Heb ik hooikoorts? Herken een pollenallergie

Lente is voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Maar heb je elk jaar weer diezelfde klachten wanneer de zon gaat schijnen en de bloemen en bomen in bloei komen te staan? Misschien heb je wel last van hooikoorts. Wij vertellen je hoe je hooikoorts kan herkennen. En nog belangrijker, wat je kunt doen om zo snel mogelijk van je klachten af te komen!

Wat is hooikoorts?

Je hebt vast wel eerder van hooikoorts gehoord. Maar wat is het precies? Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen, oftewel het stuifmeel van bepaalde planten, grassen of bomen. Wanneer de natuur tot bloei komt worden minuscule stuifmeelkorrels door de wind verspreid. Deze pollen komen in onze neus terecht. Wanneer je allergisch bent voor pollen ontstaat een neusontsteking die pollinose wordt genoemd.

Wat is de oorzaak?

De neusontsteking ontstaat doordat het afweersysteem reageert op de pollen die door de neus naar binnen komen. Zodra de pollen het neusslijmvlies raken, ontstaat een allergische reactie. Bij een allergische reactie geeft het afweersysteem automatisch histamine vrij, die in je bloed, slijmvliezen en huid terecht komt. Histamine zorgt ervoor dat je lichaam wordt beschermd.

Als je intolerant voor histamine bent, denkt je lichaam dat stuifmeel een gevaarlijke stof is. Het lichaam maakt extra histamine aan. Hierdoor wordt slijm geproduceerd en begint de neus te lopen. Na een tijdje kan het neusslijmvlies opzwellen en de neus raakt juist verstopt. Wanneer de histamine aan de zenuwuiteinden hecht ga je niezen en heb je last van jeuk en pijn.

Herken de 8 symptomen van hooikoorts

Niet elke niesbui of verstopte neus in de lente hoeft te betekenen dat je hooikoorts hebt, maar het kan wel degelijk het geval zijn. Hooikoorts kent 8 veel voorkomende symptomen:

  1. Loopneus die overgaat in een verstopte neus
  2. Niesbuien
  3. Kriebelhoest
  4. Gezwollen, jeukende of tranende ogen
  5. Pijnlijke of jeukende neus
  6. Keelpijn of opgezwollen keel
  7. Hoofdpijn
  8. Vermoeidheid

Heb je last van een of meerdere symptomen in de maanden dat de natuur tot bloei komt? Dan is er grote kans dat je last hooikoorts hebt.

Wanneer de klachten optreden ligt aan voor welk soort stuifmeel je allergisch bent. Bij een allergie voor boomstuifmeel zal je vooral last hebben in februari en maart terwijl een allergie voor grasstuifmeel meestal pas in mei en juni opkomt.

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft last van matige tot zware hooikoorts. Meestal treed de allergie op tussen je 5e en 45e levensjaar. De klachten verdwijnen weer langzamerhand wanneer je ouder wordt.

Verminder de klachten van hooikoorts

Het slechte nieuws is dat je hooikoorts niet kunt voorkomen. Het goede nieuws is gelukkig dat je de klachten wel kunt verminderen. Er zijn verschillende natuurlijke remedies tegen hooikoorts, waaronder neus spoelen.

Je neus spoelen met een zoutoplossing helpt om je neus vrij te spoelen van pollen en het zoute water brengt het slijmvlies tot rust. Lees meer over een neusdouche bij hooikoorts en ontdek hoe je de hele lente vrij kunt ademen!

Gerelateerde artikelen

Is neuspeuteren gezond

Neuspeuteren: gezond of toch maar mee stoppen?

Het is iets dat we niet graag toegeven. Maar bijna iedereen peutert wel eens in zijn of haar neus. Echt waar! Of het nu ongemerkt of bewust is, 90% van de mensen maakt zich wel eens schuldig aan neuspeuteren. Grote kans dus dat jij hierbij hoort. Maar kan neuspeuteren kwaad? Zou je ermee moeten stoppen? […]

6 tips hygiene Rhino Horn

6 tips voor een goede dagelijkse hygiëne

Persoonlijke hygiëne gaat niet alleen om er fris uitzien en lekker ruiken, het is belangrijk voor onze gezondheid. In deze tijd zijn we ons meer dan ooit bewust van het belang van persoonlijke hygiëne. Door er op te letten kun je het oplopen en verspreiden van infectieziekten voorkomen. In dit artikel geven we je 6 […]