Neusdouche Rhino Horn

De oplossing bij een verstopte neus tijdens zwangerschap

Het is geen geheim dat je lichaam verandert als je zwanger bent en dat je vervelende ongemakken kunt verwachten. Ochtendmisselijkheid, zwellingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen… Helaas hoort het erbij. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat ze ook last kunnen krijgen van een verstopte neus tijdens de zwangerschap. Dit verschijnsel heet Rhinitis en kan erg vervelend zijn. Wij vertellen je in dit artikel wat je hiertegen kunt doen.

Wat is Rhinitis? 

Heb je last van een verstopte neus tijdens de zwangerschap? Dan heb je waarschijnlijk last van Rhinitis. De kwaal kan al in het eerste trimester opkomen en verdwijnt meestal pas na de bevalling weer. Ondanks dat Rhinitis niet algemeen bekend is, krijgt toch 18% tot 40% van de zwangere vrouwen hiermee te maken. 

Rhinitis wordt veroorzaakt door een verhoogde bloeddruk tijdens je zwangerschap. De bloedvaatjes in je neus vernauwen. Het extra oestrogeen dat je lichaam aanmaakt veroorzaakt juist extra slijm. Door de combinatie van een vernauwde neusholte en overtollig slijm wordt het lastiger om door je neus te ademen.

Vervelende gevolgen 

Als je verkouden bent is het al vervelend genoeg om niet door je neus te kunnen ademen. Moet je voorstellen dat je wel negen maanden lang met een verstopte neus rondloopt tijdens je zwangerschap!

Op verschillende online fora delen zwangere vrouwen dat zij Rhinitis als zeer vervelend ervaren. “Ik kan echt niet leven met een verstopte neus! Dan slaap ik niet, en kan ik ook overdag niet functioneren.” schrijft een zwangere vrouw op het forum Babybytes. Een ander veelgehoord probleem is dat de reukzin niet meer werkt waardoor je niet meer van eten kunt genieten. 

Waarom je geen neusspray mag gebruiken

Je zou denken dat neusspray het probleem oplost. Neusspray wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit komt door het stofje xylometazoline dat in neussprays zit. Dit middel zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in je slijmvlies slinken en de bloeddruk stijgt. Tijdens je zwangerschap is je bloeddruk vaak al hoger. Middelen die de bloeddruk nog verder verhogen zijn dus zeker niet gewenst.

Dat neusspray geen oplossing biedt lijkt een probleem voor zwangere vrouwen. Op het Ouders van Nu forum schrijft een gebruiker: “Ik kan echt niet slapen zonder neusspray, het is een soort verslaving ik ben er ook voor bij de KNO geweest. Hij vertelde dat het heel slecht is, maar dat wist ik natuurlijk al.

Je neus spoelen tijdens je zwangerschap

Neus spoelen zwangerschap

Gelukkig is er een natuurlijk alternatief dat wél toegestaan is tijdens je zwangerschap. Neus spoelen met een milde zoutoplossing reinigt je neusholten en is niet schadelijk.

De Rhino Horn is een veelgebruikt hulpmiddel bij een verstopte neus. Door de vorm van het kannetje van de Rhino Horn kun je gemakkelijk je neus spoelen tijdens de zwangerschap. Je bereidt zelf de zoutoplossing, vult het kannetje en kantelt je hoofd ongeveer 45 graden. Hierdoor ontstaat er een licht positieve druk waarmee je gemakkelijk en comfortabel de zoutoplossing door je neus spoelt.

De spoeling van water en zout weekt het vastzittend slijm los en brengt het slijmvlies tot rust. Zo kun je tijdens je zwangerschap weer vrij ademen en blijven jij en je kindje gezond. Meer informatie over de neusdouche vind op je deze pagina.

Deel dit op social media:

Gerelateerde artikelen

Logopedist Marthe Nijkamp

Interview Marthè Nijkamp – logopedist over neus spoelen en je stem

Neus spoelen kan klachten van de keel, ademhaling of slikken verhelpen. Marthè Nijkamp, logopedist, vertelt waarom hij Rhino Horn aanbeveelt.

Ervaring Jeannette neus spoelen

De eerste keer neus spoelen, hoe gaat dat?

Het spoelen van de neus met een zoutoplossing kan een uitkomst zijn bij hooikoorts, een verstopte neus of bijholteontsteking. Wij vroegen Jeanette naar haar eerste ervaring met de Rhino Horn. Wat wist je van neus spoelen voor je de Rhino Horn gebruikte?  “Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Rhino Horn gehoord, of zelfs van […]