Feiten en fabels bij verkoudheid

Feit of fabel? Advies bij verkoudheid ontrafeld

Wanneer je verkouden bent, krijg je vaak te horen dat je een sjaal om had moeten doen, dat je beter geen neusspray kunt gebruiken en dat je de airco moet vermijden. Maar deze goedbedoelde adviezen zijn niet altijd op waarheid gebaseerd. Er doen veel fabels de ronde over verkoudheid. Welk advies bij verkoudheid kun je serieus nemen en welk advies kun je vergeten? Laten we voor eens en voor altijd de feiten van de fabels onderscheiden.

1. Je wordt verkouden door de kou: Fabel

Weet je nog dat je moeder je vroeger altijd waarschuwde om een sjaal om te doen voordat je naar buiten ging? Dit advies hoef niet je langer op te volgen. Je wordt namelijk niet verkouden wanneer je je te dun kleed wanneer het koud is. Waar je wel verkouden van kan worden is van het verkoudheidsvirus dat in de winter vaak heerst.

2. Je wordt verkouden door onder de airco te slapen: Fabel

Ook van de droge lucht van de airco kun je niet verkouden worden. Ook hier geldt weer, je wordt verkouden door een virus. Maar wanneer je al verkouden bent, kan de airco er wel voor zorgen dat je slijmvliezen sneller geïrriteerd raken. Hierdoor blijf je langer verkouden, zet die airco dus liever even uit.

3. Als je iemand een hand geeft wordt de kans op een verkoudheid groter: Feit

Helaas is dit advies over verkoudheid waar. Je wordt verkouden door het verkoudheidsvirus, dat vaak door andere mensen wordt overgedragen. Wanneer je iemand die het virus heeft een hand geeft, is er een kans dat jij ook verkouden wordt. Was je handen dus regelmatig.

4. Stoffen zakdoekjes zijn een bron van bacteriën: Feit

Je oma en opa of ouders gebruiken misschien nog wel een stoffen zakdoek, die ze na het snuiten van hun neus weer terug in hun zak stoppen. Niet doen! De zakdoek wordt een bron van bacteriën. Gebruik liever papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg. Bacteriën krijgen hierdoor geen kans zich te verspreiden.

Feiten en fabels bij verkoudheid - Rhino Horn

5. Met een hoge weerstand ben je sneller van je verkoudheid af: Feit

Als je weerstand hoog is, reageert je immuunsysteem snel wanneer je een virus te pakken hebt. Je lichaam doet er alles om te zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Met een goede weerstand zul je dus eerder beter zijn.

6. Je kunt onbeperkt neusspray gebruiken: Fabel

Neusspray is bedoeld als acute oplossing, maar zeker niet voor lange termijn gebruik. In veel neussprays zit het middel xylometazoline, dat bij lang gebruik je slijmvliezen kan beschadigen. Daarom is het advies om in plaats daarvan bij verkoudheid je neus te spoelen met water en zout, bijvoorbeeld met de Rhino Horn. Een natuurlijke spoeling kan geen kwaad en is niet verslavend.

7. Je verkoudheid gaat sneller over door te stomen: Fabel

Stoom zorgt er niet voor dat een verkoudheid sneller over gaat. Maar het is zeker niet slecht om te stomen. Doordat het slijm los komt, heb je even minder last van je klachten en kun je makkelijker in slaap komen. Maar let op, stoom alleen met water. Menthol irriteert namelijk je slijmvliezen.

Wil je snel weer vrij kunnen ademen? Lees hoe je jouw verstopte neus weer open krijgt door middel van een neusspoeling met de Rhino Horn.

Gerelateerde artikelen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ken je dat gevoel wanneer je neus verstopt zit, druk op je gezicht voelt en pijn hebt aan je hoofd wanneer je vooroverbuigt? Dat kan een teken zijn dat je last hebt van ontstoken holtes.

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?