Neus spoelen bij oorontsteking

Hoe kom je van oorontsteking af

Iedereen krijgt wel eens oorontsteking. Over het algemeen kan een acute oorontsteking niet veel kwaad, maar vervelend is die zeurende oorpijn wel. In dit artikel vertellen we je wat een oorontsteking is en hoe je een oorontsteking kunt herkennen. Daarnaast vertellen we hoe neusspoelen kan helpen bij de genezing en geven we een aantal tips om je klachten te verlichten.

Neus spoelen bij oorontsteking

Wat is een oorontsteking?

Een acute ontsteking van de gehoorgang wordt Otitis genoemd. Bij een oorontsteking is het middenoor ontstoken en loopt het vol met vocht. De meest voorkomende oorontstekingen zijn de middenoorontsteking (vooral bij kinderen) en de gehoorgangontsteking (vooral bij volwassenen). Ze worden meestal veroorzaakt door een bacterie of virus dat via de neus of mond het lichaam binnenkomt. Hierdoor raakt de buis van Eustachius, die de keel- en neusholte met de middenoorholte verbindt, verstopt.

Wat zijn de symptomen?

Hoe herken je een oorontsteking? Bij een oorontsteking heb je last van een of meerdere van de volgende symptomen:

 1. Oorpijn
 2. Het gevoel dat je oor verstopt zit
 3. Vocht uit de gehoorgang
 4. Jeuk in de gehoorgang
 5. Minder goed kunnen horen
 6. Rode en gezwollen huid in de gehoorgang

Daarbij kun je ook last hebben van:

 • Koorts
 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Oorsuizen

Veel van de hierboven genoemde symptomen kunnen echter ook duiden op een verkoudheid.

Hoe kom je van een oorontsteking af?

Over het algemeen gaat een oorontsteking vanzelf weer over. Binnen 2 tot 3 dagen zijn de ergste klachten over en binnen 1 tot 3 weken voel je je weer als vanouds. Antibiotica is zelden nodig. Een oorontsteking is dus geen reden tot paniek, maar vervelend is het wel. Dus wat kun je doen om zo snel mogelijk je klachten te verlichten?

Neus spoelen bij oorontsteking

Als de oorontsteking is ontstaan door een luchtweginfectie helpt het om je neus te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Op de website van het Erasmus MC is te lezen dat een oorontsteking bij regelmatig neusspoelen beter geneest. Door de zoutoplossing neemt de zwelling van je neusslijmvlies af. Wanneer de zwelling afneemt gaat de verbinding tussen je neus- en keelholte en je middenoor weer open. Het ontstekingsvocht kan hierdoor weglopen, waardoor je oorontsteking geneest.

Je kunt je neus eenvoudig spoelen met de Rhino Horn neusdouche. Met de bijgeleverde doseerlepel voor zout maak je voordelig een fysiologische zoutoplossing met dezelfde zoutwaarde als je neusslijmvlies. Door de neus te spoelen wordt vastzittend slijm losgeweekt en afgevoerd via de neusgaten.

De Rhino Horn is een gecertificeerd medisch hulpmiddel en wordt regelmatig door keel-neus-oorartsen (KNO-artsen) voorgeschreven bij klachten.

Andere manieren om klachten te verlichten

 • Antibiotica wordt niet direct voorgeschreven bij een oorontsteking. Maar je mag wel paracetamol gebruiken. Je kunt bij de drogist of apotheek vragen naar de juiste dosering.
 • Je kunt de pijn verlichten door de Valsalva-manouevre uit te voeren. Dit houdt in dat je je neus dichtknijpt terwijl je met een gesloten mond voorzichtig uitblaast. Ook slikken, geeuwen en kauwen kunnen helpen om de buis van Eustachius te openen.
 • Als je niet kunt slapen door de druk op je oor helpt het om een extra kussen onder je hoofd te leggen. Hierdoor neemt de druk op je trommelvlies af.  
 • Bij een oorontsteking mag je je loopoor schoonmaken met een washandje met lauw water. Belangrijk is dat je geen wattenstaafjes gebruikt en niet in je oor gaat wroeten. Zo zou je het oorsmeer nog dieper in de oorgang kunnen duwen waardoor de klachten verergeren.
 • Probeer je oor zo goed mogelijk droog te houden. Water en zeep zorgen voor irritatie, dus probeer voorzichtig te douchen of in bad te gaan.

Blijft de oorontsteking lang aanhouden? Of voel je je erg ziek en heb je koorts? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met een huisarts.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Top 5 manieren om je neus te reinigen

Neus spoelen, snuiten of neusspray? Wat zijn de top 5 manieren om je neus te reinigen? In dit artikel geven we je de beste oplossingen.