De oplossing bij een verstopte neus tijdens zwangerschap

Het is geen geheim dat je lichaam verandert als je zwanger bent en dat je vervelende ongemakken kunt verwachten. Ochtendmisselijkheid, zwellingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen… Helaas hoort het erbij. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat ze ook last kunnen krijgen van een verstopte neus tijdens de zwangerschap. Dit verschijnsel heet Rhinitis en kan erg vervelend zijn. Wij vertellen je in dit artikel wat je hiertegen kunt doen.

Wat is Rhinitis? 

Heb je last van een verstopte neus tijdens de zwangerschap? Dan heb je waarschijnlijk last van Rhinitis. De kwaal kan al in het eerste trimester opkomen en verdwijnt meestal pas na de bevalling weer. Ondanks dat Rhinitis niet algemeen bekend is, krijgt toch 18% tot 40% van de zwangere vrouwen hiermee te maken. 

Rhinitis wordt veroorzaakt door een verhoogde bloeddruk tijdens je zwangerschap. De bloedvaatjes in je neus vernauwen. Het extra oestrogeen dat je lichaam aanmaakt veroorzaakt juist extra slijm. Door de combinatie van een vernauwde neusholte en overtollig slijm wordt het lastiger om door je neus te ademen.

Vervelende gevolgen 

Als je verkouden bent is het al vervelend genoeg om niet door je neus te kunnen ademen. Moet je voorstellen dat je wel negen maanden lang met een verstopte neus rondloopt tijdens je zwangerschap!

Op verschillende online fora delen zwangere vrouwen dat zij Rhinitis als zeer vervelend ervaren. “Ik kan echt niet leven met een verstopte neus! Dan slaap ik niet, en kan ik ook overdag niet functioneren.” schrijft een zwangere vrouw op het forum Babybytes. Een ander veelgehoord probleem is dat de reukzin niet meer werkt waardoor je niet meer van eten kunt genieten. 

Waarom je geen neusspray mag gebruiken

Je zou denken dat neusspray het probleem oplost. Neusspray wordt echter sterk afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit komt door het stofje xylometazoline dat in neussprays zit. Dit middel zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in je slijmvlies slinken en de bloeddruk stijgt. Tijdens je zwangerschap is je bloeddruk vaak al hoger. Middelen die de bloeddruk nog verder verhogen zijn dus zeker niet gewenst. Daarnaast wordt gedacht dat neussprays schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby.

Dat neusspray geen oplossing biedt lijkt een probleem voor zwangere vrouwen. Op het Ouders van Nu forum schrijft een gebruiker: “Ik kan echt niet slapen zonder neusspray, het is een soort verslaving ik ben er ook voor bij de KNO geweest. Hij vertelde dat het heel slecht is, maar dat wist ik natuurlijk al.

Je neus spoelen tijdens je zwangerschap

Neus spoelen zwangerschap

Gelukkig is er een natuurlijk alternatief dat wél toegestaan is tijdens je zwangerschap. Bij een neusdouche met een geheel natuurlijke spoeling hoef je niet bang te zijn dat jouw lichaam of je kindje geschaad wordt.

De Rhino Horn is een veelgebruikt hulpmiddel bij een verstopte neus. Door de vorm van het kannetje van de Rhino Horn kun je gemakkelijk je neus spoelen tijdens de zwangerschap. Je bereidt zelf de zoutoplossing, vult het kannetje en kantelt je hoofd ongeveer 45 graden. Hierdoor ontstaat er een licht positieve druk waarmee je gemakkelijk en comfortabel de zoutoplossing door je neus spoelt.

De spoeling van water en zout weekt het vastzittend slijm los en brengt het slijmvlies tot rust. Zo kun je tijdens je zwangerschap weer vrij ademen en blijven jij en je kindje gezond. Meer informatie over de neusdouche vind op je deze pagina.

Gerelateerde artikelen

Neus spoelen bij hooikoorts - Rhino Horn

Waarom zit je neus maar aan één kant dicht?

Als je verkouden bent is het lastig om door je neus te ademen. Het lijkt wel alsof je linker neusgat het ene moment verstopt is, terwijl een uur later de rechterkant opeens dicht zit! Is dit wel echt waar of beeld je dit jezelf in? Waarom kun je vaak door het ene neusgat beter ademen […]

Neusdouche hooikoorts

Zo herken je een bijholteontsteking

Snotterig, griep of een zere keel: eens in de zoveel tijd ontkom je niet aan een verkoudheid. Maar soms leidt een onschuldige verkoudheid tot een bijholteontsteking. Hoe weet je of je slechts verkouden bent of dat je last hebt van een bijholteontsteking? Lees hier hoe je een bijholteontsteking herkent en wat je aan deze pijnlijke […]