Neusspoelen tegen Corona met de Rhino Horn neusdouche

Helpt neusspoelen met zout water bij Corona?

Neusspoelingen met zout water worden al langer gebruikt bij verkoudheden en sinusitis. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus is er interesse ontstaan in neusspoelen als mogelijke bestrijding van COVID-19. Wetenschappers wereldwijd hebben onderzoek gedaan naar de voordelen van neusspoelen tegen Corona. Ben je benieuwd of neusspoelen helpt tegen het virus? Wij praten je hier bij.

Nieuwe studie

Een internationale groep apothekers en wetenschappers genaamd het ‘Saline Solution COVID Collective’ heeft recent een overzichtsstudie uitgevoerd over het gebruik van neusspoelingen en gorgelen met zout water bij COVID-19. Deze studie omvatte 33 onderzoeken uitgevoerd in 2022.

Uit de resultaten blijkt dat zoutirrigatie een gunstige invloed kan hebben op de klachten bij COVID-19. De wetenschappers hebben geconcludeerd dat neusspoelen een potentieel effectieve methode kan zijn om je te beschermen tegen COVID-19 of de ernst van de infectie te verminderen.

Klopt het dus?

Helaas ligt het niet zo simpel. Ondanks de interessante bevindingen uit de overzichtsstudie, moeten we voorzichtig zijn met het trekken van definitieve conclusies. De bewijskracht van de studies is beperkt door verschillende methoden en een relatief klein aantal patiënten. Bovendien is er geen systematisch onderzoek gedaan waarbij voorgaande onderzoeken ook zijn opgenomen. Resultaten in de context van COVID-19 blijken vaak beperkt en wisselend.

Bewezen nut bij verkoudheid en sinusitis

Wat wel vaststaat, is dat neusspoelen met zout water al eerder zijn nut heeft bewezen bij verkoudheid en sinusitis. Een onafhankelijk onderzoek van Cochrane uit 2015 heeft dit onder andere bevestigd. Veel KNO-artsen raden de natuurlijke neusspoeling aan voor deze aandoeningen. Dr. Jan van der Borden schrijft:

“Wanneer je last hebt van méér dan een gewone verkoudheid, dus een bacteriële ontsteking van het neusslijmvlies, is het wel echt zinvol om je neus te spoelen.”

Dokter Jan van der Borden, neus.nu  

Wel of niet neusspoelen bij Corona?

Hoewel de bewijskracht van de studies nog beperkt is, moet het neusspoelen nog verder worden onderzocht om een eenduidig antwoord te kunnen geven op deze vraag. Maar baat het niet, dan schaadt het niet. Gezien het bewezen nut bij verkoudheid en sinusitis, is het sowieso aan te raden om je neus te spoelen om allerlei vervelende klachten te voorkomen en te genezen.

Belangrijk om te benadrukken is dat andere maatregelen, zoals vaccinatie, nog steeds essentieel zijn om ons te beschermen tegen COVID-19.

3 tips voor neusspoelen bij corona

Bij het gebruik van een neusdouche, zoals de Rhino Horn, is het van belang om extra hygiënemaatregelen in acht te nemen, vooral bij ontstoken holtes, een verstopte neus of hooikoorts:

  1. Reinig de neusdouche grondig na elk gebruik. Het coronavirus overleeft veel langer dan andere virussen op een kunststof oppervlakte. Kook de Rhino Horn regelmatig enkele minuten in kokend water.
  2. Deel de Rhino Horn niet met anderen maar beschouw deze als je persoonlijke middel zoals een tandenborstel.
  3. Reinig de wastafel met water en zeep (of afwasmiddel) na gebruik om eventueel residu te verwijderen.

Spoel je je neus op advies van de longarts of KNO-arts? Volg altijd de richtlijnen en advies van je dokter. Heb je gezondheidsklachten? Raadpleeg een arts of laat je testen conform de richtlijnen van het RIVM.

Wil je de Rhino Horn gebruiken voor je dagelijkse routine? Je koopt hem bij de apotheek en online.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.