COPD neus spoelen Rhino Horn

Interview Peter Adam: COPD en het effect van neus spoelen

Peter Adam is 65 jaar oud en leeft sinds 2003 met de diagnose COPD. Aangezien hij al jarenlang gebruikmaakt van de Rhino Horn om zijn neus te spoelen, vroegen wij hem zijn ervaringen met ons te delen. 

Peter Adam neus spoelen COPD

Wat is COPD?

Peter begint het gesprek door uit te leggen wat COPD precies is en welke gevolgen dit heeft voor zijn dagelijks leven: “COPD is eigenlijk een combinatie van astma, bronchitis en longemfyseem. Als gevolg daarvan zijn je bovenste luchtwegen altijd vernauwd en heb je een benauwd gevoel. De longblaasjes die je door deze ziekte verliest, komen nooit meer terug en de flexibiliteit van je longen vermindert. Ik vergelijk het altijd met een ballon: blaas je die honderd keer op dan gaat dat steeds makkelijker. De tegendruk wordt minder en dat is bij COPD hetzelfde. Je bent 24 uur per dag benauwd en kortademig.

Wat veel mensen niet weten, is dat hoewel roken natuurlijk een rol speelt, COPD óók genetisch bepaald kan zijn. Mijn vader had het ook. Die kreeg uiteindelijk zuurstof toegediend. Maar omdat er voldoende zuurstof in mijn bloed zit, is dat voor mij niet weggelegd.”

Wat is COPD

De gevolgen van COPD

“Vóór ik met deze aandoening geconfronteerd werd, was ik behoorlijk fit,” vertelt Peter. “Ik was verwoed triatleet en heb drie of vier keer de Rotterdam Marathon gelopen. Nu kan ik hooguit drie kwartier of een uur rustig wandelen. Bij de minste of geringste inspanning word ik door mijn lichaam teruggefloten en moet dus echt nadenken over alles wat ik wil doen.

Even gauw iets doen, is er niet meer bij. Ik kan bijvoorbeeld ook niet meer stofzuigen op vloerbedekking. Het meest frustrerende is dat ik voor op het oog kleine klusjes, zoals het wegbrengen van het huisvuil, mijn vriendin om hulp moet vragen. Toch lukt het me aardig om het huishouden te doen. Op een lager tempo en op mijn eigen manier, maar het lukt. 

Toen ik 58 jaar was, werd ik volledig afgekeurd vanwege COPD. Mijn toenmalige werkgever wond er geen doekjes om. Hij zei: ‘Joh, je hebt 43 jaar hard gewerkt. Nu heb je de kans om nog even te gaan genieten van wat je verdiend hebt. Je kunt ook u nog twee jaar doorwerken en dan vegen we je daarna in de hoek.’ 

Dat was voor mij wel een eye-opener en samen met mijn vriendin heb ik toen besloten om een punt achter mijn loopbaan te zetten en voor het huishouden te gaan zorgen. Dat voelt nog steeds wel vreemd. Zij gaat ’s ochtends de deur uit en ik blijf thuis. Dat zaken uit handen geven en gebonden zijn, dat is moeilijk. Ik heb dan ook meer moeite met het accepteren van de situatie dan met de kwaal zelf. En het verbetert nooit meer. Het wordt alleen maar slechter.” 

Lucht bij COPD door neus te spoelen

Hij vervolgt: “Nu heb ik al mijn hele leven last van een verstopte neus. Zelfs toen ik 24 jaar oud was, liep ik al met een neusspray op zak. Toen ik steeds benauwder werd, had ik nog meer last van mijn neus, zeker als ik verkouden was. Toen ik vanwege last aan mijn stembanden bij een KNO-arts terecht kwam, heb ik aangegeven dat ik eigenlijk altijd last van mijn neus had. Hij gaf aan dat hier operatief iets aan te doen was en in 2014 besloot ik die operatie te ondergaan. Na de operatie vertelde de KNO-arts dat ik minimaal zes weken mijn neus moest spoelen om al het gestolde bloed van de operatie te verwijderen en mijn neusholtes schoon te houden. Toen heb ik een Rhino Horn aangeschaft om mijn neus te spoelen.

Ik merkte al direct zoveel effect: ik kreeg meer lucht en mijn neus voelde vrij. Doordat ik makkelijker kan ademen, heb ik ook meer energie. Sinds ik de Rhino Horn gebruik, kan ik ook door mijn neus inademen en door mijn mond uitademen. Dat is me eerder nooit gelukt. Je begrijpt dat ik nooit meer opgehouden ben met het gebruik van de Rhino Horn. Je neus spoelen is echt een uitkomst voor de COPD-patiënt. En, misschien is het toeval, hoor, maar sinds ik de Rhino Horn gebruik ben ik nooit meer verkouden geweest en ook corona heeft geen vat op me gekregen!”

Sinds ik de Rhino Horn gebruik, kan ik ook door mijn neus inademen en door mijn mond uitademen. En doordat ik makkelijker kan ademen, heb ik ook meer energie.

Peter Adam

Neusspoelen in dagelijks ritme 

“Inmiddels is neusspoelen een onderdeel van mijn dagelijkse routine. De Rhino Horn staat bij ons thuis gewoon op het aanrecht met een pot zout ernaast. ’s Ochtends sta ik op en spoel na de koffie mijn neus met de Rhino Horn. Voor ik ’s avonds naar bed ga, doe ik het nog een keer. Zo heb ik zowel overdag als ’s nachts het meeste effect van het neusspoelen. Ik ga echt de deur niet uit zonder eerst mijn neus gespoeld te hebben en de Rhino Horn gaat zelfs mee op vakantie. 

Ik ga de deur niet uit zonder mijn neus te spoelen.

Peter Adam

Mijn vriendin vond dat hele neusspoelen eerst allemaal maar ‘gedoe’. Zij werkt op het land bij een veredelingsbedrijf voor groenten. Op een gegeven moment had ze last van een verstopte neus en ging ze overstag: ze wilde de Rhino Horn ook proberen. Er kwam behoorlijk wat rotzooi uit haar neus en dat zorgde ervoor dat ze besloot ook iedere avond haar neus te gaan spoelen. Nu ze er eenmaal aan gewend is, vind ze het overigens geen gedoe meer. Maar dat kan ook niet anders: de Rhino Horn is eenvoudig in gebruik en je merkt het direct als je vergeet om zout aan je water toe te voegen,” lacht Peter. 

Hier kunnen meer mensen met longklachten wat aan hebben

“Ik heb zoveel baat bij het gebruik van een neusdouche, dat ik regelmatig anderen vertel over mijn ervaring met de Rhino Horn. Bijvoorbeeld bij de fysiotherapie waar meer mensen met COPD komen of op social media. Dan merk ik dat er nog best wat weerstand tegen bestaat: mensen kennen het principe van neusspoelen niet en zijn er een beetje huiverig voor. Onbekend maakt onbemind. Dus ik geef mensen met COPD of andere longziekten vaak de tip om het eens te proberen. Niet iedereen heeft er baat bij, maar waarom zou je het niet proberen? 

Het spoelen van je neus is volkomen onschadelijk, omdat je alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt. Dat is bij een neusspray wel anders. Dus zelfs als je geen verbetering van je situatie merkt, breng je je lichaam ook geen schade toe.”

Gerelateerde artikelen

Mythes en misverstanden over neusspoelen: wat is waar en wat niet?

Mythes en misverstanden over neusspoelingen

Hoewel mensen al eeuwenlang hun neus spoelen, bestaan er nog steeds mythes en misverstanden over neusspoelingen. Wat is waar en wat niet?

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]