Snotterig, griep of een zere keel: eens in de zoveel tijd ontkom je niet aan een verkoudheid. Maar soms leidt een onschuldige verkoudheid tot een bijholteontsteking. Hoe weet je of je slechts verkouden bent of dat je last hebt van een bijholteontsteking? Lees hier hoe je een bijholteontsteking herkent en wat je aan deze pijnlijke klachten kunt doen.
Wat is een bijholteontsteking?
Je keel-, neus- en bijholtes zijn de holle ruimtes achter het bot in je gezicht. Er zitten holtes links en rechts van je neus, achter het bot van je voorhoofd en bij je bovenkaak. Bij iedere verkoudheid is het slijmvlies in deze holtes ontstoken. Door deze ontsteking gaan de slijmvliezen opzwellen en meer snot produceren, wat eindeloos gesnotter tot gevolg heeft.
Door die overmatige hoeveelheid snot kunnen de holtes verstopt raken. Het snot wordt dikker, waardoor het te vol wordt in de bijholten en het tegelijkertijd een walhalla voor bacteriën wordt. In deze holtes kan dan een ontsteking ontstaan. Dit zorgt voor een pijnlijk, drukkend gevoel in je gezicht en een verminderd reukvermogen. Helaas, je hebt een bijholteontsteking…
Hoe herken je een bijholteontsteking?
Een bijholteontsteking begint dus vaak bij een normale verkoudheid met klachten zoals een lopende, snotterige of verstopte neus en regelmatig niezen. Als je naast deze klachten last krijg van de volgende kwalen, is er misschien wel sprake van een bijholteontsteking:
- Een drukkende pijn in je voorhoofd en/of bovenkaak
- Pijn bij het bukken of kauwen
- Gevoelige pijn aan de wortels van de bovenste tanden
- Koorts
Wanneer naar de dokter bij een bijholteontsteking?
Een bijholteontsteking duurt gemiddeld één tot drie weken. Er worden meestal geen medicijnen voorgeschreven om de ontsteking te verminderen. Mochten de klachten verergeren, heb je langer dan vijf dagen koorts, moet je overgeven of heb je last van erg pijnlijke oogleden? Bezoek dan een dokter voor raad en raadpleeg Thuisarts.nl.
Gelukkig gaat een bijholteontsteking in de meeste gevallen vanzelf over.
Een bijholteontsteking behandelen door je neus te spoelen

Je hoeft gelukkig niet bij de pakken neer te gaan zitten en te wachten tot de bijholteontsteking over is. Door je neus te spoelen met zout water kun je de ontsteking namelijk sneller verhelpen!
Met een neusspoeling week je namelijk het vastzittende slijm in de holtes los, dat je lichaam vervolgens via je neusgaten verlaat. Het spoelen van je neus is daarom effectiever dan bijvoorbeeld neusspray, aangezien het slijm daarbij in je lichaam achterblijft. Met de neusdouche komt het slijmvlies tot rust en dit zorgt ervoor dat de bijholteontsteking sneller afneemt.
Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater met keukenzout.
Dokter Clement, kno-arts Bravis Ziekenhuis op NU.nl – Juli 2019
Heb je nog nooit eerder je neus gespoeld? Met behulp van de Rhino Horn neusspoeler gaat het makkelijk in een paar eenvoudige stappen. Lees hier hoe een neusdouche werkt. Zo kun je snel weer vrij ademen.
Niet alleen bij een bijholteontsteking is het goed om je neus te spoelen. Ook bij een gewone verkoudheid is neus spoelen effectief! Lees hier meer over de vijf voordelen van het spoelen van je neus met de Rhino Horn.