Huisstofmijtallergie: wat te doen en hoe kom je ervan af

Huisstofmijtallergie: wat te doen

Veel mensen gruwelen als ze aan huisstofmijt denken. Deze kleine beestjes worden vaak onhygiënisch gevonden. Maar eigenlijk valt dat wel mee. Hun aanwezigheid is ook niet per se een teken van een slechte huishouding. In principe is er niet zoveel mis met huisstofmijt in je huis, tenzij het een allergische reactie bij je oproept. Wat is huisstofmijtallergie precies en hoe kun je dit zo goed mogelijk voorkomen? We vertellen het in dit artikel.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn kleine, spinachtige beestjes die niet met het blote oog te zien zijn. Deze mijt komt in vrijwel elk huishouden voor en voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren. Huisstofmijten kunnen overal in huis worden gevonden, maar ze houden vooral van warme en vochtige omgevingen zoals matrassen, kussens, tapijten, gestoffeerde meubels en gordijnen. Huisstofmijten kunnen zich ook verspreiden door huisdieren zoals katten en honden.

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijt kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Dit komt doordat huisstofmijten kleine deeltjes afscheiden die allergenen worden genoemd. Wanneer deze allergenen worden ingeademd, kan dit bij sommige mensen leiden tot allergische reacties. Mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, kunnen vooral last hebben van deze reacties.

Symptomen huisstofmijt

De symptomen van huisstofmijtallergie lijken op de symptomen van hooikoorts. Maar waar hooikoortssymptomen komen en gaan (afhankelijk van het hooikoortsseizoen), is huisstofmijtallergie niet seizoensgebonden. De meest voorkomende symptomen van allergie voor huisstofmijt zijn:

 • Niezen
 • Hoesten
 • Loopneus
 • Jeukende ogen

Sommige mensen kunnen ook last hebben van een verstopte neus, benauwdheid, huiduitslag (eczeem), vermoeidheid of een piepende ademhaling. Bij astmapatiënten kan blootstelling aan huisstofmijt de symptomen van astma verergeren, waardoor ze moeite hebben met ademhalen en last hebben van kortademigheid.

Verergering van de symptomen

De symptomen van huisstofmijtallergie kunnen verergeren bij blootstelling aan huisstofmijt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand in bed ligt en in contact komt met de huisstofmijten in het matras en het beddengoed. Ook kan het inademen van huisstofmijtallergenen in een afgesloten ruimte, zoals een slaapkamer, de symptomen verergeren. Het is dus belangrijk om maatregelen te nemen om het aantal huisstofmijten in huis te verminderen en zo de blootstelling aan allergenen te beperken.

Hoe kan je huisstofmijt voorkomen: 7 tips  

Er zijn verschillende manieren om het aantal huisstofmijten in je huis te verminderen. Enkele tips zijn:

 • Stofzuig regelmatig, bij voorkeur met een stofzuiger met een HEPA-filter. Stofzuig ook op plekken waar stof zich kan ophopen, zoals achter meubels en onder het bed.
 • Was beddengoed, kussens en dekens op minimaal 60 graden Celsius om huisstofmijten te doden.
 • Gebruik antiallergische hoezen voor kussen en het matras.
 • Lucht de slaapkamer en de woonkamer vooral overdag door en houd de luchtvochtigheid op peil (tussen de 40% en 60%).
 • Doe het raam juist dicht wanneer je gaat slapen. Liane Tan, KNO-arts bij Tergooi MC, legt in het AD uit:

“Mensen slapen als het weer warmer wordt graag met het raam open, lekker in een briesje. Maar dat briesje blaast vaak pollen in de slaapkamer of kan huisstofmijtallergeen doen opwaaien. Lucht je slaapkamer overdag, maar doe – tenzij het echt te warm is – het raam dicht voordat je gaat slapen.’’

Liane Tan, KNO-arts bij Tergooi MC
 • Vermijd het gebruik van tapijt, vloerkleden en andere stoffen meubels. Kies liever voor gladde oppervlakken die makkelijk schoon te houden zijn.
 • Spoel de huisstofmijt direct je neus uit met een neusspoeling.

Hoe neus spoelen helpt bij huisstofmijt

Neus spoelen kan helpen om allergenen zoals huisstofmijt uit de neus te spoelen. Dit kan verlichting bieden bij allergieën. Het neusspoelen doe je met een speciale neusdouche zoals de Rhino Horn.

Hoe werkt het neusspoelen? Je maakt zelf in een handomdraai een zoutoplossing van water en zout in het kannetje. Vervolgens zet je de Rhino Horn aan een van je neusgaten, terwijl je je hoofd opzij buigt. Zo stroomt het water het ene neusgat in en het andere neusgat weer uit. Vervolgens herhaal je dit aan de andere kant.  

Spoel huisstofmijt je neus uit

Je kunt de Rhino Horn dagelijks gebruiken om je neus te reinigen. Door de huisstofmijt direct je neus uit te spoelen zul je minder snel last krijgen van een allergische reactie. Daarnaast brengt de zoutoplossing het gevoelige slijmvlies tot rust waardoor de klachten verminderen.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Wat is neusspoelen en waarom zou je het doen- Neus spoelen met de Rhino Horn

Wat is neusspoelen en waarom zou je het doen?

Je hebt vast wel eens iets gehoord over neusspoelen. Maar wat houdt het in? En waarom zou je dit doen?