Je moet vaak niezen, je neus zit verstopt en je hebt last van keelpijn. Het klinkt alsof je een verkoudheid te pakken hebt. Maar het is zomer en buiten is het warm. Is het dan wel een verkoudheid of heb je last van andere klachten? Kun je eigenlijk wel verkouden worden in de zomer? Wij geven je antwoord op deze vraag.

Het verkoudheidsvirus
Verkoudheid is een virus, het rhinovirus. Het virus zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus, keel en bijholten ontstoken raakt. De holtes van de keel zwellen op en maken snot aan. Hierdoor raakt de neus verstopt. De geïrriteerde slijmvliezen zorgen er ook voor dat je gaat hoesten en niezen. Daarnaast kun je ook last van je keel en oren krijgen.
Het virus is besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgebracht op anderen. Wanneer iemand hoest of niest komen de virusdruppels in de lucht terecht. Wanneer andere mensen deze druppels vervolgens inademen raken zij ook besmet met het virus. Op deze manier kan een virus zich razendsnel verspreiden.
Zomerverkoudheid
Verkoudheid wordt vooral met de herfst en winter geassocieerd. De reden dat je vaker ziek bent in de winter is omdat we dan allemaal meer binnen zitten. Dit geeft virussen een betere kans om te verspreiden. Maar in de zomer gaan virussen helaas niet op vakantie. Elke zomer heersen er virussen die tot een zomerverkoudheid kunnen leiden.
Airconditioning en verkoudheid
Vaak wordt airconditioning als boosdoener van een verkoudheid in de zomer gezien. Maar dat de airconditioning je verkouden kan maken is een fabeltje, zoals beschreven in ons artikel over feiten en fabels over verkoudheid.
Gezien verkoudheid een virus is, kan de airconditioning geen deeltjes overdragen. Wel kan airconditioning ervoor zorgen dat je weerstand omlaag gaat als je vanuit de warme buitenlucht komt. De verandering van de temperatuur zorgt voor een stressreactie waardoor je weerstand omlaag gaat. En als het verkoudheidsvirus dan al in de ruimte hangt is er een kans dat je besmet wordt.
Of is het toch hooikoorts?
Je kunt dus in de zomer verkouden worden. Maar wat ook voor de vervelende klachten zou kunnen zorgen is hooikoorts. In de zomerperiode staan veel bomen en planten in bloei waardoor er pollen in de lucht hangen. Als je hier allergisch voor bent leidt dit tot klachten die lijken op verkoudheid waaronder niezen, hoesten en een verstopte neus. Daarnaast gaat hooikoorts ook vaak gepaard met brandende ogen.
Wat kun je tegen verkoudheid doen?
Een zomerverkoudheid is erg vervelend. Wat kun je doen om je zo snel mogelijk weer beter te voelen? Zorg dat je gehydrateerd blijft. Zo zorg je ervoor dat je lymfestelsel zo goed mogelijk werkt en virussen en bacteriën kan afweren. Zorg ervoor dat je daarnaast genoeg slaapt, want dit bevordert je afweersysteem. En ook door gezond te eten versterk je je immuunsysteem.
In De Volkskrant raadt Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus en oorheelkunde bij het AMC, een neusspoeling aan als hulpmiddel om symptomen van verkoudheid te onderdrukken.
Via een mini-theepotje giet je zout in het ene neusgat, waarna het water het andere neusgat weer uit loopt.
DR. Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus en oorheelkunde bij het AMC
Een neusspoeling is een natuurlijke oplossing waarbij vastzittend slijm wordt losgeweekt. Anders dan bij neusspray blijft het slijm niet in de neus achter, maar wordt het via de neusgaten weggespoeld.
Vrij ademen met de Rhino Horn
De Rhino Horn is een handig hulpmiddel voor neus spoelen. Met een potje keukenzout en kraanwater maak je eenvoudig een zoutoplossing. Vervolgens zet je het kannetje aan je neus en spoel je neus schoon van snot, slijm en allergenen zoals pollen.
Bij een verkoudheid raden we aan om eenmaal ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds te spoelen om de verstopte neus vrij te maken en het neusslijmvlies tot rust te brengen. En heb je last van hooikoortsklachten? Ook dan zal drie keer per dag spoelen voor verlichting zorgen.
Meer weten? Lees onze pagina neus spoelen in 4 stappen.