Hooikoorts bij kinderen: zo komen ze van de klachten af

Vaak wordt gedacht dat kinderen geen last van hooikoorts kunnen hebben. Helaas klopt dit niet. Hoewel veel mensen pas tussen hun 15e en 25e levensjaar hooikoorts ontwikkelen, komt hooikoorts ook zeker bij kinderen voor. Maar liefst 30.000 kids in Nederlands zijn allergisch voor pollen. Hoe weet je of je kind last heeft van hooikoorts of een gewone verkoudheid? En hoe help je jouw kleintjes om van die vervelende hooikoorts klachten af te komen? Wij vertellen wat je kunt doen bij hooikoorts bij kinderen.

Waarom hebben sommige kinderen last van hooikoorts?

Neus spoelen voor kinderen

Hooikoorts ontstaat door een te sterke reactie van het immuunsysteem op stuifmeel van grassen, bomen en planten. Het lichaam maakt histamine aan waardoor een allergische reactie op gang wordt gebracht en de slijmvliezen geïrriteerd raken. Hoewel hooikoorts geen kwaad kan, brengt het wel vaak vervelende klachten met zich mee. 

Vaak is de aanleg voor hooikoorts als vanaf de geboorte aanwezig. De klachten zijn meestal pas na een paar jaar zichtbaar. Als jullie als ouders last van hooikoorts hebben, is de kans groter dat de kinderen het ook krijgen. Toch gaat dit niet altijd op.

Steeds meer kinderen krijgen last van hooikoorts, onder meer door luchtvervuiling en een toename van bepaalde soorten pollen.

Monique Gorissen, kinderallergoloog Deventer Ziekenhuis

Hoe herken je hooikoorts bij kinderen?

Heeft je kind last van een of meer van de volgende klachten? 

  • Niezen
  • Jeukende neus
  • Een verstopte neus of loopneus
  • Tranende en branderige ogen
  • Griep
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Oorpijn
  • Slecht slapen

Eén of meerdere klachten zouden kunnen duiden op hooikoorts. Maar ook bij een gewone verkoudheid horen deze symptomen. Je kunt hooikoorts herkennen wanneer je kinderen meer dan drie weken last hebben van de verschijnselen. Probeer ook na te gaan in welke periode je kleintjes last hebben. Wanneer de klachten synchroon lopen aan het pollenseizoen is de kans groot dat het inderdaad om hooikoorts gaat.  

Klachten verminderen

Het Deventer Ziekenhuis heeft speciaal voor kinderen een allergie-app ontwikkeld waarmee zij zelf meer grip kunnen krijgen op hun hooikoorts. Dokter Gossens legt uit: “Als kinderen bij de (huis)arts zijn, is het voor hen soms lastig zich uit te drukken of om terug te halen waar of wanneer ze klachten hadden. Met de app krijgen ze pollennieuws, kunnen ze een digitaal dagboek bijhouden, dat goed van pas kan komen bij het bezoek aan de specialist.” Door middel van de app kunnen kinderen en hun ouders ontdekken wat wel en wat niet werkt.

Neusspoelen in plaats van neusspray

Je kinderen kunnen niet van hooikoorts afkomen, maar de klachten kunnen wel worden verminderd. Heeft je kind last van een verstopte neus? Gebruik liever geen neusspray bij kinderen onder de 6 jaar. Het stofje xylometazoline dat in veel neusspray kan bijwerkingen hebben.

De neusdouche is een zacht alternatief voor neusspray en aan te raden vanaf 5 jaar. Door de neus te spoelen kunnen de klachten van hooikoorts deels worden voorkomen, maar ook worden verminderd. Dokter Jan van der Borden, KNO-arts en redacteur neus.nu vertelt:

Het vergt even wat handigheid maar als je het gewend bent, kan je neus schoon spoelen met de Rhino Horn een zegen zijn in het hooikoortsseizoen.

Dokter Jan van der Borden, KNO-arts np en redacteur Neus.nu

De Rhino Horn

De Rhino Horn Junior is ontwikkeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar en is een uitstekend hulpmiddel voor neus spoelen bij kinderen. De neusdouche spoelt verstoppingen, allergenen en pollen eenvoudig weg. De zoutoplossing bereikt ook de neusbijholten en brengt het neusslijmvlies van je kind tot rust.

Gerelateerde artikelen

6 tips hygiene Rhino Horn

Duurzame hygiëne: 5 verantwoorde producten voor in je badkamer

Duurzame gezondheidsproducten zijn een belangrijke stap naar een plasticvrije wereld. Veel producten die we gebruiken voor onze dagelijkse hygiëne zijn wegwerpartikelen. Deze zorgen ervoor dat we per jaar zo’n dertig kilo plasticafval per persoon produceren. Zonde en ook erg onnodig! Plastic en kunststof zijn niet helemaal uit ons leven weg te denken, maar je kan […]

Is neuspeuteren gezond

Neuspeuteren: gezond of toch maar mee stoppen?

Het is iets dat we niet graag toegeven. Maar bijna iedereen peutert wel eens in zijn of haar neus. Echt waar! Of het nu ongemerkt of bewust is, 90% van de mensen maakt zich wel eens schuldig aan neuspeuteren. Grote kans dus dat jij hierbij hoort. Maar kan neuspeuteren kwaad? Zou je ermee moeten stoppen? […]