Hoe snot je lichaam beschermt

Het is winter en dat betekent dat je last kunt hebben van vastzittend of juist vloeibaar snot. Misschien vind je snot vies en gaat er een rilling over je rug lopen als je eraan denkt. Veel mensen ervaren snot als iets vervelends. Maar snot is nog zo slecht niet. Sterker nog, snot beschermt jouw lichaam tegen virussen en bacteriën!

Wil je weten hoe? We vertellen je in dit artikel hoe dit werkt.  

Wat is snot?

Snot is eigenlijk slijm. Je mond, neus, keel, longen, maag en darmen zijn bekleed met slijmvlies, wat uit een laag cellen bestaat die slijm uitscheidt. In de context van je neus wordt dit slijm, snot genoemd. Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt.

De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot. Het is dan niet te dik en niet te dun. Maar wanneer je verkouden bent, verwijden de bloedvaten in het neusslijmvlies waardoor er meer water in het snot terecht komt. Dit doet het lichaam om de ziekteverwekkers te bestrijden.

Snot beschermt je lichaam

Snot is de eerste barrière voor bacteriën, virussen en allergenen. Het snot reageert actief op indringers, vangt stof en ziekteverwekkers op en voert deze af. Zo komt het niet verder in je lichaam terecht. Ook werkt het snot als een beschermend dekentje: het houdt het weefsel eronder vochtig. 

Veel van de eiwitten die in het snot zitten zijn antistoffen. Louis Bont, hoogleraar kinderinfectiologie aan het UMC Utrecht, vertelt in een artikel in de NRC:

Ze zijn gericht tegen specifieke ziekteverwekkers, zoals het griepvirus. Of het coronavirus, als je de ziekte al eens hebt gehad.

Louis Bont, hoogleraar kinderinfectiologie, UMC Utrecht

Ook zitten er niet-specifieke antimicrobiële eiwitten in het snot. Die reageren niet op specifieke virussen, maar zetten de slijmvliescellen aan tot het produceren van bijvoorbeeld zuren of bacteriedodende stoffen. De eiwitten beschermen hiermee het lichaam. Bont: “Het is een wonderlijk systeem, echt een barrière tussen de buiten- en de binnenwereld.”

Verstopte neus verhelpen

Veel mensen denken dat snot de oorzaak is van een verstopte neus. Maar dat klopt niet. Carlijn Hoekstra, KNO-arts van het Amsterdam UMC, vertelt in hetzelfde artikel in de NRC dat de neus vooral verstopt raakt doordat de neusslijmvliezen opzwellen. Die zwelling is het gevolg van de ontstekingsreactie in het slijmvlies: de ophoping van water, witte bloedcellen en ontstekingseiwitten.

Je neus snuiten is daarom niet de oplossing. Wat wel helpt is om de slijmvliezen weer tot rust te brengen. Een neusspoeling met zout water is de beste oplossing. Het zout trekt het vocht uit de slijmvliezen en laat ze hierdoor weer slinken. Een neusspray heeft vaak toevoegingen en wordt juist afgeraden door dokters. Bepaalde neussprays kunnen er bij langdurig gebruik voor zorgen dat het slijmvlies juist dikker wordt en de verstopping toeneemt.

Ben je verkouden en wil je snel van je verstopte neus af?

Overweeg je neus te spoelen met een zoutoplossing. Dit maakt je verstopte neus weer vrij en brengt het neusslijmvlies tot rust. De spoeling met de Rhino Horn is hiermee de beste oplossing om je neus op een natuurlijke manier te ondersteunen bij het beschermen van je lichaam. Neus spoelen is ook geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Gerelateerde artikelen

Verkouden of hooikoorts

Verkouden of toch last van hooikoorts? Dit zijn de verschillen!

Het is bijna lente en je hebt last van een lopende of juist verstopte neus. Je moet regelmatig hoesten en je ogen zijn waterig. Het verkoudheidsvirus heerst, maar het hooikoortsseizoen is ook net begonnen. Hoe weet je of je last van een verkoudheid of toch hooikoorts hebt? Wij vertellen je waar je op moet letten […]

Neus spoelen verstopte neus

Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid

Doorzichtig, groen, geel, wit of rood? Hard of juist vloeibaar? Het is je vast wel eens opgevallen dat je snot er niet altijd hetzelfde uitziet. Het klinkt misschien onsmakelijk, maar je snot kan verschillende vormen aannemen. Maar wat betekenen de kleuren van je snot eigenlijk? En wat zeggen de kleuren over je gezondheid? Heeft je […]