Hooikoorts op vakantie: hoe voorkom je hooikoorts op reis - Rhino Horn

Hooikoorts op vakantie voorkomen

De vakantie staat voor de deur. Je kunt niet wachten om er even tussenuit te gaan. Maar je weet ook uit ervaring dat het lastig wordt om te genieten van de geurige bloemen en frisse lucht als je daar ter plaatse wordt overvallen door hooikoorts. Maar geen zorgen. In dit artikel delen we advies en tips om symptomen te verlichten en je voor te bereiden op blootstelling aan nieuwe pollen en allergenen tijdens je vakantie. Zo kun je zonder zorgen genieten van elke bestemming.

Hooikoorts in het buitenland

Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, wordt veroorzaakt door allergenen zoals pollen. Deze allergenen kunnen verschillende reacties veroorzaken, zoals niezen, jeukende ogen, een loopneus en benauwdheid. Heb je in Nederland last van hooikoorts en vraag je je af of je ook op reis klachten gaat krijgen? Dat is afhankelijk van het lokale pollenseizoen. Elk klimaat heeft zijn eigen unieke pollenconcentraties en bloeiperiodes. Het ligt eraan voor welke pol jij allergisch bent en of deze op dat moment in bloei staat op je vakantiebestemming.  

De bestemmingen kiezen

Als de hooikoorts je erg in de weg zit kun je overwegen om je bestemming te kiezen aan de hand van de kans op hooikoorts. Kustgebieden, steden en hooggelegen gebieden kunnen vaak minder pollen bevatten dan landelijke gebieden met veel bomen en planten. Een strandvakantie is daardoor vaak een betere keuze om hooikoorts te voorkomen, volgens Bioloog Maurice Martens. Op Nu.nl vertelt hij dat een andere optie is om de bergen in te gaan:

“En dan bedoel ik hoog in de bergen, voorbij de boomgrens. Daar heb je minder last van bomen en zijn er relatief minder pollen in de lucht te vinden.”

Bioloog Maurice Martens, Nu.nl

Verschillende klimaten brengen verschillende uitdagingen met zich mee voor mensen met hooikoorts. Droge klimaten kunnen bijvoorbeeld leiden tot meer irritatie aan de luchtwegen, terwijl vochtige klimaten schimmelgroei kunnen bevorderen.

Voorbereiding voor vertrek

Een goede voorbereiding voordat je vertrekt is de sleutel tot een zorgeloze vakantie. Begin met het onderzoeken van de pollenconcentraties en bloeiperiodes van de bestemming waar je naartoe gaat. Op die manier kun je je beter voorbereiden op mogelijke blootstelling aan allergenen.

Pak vervolgens geschikte kleding in die je huid zoveel mogelijk bedekt, zoals lange mouwen, lange broeken, een hoed en een zonnebril. Zo kun je direct contact met allergenen vermijden, wat minder klachten als gevolg heeft.

Tips voor op vakantie

Laat de vakantiepret niet bederven door pollen. Hier zijn enkele slimme tips om je hooikoortsklachten onder controle te houden terwijl je geniet van je vakantie:

  • Vermijd pollen op piektijden. Op het platteland is de concentratie van pollen vaak in de ochtend het grootst, terwijl dit in de stad meestal tegen de avond is.
  • Houd de ramen en deuren van je accommodatie zoveel mogelijk gesloten om te voorkomen dat pollen naar binnen dringen.
  • Houd je kleding en persoonlijke spullen zoveel mogelijk vrij van allergenen. Een extra wasbeurt zorgt ervoor dat de pollen uit je kleding wordt gespoeld.  
  • Drink voldoende water. Dit is belangrijk om je lichaam gezond en je slijmvliezen goed gehydrateerd te houden. Dit kan helpen om mogelijke allergenen weg te spoelen en je hooikoortsklachten te verminderen.
  • Reinig je neus in de ochtend en avond met een neusdouche. Zo spoel je direct de pollen uit je neusholten en breng je het slijmvlies tot rust. Je zult merken dat de hooikoortsklachten verminderen.

De Rhino Horn is jouw reisgenoot

Een neusdouche is een goede oplossing wanneer je op vakantie last van hooikoorts hebt. Door je neus te spoelen met een spoeling van water en zout, verwijder je direct de pollen uit je neusholtes. Ook brengt de natuurlijke zoutoplossing de slijmvliezen tot rust, waardoor de klachten afnemen. Zo kun je vrij ademhalen in elk klimaat.

De Rhino Horn neusspoeler is jouw ideale reisgenoot. Hij is licht en handig mee te nemen in je koffer. En de zoutoplossing maak je zelf gemakkelijk op reis. Je hoeft slechts een potje fijn keukenzout zonder jodium in de lokale supermarkt te kopen (dit is overal ter wereld verkrijgbaar!). Je maakt in een handomdraai een natuurlijke zoutoplossing door het zout te mengen met bronwater of schoon water uit de kraan.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Hooikoorts en de tuin: geniet van je tuin zonder allergie

Hooikoorts en de tuin: geniet zonder allergieën

Heb je last van hooikoorts in de tuin? Lees wat je kunt doen om in de tuin te kunnen zitten of te tuinieren zonder allergische klachten.