele keren (tussenpozen van een halve minuut geven het beste resultaat).

Hoe werkt deze techniek? Door te ademen door je neus krijg je CO² binnen. De oefening zorgt ervoor dat met de extra CO² de luchtwegspiertjes in je neus ontspannen. Hierdoor kun je weer vrij ademen.

Naast ademhalingstechnieken zijn er meerdere manieren om op een natuurlijke manier je neus open te krijgen. Ook met de neusdouche kun je weer vrij ademen. Voor een neusdouche met de Rhino Horn heb je alleen water en keukenzout nodig.

Benieuwd hoe jij je neus kan spoelen? Raadpleeg de pagina Neus spoelen in 4 stappen.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.