Hooikoorts en de tuin: geniet van je tuin zonder allergie

Hooikoorts en de tuin: geniet zonder allergieën

De tuin is voor de meeste mensen de favoriete plek in de lente en zomer. Maar hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, kan ervoor zorgen dat in de tuin een boek lezen of tuinieren niet voor iedereen even plezierig is. Gelukkig kun je met een paar handige tips en trucs genieten van je groene paradijs zonder last te hebben van vervelende allergieën.

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Het zijn de pollen van grassen, bomen en planten die de boosdoeners zijn van de hooikoortsklachten. Deze kleine stuifmeelkorrels zweven in de lucht. Wanneer ze in contact komen met je neus en ogen kunnen ze allergische symptomen veroorzaken, zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus.

In de tuin met hooikoorts: tips

Als je hooikoorts hebt, hoef je niet je tuin te vermijden. Je moet alleen weten hoe je de klachten kunt voorkomen. Hier zijn enkele eenvoudige tips om te genieten van de tuin en tuinieren zonder dat je last van hooikoorts krijgt:

1.     Ken je triggers

Het is belangrijk om te weten welke plantensoorten allergische reacties bij jou veroorzaken. Grassen zoals rogge, timoteegras en bijvoet kunnen beruchte boosdoeners zijn. Ook sommige bomen als eik, els, berk, hazelaar en es kun je beter niet in je tuin hebben. Door te weten voor welke planten en bomen je specifiek allergisch bent, kun je jezelf al een hoop ellende besparen.

2.     Kies gekleurde bloemen

Windbestuivers die voor hooikoorts zorgen zijn vaak de onopvallende planten. Op de website van het LUMC is te lezen:

“Windbestuivende planten stoppen geen energie in mooie bloemen, maar in de productie van enorme hoeveelheden pollen.”

LUMC

Kies daarom voor de meest gekleurde bloemen voor je tuin, omdat zij insecten lokken voor de bestuiving. Goede opties zijn rozen, pioenrozen, gerbera’s en madeliefjes. Zo kun je genieten van de natuur om je heen, zonder constant te moeten niezen.

3.     Beschermende maatregelen

Ga je tuinieren tijdens het hooikoortsseizoen? Bescherm jezelf dan tegen de blootstelling aan pollen. Draag een masker om te voorkomen dat je pollen inademt, een bril om je ogen te beschermen en lange kleding om je huid te bedekken. Zorg dat je de kleding direct na het tuinieren wast, om te voorkomen dat de pollen in je huis terechtkomen.

4.     Maai het gras

Zorg dat het gras niet gaat bloeien. Een kort gemaaid gazon produceert geen pollen en geeft dus geen klachten. Heb je echter last van het maaien? Laat iemand de klus voor je doen of schakel een tuinman in die regelmatig langskomt. Als je het te veel werk vindt om het gras wekelijks te maaien, kun je er ook voor kiezen om dit te vervangen door grind, bestrating of boomschors.

5.     Verbouw je eigen groente

De meeste groenten en fruitsoorten komen zelden tot bloei voordat je ze oogst. Daardoor is een moestuin een ideale oplossing als je groene vingers hebt, maar hooikoortsklachten wilt voorkomen. Zorg wel dat je het onkruid op tijd weghaalt uit je moestuin. Verschillende soorten onkruid zorgen namelijk voor hooikoortsklachten.

6.     Neusspoelen bij hooikoorts

Ben je in de tuin geweest? Door je neus regelmatig te spoelen met een oplossing van water en zout, spoel je de pollen weg die zich hebben opgehoopt in je neusholtes. Het is een eenvoudige en natuurlijke methode die door veel mensen wordt gebruikt om hooikoortssymptomen te verminderen. Je spoelt je neus gemakkelijk met een neusspoeler.

Vrij ademen in de tuin

Blijf niet binnen zitten door hooikoorts. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je nog steeds van je tuin genieten zonder dat je constant wordt geplaagd door allergieën. De Rhino Horn neusspoeler helpt je bij het bestrijden van hooikoorts. Met de neusspoeling spoel je de pollen uit je neus en breng je het slijmvlies tot rust. Zo kun je vrij ademen in de tuin. Je kunt de neusspoeler zowel preventief als bij klachten gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Hooikoorts op vakantie: hoe voorkom je hooikoorts op reis - Rhino Horn

Hooikoorts op vakantie voorkomen

Ook op vakantie kun je last van hooikoorts krijgen. En dat is erg vervelend! We delen tips voor een zorgeloze vakantie zonder hooikoortsklachten.