Neus spoelen bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking - Rhino Horn

Griep voorkomen? 9 natuurlijke manieren

Het is herfst en het griepvirus verspreidt zich razendsnel. Je volledig beschermen tegen het virus is onmogelijk, maar je kunt wel de kans dat je ziek wordt verkleinen. En dat zonder medicijnen of onnatuurlijke middelen! We geven in dit artikel 9 volledig natuurlijke manieren om griep te voorkomen.

Hoe word je ziek?

Je wordt grieperig door virusdeeltjes in de lucht. Tijdens het inademen komen deze besmette deeltjes in je longen terecht. Een gezond lichaam vecht tegen de bacteriën en wordt niet ziek. Maar wanneer je weerstand laag is, kunnen de deeltjes tot verkoudheid of griep leiden. Twijfel je of je griep hebt? Met de volgende vragenlijst op Thuisarts.nl kom je erachter.

Wil je griep het liefst op een natuurlijke manier voorkomen? Hier zijn 9 tips:  

1. Zorg voor voldoende beweging

Bewegen is gezond en zorgt ervoor dat je weerstand hoog blijft. Door te bewegen komt je stofwisseling op gang. Hierdoor worden afweerstoffen aangemaakt. Met een goede conditie ben je dus beter bestand tegen heersende virussen.

2. Voorkom stress

Stress maakt je vatbaar voor griep en verkoudheid. Door stress daalt je energieniveau. Wanneer het griepvirus in je lichaam terecht komt is er niet altijd voldoende energie over om het virus te bestrijden. Door ook voor je mentale weerstand te zorgen, gaat je stressniveau omlaag en bescherm je jezelf.

3. Slaap genoeg

Net als bij stress geldt dat ook een slaaptekort ervoor zorgt dat je lichaam niet genoeg kracht heeft om de ziektekiemen te bestrijden. Zorg er daarom voor dat je juist in de herfst voldoende slaap krijgt. Heb je een drukke week gehad? Slaap in het weekend nog nét iets langer uit.

4. Ventileer ruimtes

Je zou denken dat je de deuren en ramen dicht moet laten in de herfst zodat het binnen niet te koud wordt. Maar dat is niet verstandig. Wanneer iemand anders met griep niest of hoest blijven de virusdeeltjes in de lucht hangen en adem jij die vervolgens weer in. Zet dus af en toe het raam open en houd je huiskamer of kantoor zo fris mogelijk.

5. Zorg voor vitamine D

In de zomer krijg je genoeg vitamine D binnen door de zon. In de herfst is dit lastiger doordat de zon minder schijnt en je meer tijd binnen doorbrengt. En dat terwijl je lichaam vitamine D hard nodig heeft om het kalkniveau op peil te houden! Vette vis, zoals makreel, zalm en haring, levert de meeste vitamine D.

6. Was je handen

Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is echt belangrijk om je handen met regelmaat te wassen om griep te voorkomen. De ziektekiemen kunnen op je handen terecht komen en verdwijnen vervolgens via je mond, neus of ogen je lichaam in. Door met water en zeep je handen te wassen verklein je de kans op griep. Lees hier de tips bij verkoudheid in de Volkskrant.

7. Spoel je neus

Door je neus regelmatig te spoelen houd je je neus vrij en open. Met een natuurlijke neusspoeling, bestaande uit water en zout, spoel je de besmette virusdeeltjes direct uit je neus. Ook bij verkoudheid is een neusdouche een ideaal hulpmiddel om de verkoudheid te onderdrukken. Je maakt eenvoudig een zoutoplossing, spoelt je neus vrij en brengt je slijmvlies tot rust.

Neusdouche bij griep

Met de Rhino Horn is neusspoelen een fluitje van een cent. Meer weten? Lees verder op de pagina Hoe Werkt Het voor neus spoelen in 4 stappen.

8. Eet knoflook

Knoflook helpt het immuunsysteem bij het bestrijden van bacteriën. In knoflook zit alliine, dat wordt omgezet in allicine wanneer de knoflook wordt geplet of gekauwd. Deze stoffen helpen de witte cellen om virussen in het lichaam te bestrijden. Gooi dus tijdens het koken een extra teentje knoflook in je eten. Niet alleen lekker, ook goed tegen griep!

9. Kook met rode pepers

In rode pepers zit de stof capsaïcine, dat het immuunsysteem verbetert. En daarnaast zit er ook nog eens vitamine C in rode pepers. Voeg een verse rode peper toe tijdens het koken van een curry, soep of pasta of gooi wat extra sambal over je maaltijd.

Ben je toch al verkouden? Lees op onze blog hoe je beter kunt slapen met een verstopte neus.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.