Neusdouche Rhino Horn

De oplossing bij een verstopte neus tijdens zwangerschap

Het is geen geheim dat je lichaam verandert als je zwanger bent en dat je vervelende ongemakken kunt verwachten. Ochtendmisselijkheid, zwellingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen… Helaas hoort het erbij. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat ze ook last kunnen krijgen van een verstopte neus tijdens de zwangerschap. Dit verschijnsel heet rhinitis en kan erg vervelend zijn. Wij vertellen je in dit artikel wat je hiertegen kunt doen.

Waarom heb je vaker een verstopte neus tijdens je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam verschillende hormonale veranderingen die de slijmvliezen in je neus kunnen beïnvloeden. Deze hormonen kunnen leiden tot zwelling en ontsteking, wat resulteert in een verstopte neus en bemoeilijkte ademhaling door de neus.

De kwaal kan al in het 1e trimester opkomen, maar kan ook tijdens het 2e en 3e trimester beginnen, en verdwijnt meestal pas na de bevalling weer. De klachten kunnen verergeren bij vrouwen die al eerder last hadden van allergieën of een gevoelige neus. De verstopte neus tijdens de zwangerschap staat bekend als rhinitis.

Wat is rhinitis?

Rhinitis, oftewel een verstopte neus tijdens de zwangerschap, is een veelvoorkomend probleem. Ondanks dat Rhinitis niet algemeen bekend is, krijgt toch 18% tot 40% van de zwangere vrouwen hiermee te maken.

Rhinitis wordt veroorzaakt door een verhoogde bloeddruk tijdens je zwangerschap. De bloedvaatjes in je neus vernauwen. Het extra oestrogeen dat je lichaam aanmaakt veroorzaakt juist extra slijm. Door de combinatie van een vernauwde neusholte en overtollig slijm wordt het lastiger om door je neus te ademen.

Symptomen van zwangerschapsrhinitis

Symptomen van zwangerschapsrhinitis zijn meestal een verstopte neus, meer slijm dan normaal, moeite met ademen en soms een verminderd reukvermogen. Sommige vrouwen krijgen ook jeuk in de neus of moeten vaker niezen. Deze klachten kunnen vooral ’s nachts erger worden, waardoor doorslapen of in slaap vallen lastig wordt.

Als je verkouden bent is het al vervelend genoeg om niet door je neus te kunnen ademen. Moet je voorstellen dat je wel negen maanden lang met een verstopte neus rondloopt tijdens je zwangerschap!

Op verschillende online fora delen zwangere vrouwen dat zij rhinitis als zeer vervelend ervaren. “Ik kan echt niet leven met een verstopte neus! Dan slaap ik niet, en kan ik ook overdag niet functioneren.” schrijft een zwangere vrouw op het forum van Babybytes. Een ander veelgehoord probleem is dat de reukzin niet meer werkt waardoor je niet meer van eten kunt genieten.

Hoe vaak komt een verstopte neus voor tijdens de zwangerschap?

Ben je de enige met een verstopte neus tijdens de zwangerschap? Waarschijnlijk niet. Het blijkt dat tussen de 18% en 40% van de zwangere vrouwen last krijgt van deze aandoening, bekend als zwangerschapsrhinitis. Het komt dus vrij vaak voor dat vrouwen ermee te maken krijgen tijdens hun negen maanden durende avontuur van het dragen van een kind.

Heeft de verstopping toch een andere oorzaak?

Als je last hebt van neusproblemen tijdens je zwangerschap, is het begrijpelijk dat je je afvraagt of het zwangerschapsrhinitis is of misschien iets anders. Hoewel er dus een redelijke kans is dat je last van rhinitis hebt, hoef dit niet altijd het geval te zijn. Hier zijn enkele andere mogelijke oorzaken van neusproblemen tijdens de zwangerschap:

Hooikoorts en andere allergieën

Tijdens de zwangerschap kunnen allergieën flink opspelen of zelfs geheel nieuw opduiken. Dit kan leiden tot neusverstopping, niezen en jeuk in de neus. Veelvoorkomende allergische reacties komen door pollen, huisstofmijt, schimmelsporen en dierenhaar. Merk je dat je neusklachten erger worden in bepaalde omgevingen of seizoenen? En heb je last hebt van andere allergiegerelateerde symptomen zoals jeukende ogen of huiduitslag? Dan kunnen allergieën, inclusief hooikoorts of andere vormen van allergische rhinitis, de oorzaak zijn van je neusproblemen tijdens de zwangerschap.

Verkoudheid of griep

Iedereen kan ziek worden. Maar zwangere vrouwen zijn over het algemeen extra vatbaarder voor verkoudheid of griep, wat kan leiden tot neusverstopping, niezen, hoesten en keelpijn. Als je naast neusproblemen ook last hebt van andere symptomen van verkoudheid of griep, zoals koorts, spierpijn en vermoeidheid, dan is de kans groter dat je neusklachten worden veroorzaakt door een virale infectie.

Sinusinfectie

Tijdens de zwangerschap kan de infectie ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld hormonale veranderingen en een verzwakt immuunsysteem. Dit kan leiden tot neusverstopping, pijn in het gezicht, en groen of geel neusslijm. Als je naast neusproblemen ook last hebt van hoofdpijn, druk of pijn rond je ogen, en vermoeidheid, dan zou een sinusinfectie de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Als je twijfelt over de oorzaak van je neusproblemen, is het altijd verstandig om dit te bespreken met je huisarts of verloskundige, die je kan adviseren over een eventuele behandeling tijdens de zwangerschap.

Waarom je geen neusspray mag gebruiken

Je zou denken dat neusspray het probleem oplost. Het gebruik van neussprays wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit komt door het stofje xylometazoline dat in neussprays zit. Dit middel zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in je slijmvlies slinken en de bloeddruk stijgt. Tijdens je zwangerschap is je bloeddruk vaak al hoger. Middelen die de bloeddruk nog verder verhogen zijn dus zeker niet gewenst.

Dat neusspray geen oplossing biedt lijkt een probleem voor zwangere vrouwen. Op het Ouders van Nu forum schrijft een gebruiker: “Ik kan echt niet slapen zonder neusspray, het is een soort verslaving ik ben er ook voor bij de KNO geweest. Hij vertelde dat het heel slecht is, maar dat wist ik natuurlijk al.

Met deze uitdaging in gedachten, is het belangrijk om alternatieve methoden te vinden om een verstopte neus te verlichten tijdens de zwangerschap.

Tips bij een verstopte neus tijdens de zwangerschap

Neusspray is dus geen oplossing, maar gelukkig zijn er natuurlijke manieren om een verstopte neus tijdens de zwangerschap te openen, zonder risico op schadelijke bijwerkingen. Hier zijn tips voor een verstopte neus als je zwanger bent:

  1. Neusspoeling: Gebruik een natuurlijke neusspoeling met een zoutoplossing om je neusholten te reinigen en overtollig slijm te verwijderen. Dit kan helpen om de verstopping te verminderen en je ademhaling te verbeteren. En het kan geen kwaad voor de gezondheid van jou en je kind!
  2. Op een extra kussen slapen: Probeer ’s nachts je hoofd iets hoger te houden door extra kussens toe te voegen onder je hoofd. Dit kan helpen om de druk in je neus te verminderen en het ademen gemakkelijker te maken.
  3. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Dit kan helpen om het slijm in je neus dun te houden en verstopping te verminderen.
  4. Luchtvochtigheid: Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen om uitdroging van je neusslijmvlies te voorkomen en congestie te verminderen.
  5. Neem een warme douche: De stoom van de douche helpt om het slijm los te maken en je neusopeningen vrij te maken. Daarbij zorgt een warme douche voor ontspanning, waardoor je even tot rust kunt komen.
  6. Blijf in beweging: Lichaamsbeweging is goed voor je weerstand en kan de klachten van een verstopte neus verminderen. Het snot komt als het ware ook in beweging, waardoor het minder ophoopt in je neus.
  7. Vermijd irriterende stoffen: Irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, kunnen de symptomen verergeren. Het is daarom belangrijk om de rook van sigaretten en andere irriterende stoffen te vermijden.

De oplossing: je neus spoelen tijdens je zwangerschap

Gelukkig is er een natuurlijk alternatief dat wél is toegestaan tijdens je zwangerschap en niet schadelijk is: neus spoelen met een milde zoutoplossing. De geheel natuurlijke spoeling van water en zout reinigt je neusholten grondig en is volkomen veilig voor jou en je baby.

Door regelmatig je neus te spoelen met een zoutoplossing, kun je overtollig slijm verwijderen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Daarnaast helpt het spoelen van de neus ook om het geïrriteerde slijmvlies te kalmeren, waardoor ontstekingen verminderen en de neus opengaat.

Een ander voordeel is dat neusspoelen helpt het bij het voorkomen van neusinfecties en andere neus gerelateerde ongemakken die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap. Het is een eenvoudige en effectieve methode die je gemakkelijk in je dagelijks leven kunt toepassen om verlichting te bieden.

De Rhino Horn neusspoeler

De Rhino Horn is een veelgebruikt hulpmiddel bij een verstopte neus. Door de vorm van het kannetje van de Rhino Horn kun je gemakkelijk je neus spoelen tijdens de zwangerschap.

Neus spoelen zwangerschap

Je bereidt zelf de zoutoplossing, vult het kannetje en kantelt je hoofd ongeveer 45 graden. Hierdoor ontstaat er een licht positieve druk waarmee je gemakkelijk en comfortabel de zoutoplossing door je neus spoelt.

Het regelmatig gebruik van de Rhino Horn kun je tijdens je zwangerschap weer vrij ademen en zorgen voor het welzijn van jou en je baby.

Meer informatie over de neusdouche vind op je deze pagina.

En na de bevalling?

Na de bevalling zal zwangerschapsrhinitis in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen. Dit komt doordat de hormonen, die tijdens de zwangerschap de verstopte neus veroorzaken, na de bevalling weer tot rust komen.

Maar soms kan het gebeuren dat de symptomen blijven of zelfs verergeren na de bevalling. Dit kan te maken hebben met andere factoren, zoals allergische rhinitis of andere neusaandoeningen.

Als je tijdens de zwangerschap je neus hebt gespoeld met een zoutoplossing, en hebt gemerkt dat dit verlichting biedt, kun je dit na de bevalling blijven doen. Neusspoelingen zijn een veilige en effectieve manier om je neusholtes schoon te houden en verstopte neus te voorkomen, ongeacht of je zwanger bent of niet.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.