Logopedist Marthe Nijkamp

Interview logopedist Marthe over neus spoelen en je stem

Marthè Nijkamp is logopedist met een eigen praktijk in het zuiden van Limburg. In zijn praktijk behandelt hij patiënten die klachten hebben aan de keel, stem, ademhaling of bij het slikken. Hij beveelt zijn patiënten regelmatig aan hun neus te spoelen met een Rhino Horn. Wij vroegen hem waarom én welke effecten hij van neus spoelen ziet. 

Logopedist Marthe Nijkamp

Tegen de KNO-arts aan

“Om te beginnen is het belangrijk om je te realiseren dat ik mij niet, zoals het overgrote deel van de logopedisten, bezighoud met spraak- of taalproblematiek. Mijn specialisatie binnen de logopedie is er één die sterk tegen het werkveld van een KNO-arts aan leunt,” begint Marthè te vertellen. “Patiënten binnen mijn praktijk voor logopedie in Heerlen hebben klachten aan het gebied van de keel, het ademhalen of bij slikken. Een behoorlijk aantal van hen kampt met allergieën zoals hooikoorts of intoleranties, en astma of COPD. Wanneer mensen last hebben van ademhalingsklachten, problematisch ademhalen of verminderde neusdoorgang raad ik hen vaak aan om hun neus te spoelen.” 

Wanneer mensen last hebben van ademhalingsklachten, problematisch ademhalen of verminderde neusdoorgang raad ik hen vaak aan om hun neus te spoelen.

Marthè Nijkamp – logopedist Stem & Slikcentrum Parkstad

Neusdoorgankelijkheid is cruciaal

“Voor een goede ademhaling is neusdoorgankelijkheid namelijk van het grootste belang. Heb je bijvoorbeeld last van een heel hoge slijmproductie door de neusslijmvliezen of keelklachten in het algemeen, dan is dat vaak te wijten aan onvoldoende neusdoorgankelijkheid. Vaak leidt dat tot een problematische ademhaling of habitueel mond-ademen. Zelf heb ik ook allergieën en astma, dus ik weet hoe dat voelt. 

Zo ben ik ook voor het eerst in aanraking gekomen met de Rhino Horn. Op zoek naar verlichting bij de klachten van die allergieën heb ik behoorlijk wat geëxperimenteerd. En hoewel er ontzettend veel verschillende oplossingen op de markt zijn, waarvan ik er heel wat heb geprobeerd, merk ik dat de Rhino Horn van alle oplossingen de meest ideale is. Er zit geen ingewikkelde filosofie achter het gebruik ervan en dat maakt hem makkelijk in het gebruik. Juist doordat ik er zelf zoveel baat bij heb, adviseer ik mijn patiënten een Rhino Horn aan te schaffen wanneer ik denk dat dat ook voor hen geldt.” 

Verlichting van klachten

Hij gaat verder: “Mijn patiënten komen vaak bij mij, omdat zij klachten hebben aan de keel, de stem of het gebied rondom de keel. Maar wat zij vaak niet doorhebben, is dat zij vaak niet door hun neus ademen of dit niet kunnen. En juist daardoor kan een deel van die keel- of slijmklachten en soms zelfs heesheid ontstaan. Zonder dat zij het weten heeft de neus, en dan met name de neusdoorgang en de neusslijmproductie, invloed op hun klachten. Op het moment dat zij hun neus gaan spoelen met een Rhino Horn, zie je vaak dat de klachten al direct een stuk minder worden. 

Bij andere patiënten leidt de betere neusdoorgang door het spoelen van de neus niet direct tot verbetering van de klachten, maar ook zij hebben er vaak profijt van. Doordat zij hun neus spoelen en de neusdoorgang verbeteren, worden de randvoorwaarden geschapen die ervoor zorgen dat andere therapeutische technieken beter aanslaan en we verder komen.” 

Onbekend maakt onbemind

“Hoewel de Rhino Horn vrij verkrijgbaar is bij apotheken, raad ik mijn patiënten vaak tóch aan om er een via een andere weg aan te schaffen. Ik heb het namelijk al meer dan eens meegemaakt, dat patiënten naar de apotheek gingen om een Rhino Horn te kopen en dat het hen daar ontraden werd. Dan werd er gezegd: ‘Ja, u heeft een allergie en daardoor een hogere neusslijmproductie, máár u kunt nog door de neus ademen. Dan heeft u dus geen Rhino Horn nodig!’ Dat is natuurlijk heel vervelend voor de patiënt, die dan niet goed meer weet naar wie hij of zij moet luisteren. Het is dus veel eenvoudiger om hen aan te moedigen er eentje via een webwinkel als bol.com aan te schaffen,” verzucht Marthè. 

“Er bestaan nog veel misverstanden over neus spoelen. Niet alleen bij apotheken, maar ook binnen mijn eigen vakgebied. Bij ademklachten moet je als behandeling het hele plaatje beschouwen. Aan een ademhalingsklacht kan natuurlijk een probleem met de longen ten grondslag liggen, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Wanneer je het hele ademsysteem in beschouwing neemt, kun je niet om de neusholte heen. Dat is namelijk het bovenste deel van de luchtwegen. Wanneer patiënten met astma of hooikoorts het benauwd krijgen, denken niet veel mensen en behandelaars automatisch aan neusdoorgankelijkheid. Maar juist die is essentieel. Ik hoor en zie dan ook vaak bij patiënten die hun neus zijn gaan spoelen met een Rhino Horn dat zij er echt baat bij hebben.” 

Ik hoor en zie dan ook vaak bij patiënten die hun neus zijn gaan spoelen met een Rhino Horn dat zij er echt baat bij hebben.

Marthè Nijkamp – logopedist Stem & Slikcentrum Parkstad

De voordelen van neus spoelen

“Ik merk dan ook echt dat het effectief is om de neus te spoelen. En ik ben niet de enige: er komt steeds meer bewijs van het nut van neus spoelen. 

Daarnaast vraagt een Rhino Horn maar een kleine investering, in tegenstelling tot andere oplossingen op de markt, en is het spoelen van je neus met zout water volkomen veilig! 

Toch zie je dat veel mensen onnodig lang met klachten rondlopen, omdat neus spoelen nog relatief onbekend is. En hoewel het spoelen van de neus lang niet voor iedereen een oplossing voor alle klachten is, adviseer ik mijn patiënten toch altijd om het op zijn minst te proberen als ik denk dat zij er voordeel van kunnen ondervinden. Er bestaat geen ‘one size fits all’-oplossing, maar door breder naar de klachten te kijken, kan ik als logopedist wél beter advies aan mijn patiënten geven.” 

De veilige weg

“Inmiddels heb ik voldoende ervaring om te weten waar de grens van mijn vak en mijn kennis ligt,” vervolgt Marthè. “Ik zou dan ook nooit mensen aanraden om een neusspray te kopen, ook al zijn die gewoon te koop in de winkel. Ik weet simpelweg te weinig van medicijnen om een dergelijke aanbeveling te durven doen. Daarnaast mag ik het niet. Doordat het spoelen met een zoutoplossing geen nadelige effecten heeft, is dat een veilige weg om te bewandelen en durf ik die oplossing best aan te raden. Zelfs wanneer het niet een effectieve verlichting bij stem- of ademhalingsklachten tot resultaat heeft, zijn er ook geen risico’s aan. 

Toch neem ik ook daarbij geen onnodige risico’s: heeft mijn patiënt al een aantal operaties aan de neus ondergaan, dan zal ik altijd eerst met zijn of haar KNO-arts overleggen voor ik mijn advies uitbreng. Daar zit, denk ik, ook nog wel een pijnpunt: veel logopedisten denken volgens mij dat de neus toch echt tot het werkgebied van de KNO-arts behoort en durven daarom geen advies over neus spoelen te geven. Door gewoon eens met een KNO-arts te overleggen, zouden meer logopedisten de voordelen van neus spoelen bij hun patiënten met eigen ogen kunnen zien. 

Ik hoop dan ook dat meer logopedisten het belang van een goede neusdoorgang onderkennen bij het stellen van de diagnose. Door dat te doen en neus spoelen actief aan te bevelen, kunnen veel meer mensen de positieve effecten ervan ondervinden. Zo kijken we als behandelaren nét iets langer dan onze neus lang is,” besluit Marthè.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.