Je stembanden verzorgen: 10 tips

Je stembanden verzorgen: 10 tips

De stembanden zijn spieren. En zoals bij andere spieren, helpt het om ze te trainen. Maar je kunt ze ook overbelasten, wat leidt tot een blessure. Door keelpijn wordt het lastig om te zingen. Als zanger is het belangrijk dat jouw stem altijd in topconditie is want zonder je stem kun je jouw passie of beroep niet meer beoefenen. Lees hieronder de top 10 tips om je stembanden te verzorgen en in topconditie te houden.

Met deze tips houd jij je stem in topconditie

Als de stem zeer begint te doen is het al te laat, daarom is het belangrijk om je stembanden goed te onderhouden. Wil je weten hoe je als zanger je stem gezond houdt? Lees onze 10 tips voor gezonde stembanden:

1. Drink water

Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.

2. Vermijd koffie

Wanneer we zeggen dat je jezelf moet hydrateren, hebben we het zeker niet over koffie. Koffie en thee drogen de stemplooien uit en onttrekken vocht uit je stembanden. Laat je dagelijkse bakje koffie dus liever staan voor een gezonde stem.

3. Stop met roken

Dit lijkt misschien een open deur, maar toch zijn er veel zangers die nog steeds roken. Roken zorgt ervoor dat je minder speeksel aanmaakt, wat leidt tot irritatie in de keel. Daarnaast zorgen sigaretten ervoor dat je longinhoud wordt verkleind, wat het zingen bemoeilijkt. We raden aan om te stoppen met roken als je je stembanden zo goed mogelijk wilt verzorgen.

4. Beperk alcohol

Door alcohol worden de bloedvaten verwijd, zo ook in de stembanden. Hierdoor kunnen de stembanden opzwellen, waardoor het lastiger kan zijn om hoge tonen te halen. Een biertje op zijn tijd kan geen kwaad, maar drink alcohol met mate om je stem zo gezond mogelijk te houden.

5. Zorg voor lucht vochtige ruimtes

Droge lucht is slecht voor je stembanden. Droge lucht en stof hebben een negatieve invloed op je slijmvlies en drogen je stembanden uit. Zorg dat je zoveel mogelijk in luchtvochtige ruimtes bent, waardoor je deze kans verkleind. Vermijd met name harde airconditioning.

6. Kleed je warm

In de winter ben je snel vatbaar voor keelpijn, griep en verkoudheid. Daarom is het verstandig om je warm aan te kleden wanneer je naar buiten gaat. Vergeet vooral niet een sjaal om te doen!

7. Schraap niet je keel

Het is niet verstandig om je keel te schrapen, want hierdoor schraap je het slijm van de stembanden. In plaats daarvan kun je de keel beter verzachten met een slok water. Ook helpt het om vaker te slikken, om van het overtollige slijm af te komen.

8. Geef je stem rust

Net als elke andere spier, hebben ook je stembanden rust nodig. Door veel te zingen en te praten, moeten de stembanden constant hard werken. Zorg er daarom voor dat je rust neemt voor en na een optreden, zodat je stem weer bij kan komen.

9. Neem zelf genoeg rust

Niet alleen je stem, maar ook jijzelf moet genoeg rust krijgen. Als zanger is het belangrijk om genoeg te slapen, want zo geef je jouw stembanden genoeg tijd om te herstellen. Daarnaast draagt slapen bij aan je algehele gezondheid, wat weer ten goede komt aan je stem.

10. Spoel je neus

Verkoudheid heeft effect op je ademhaling en je stem. Vooral in de winter ligt een verkoudheid al snel op de loer.

Als je verkouden bent krijg je last van een ongemakkelijke drukkend gevoel op de keel en tijdens het zingen worden de klanken nasaler. Je kunt dit voorkomen door de neus te spoelen met een natuurlijke zoutoplossing. Met een neusspoeler zoals de Rhino Horn, voorkom je niet alleen verkoudheid, maar kom je er ook zo snel mogelijk weer vanaf.

Wil je meer weten over de effecten van de neus spoelen met de Rhino Horn om de stembanden te verzorgen en betere zangprestaties? Lees verder over voordelen van neus spoelen voor je gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.