Hoe kom ik van neussprayverslaving af

Hoe kom ik van een neusspray verslaving af?

Neusspray helpt bij het open krijgen van je neus om vrij adem te kunnen halen. Het is een effectief middel bij kort gebruik, maar langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot een neusspray verslaving. Klinkt ernstig?

Klopt, volgens een artikel in de Volkskrant zijn de risico’s niet te onderschatten. Naar schatting van Nederlandse KNO-Artsen zijn tienduizend tot honderdduizend mensen in Nederland verslaafd aan neusspray. Wij vertellen je meer over een neusspray verslaving en helpen je ervan af te komen.

Hoe werkt neusspray?

Veel mensen gebruiken neusspray omdat ze verkouden zijn of last hebben van allergie of hooikoorts. Wanneer de neus verstopt is, is het lastig om door de neus te ademen. Dit komt doordat het slijmvlies gezwollen en ontstoken is en extra slijm wordt aangemaakt in de neus.

In de meeste neussprays zit het stofje xylometazoline, wat ervoor zorgt dat de bloedvaatjes weer vernauwd worden. Zo komt er ruimte vrij om weer te ademen en worden de klachten even verholpen. Maar de verkoudheid wordt met neusspray niet genezen.

Wat is een neusspray verslaving?

In de bijsluiter en op de verpakking van neusspray staat dat je het product maximaal één week achter elkaar mag gebruiken. En dit is niet voor niets.

De verkoudheid wordt met neusspray niet genezen, de bloedvaatjes worden slechts tijdelijk vernauwd. De zwelling van het slijmvlies komt als de neusspray uitwerkt weer terug, vaak nog erger dan ervoor. Dat is in eerste instantie niet zo erg, want de verkoudheid zal vanzelf verdwijnen. Maar wanneer je neusspray blijft gebruiken, wordt het stofje xylometazoline in de neusspray juist de oorzaak van de verstopping. En om dit te verhelpen, zul je al snel meer neusspray gaan spuiten. Het gevolg is een blijvend verstopte neus en een afhankelijkheid van neusspray.

Een neusspray verslaving is niet alleen heel erg lastig, maar op lange termijn kan het veelvuldige gebruik van neusspray ervoor zorgen dat er schaafwonden in het neusslijmvlies ontstaan. Hierdoor krijg je last van chronische neusontsteking.

Hoe kom je van de neusspray verslaving af?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: ermee stoppen. Het is niet slechts een kwestie van een knop in je hoofd omdraaien en geen neusspray meer kopen. De neusspray houdt de verkoudheid in stand en je lichaam vraagt om een manier om vrij te kunnen ademen.

Maar je kunt ook je neus openen op een natuurlijke manier, zodat je die neusspray niet meer nodig hebt. Eén van de meest effectieve oplossingen is het spoelen van je neus met een neusspoeler en zoutoplossing. Hiermee breng je het slijmvlies tot rust.

Hét natuurlijke alternatief voor neusspray

Natuurlijk alternatief voor neusspray

Het spoelen van je neus met een zoutoplossing is een effectieve manier om de neus schoon te maken en slijm af te voeren. Het is een geweldig alternatief voor neusspray. KNO-arts Judith Schmidt van Ziekenhuis Amstelland onderschrijft dit in het artikel in de Volkskrant:

Gebruik een neusdouche, met een zoutoplossing van negen gram zout per liter. Dat werkt prima voor het reinigen van de neus.

Dokter J. Schmidt, KNO arts Ziekenhuis Amstelland

In tegenstelling tot bijvoorbeeld neusspray, voer je hiermee het losgeweekte slijm af via het andere neusgat, direct in de gootsteen. Bij de spoeling bereik je ook de bijholten en komt het slijmvlies tot rust.

Een neusdouche is niet verslavend. Je spoelt de neus enkel met puur zout, 100 % natuurlijk dus! Zout water heeft een natuurlijk reinigende werking en stimuleert de natuurlijke werking van het slijmvlies.

Neus spoelen is eenvoudig. Bekijk de pagina Hoe Werkt Het voor neus spoelen in 4 stappen met de Rhino Horn.

Gerelateerde artikelen

Mythes en misverstanden over neusspoelen: wat is waar en wat niet?

Mythes en misverstanden over neusspoelingen

Hoewel mensen al eeuwenlang hun neus spoelen, bestaan er nog steeds mythes en misverstanden over neusspoelingen. Wat is waar en wat niet?

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ken je dat gevoel wanneer je neus verstopt zit, druk op je gezicht voelt en pijn hebt aan je hoofd wanneer je vooroverbuigt? Dat kan een teken zijn dat je last hebt van ontstoken holtes.