Heb je vooral aan het einde van de winter en in het begin van de lente last van een lopende neus, tranende ogen en een kriebelhoest? Grote kans dat je last van een boompollenallergie hebt. Dat is hooikoorts die ontstaat als reactie op de pollen van verschillende soorten bomen. Het boompollenseizoen loopt van ongeveer januari tot en met juni en kan voor vervelende klachten zorgen.
Herken de verschillende boomsoorten bij hooikoorts
Er zijn drie soorten pollen waarvoor je allergisch kunt zijn: pollen van bomen, grassen en kruiden. In het boompollenseizoen zorgt de berkenfamilie voor de meeste hooikoortsklachten. Alle bomen van deze familie, waaronder de hazelaar, els, haagbeuk en berk, produceren veel pollen. Maar ook andere boomsoorten kunnen voor klachten zorgen.
Als je weet voor welke boomsoort je allergisch bent, weet je wanneer je de klachten kunt verwachten. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over de verschillende soorten bomen die voor hooikoorts kunnen zorgen en hoe het boompollenseizoen verloopt.
Overzicht boomsoorten
Dit zijn de bomen die voor de meeste hooikoortsklachten zorgen:
- Hazelaars
- Elzen
- Wilgen en coniferen
- Haagbeuken
- Berken
- Dennen en sparren
- Beuken, eiken en kastanjes
- Lindes
- Ceders
1. Pollen van hazelaars
De hazelaar is, samen met de els, de eerste boom die in bloei komt te staan na de winter. De hazelaar is te vinden in loofbossen en aan bosranden en kan vanaf januari tot en met begin april pollen afgeven. Dit jaar kwamen de hazelaars wat later tot bloei door het winterse weer.
De stuifmeelconcentraties in de lucht zijn namelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.
Ann Packeu, onderzoekscentrum Sciensano
Maar dat betekent helaas niet dat je dit jaar geen last van de pollen van de hazelaar zult hebben. “Wanneer bloemen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht af te geven en er gunstige weersomstandigheden heersen, kunnen de concentraties snel toenemen,” aldus Packeu.
2. Pollen van elzen
In Nederland komen de zwarte en de witte els voor. Je herkent de els aan de zwarte elzenproppen die aan de takken hangen. Net als de hazelaar staat de els aan het begin van het jaar in bloei; meestal van januari tot eind maart. De elzen in sommige dorpen en steden komen nog eerder tot bloei. Al in december kunnen ze soms voor hooikoortsklachten zorgen.
3. Pollen van wilgen en coniferen
De wilgen en coniferen zijn de volgende bomen die in bloei komen te staan. De boswilg staat als eerste in bloei vanaf februari en wordt gevolgd door de katwilg en de schietwilg. Vanaf eind februari komen ook de coniferen tot bloei. Deze produceren meestal een grote hoeveelheid pollen waar veel mensen last van krijgen. De grootste boosdoeners zijn de Taxus, Chamaecyparis en Thuja.
4. Pollen van haagbeuken
De haagbeuk is vooral te vinden in het zuiden van Nederland. Maar ook in de rest van het land wordt deze mooie boom in steeds meer steden geplant. De haagbeuk staat in bloei van maart tot en met mei.
5. Pollen van berken
De berk heeft een relatief korte bloeiperiode in april en mei. In twee weken tijd verspreidt de bloeiperiode zich van het zuiden naar het noorden van het land. Maar ook al is deze periode kort, helaas zorgt de berk wel vaak voor heftige klachten. De berk is zelfs een van de grootste boosdoeners als het gaat om hooikoortsklachten. Ongeveer zeven procent van de Nederlandse bevolking heeft een berkenallergie. Dit klinkt misschien niet veel. Maar ga maar na: dit zijn meer dan 1 miljoen Nederlanders.
6. Pollen van dennen en sparren
Naaldbomen worden niet vaak in verband gebracht met hooikoorts. Helaas kunnen ze wel voor hooikoortsklachten zorgen. De pollen van naaldbomen kunnen zelfs erg ver reizen! De pollen van dennen en sparren kunnen honderden en soms wel duizenden kilometers worden vervoerd door de lucht. Je hoeft dus niet in de buurt van de bomen te wonen om toch last te hebben van een allergische reactie op naaldbomen. Dennen en Sparren staan vooral in bloei tussen april en juni.
7. Pollen van beuken, eiken en tamme kastanjes
De beuk, eik en tamme kastanje behoren tot de napjesdragersfamilie. Het zijn windbestuivers die veel pollen kunnen afgeven en daardoor voor sommige hooikoortspatiënten erg vervelend kunnen zijn. De beuk, eik en tamme kastanje bloeien in de lente (meestal rond april en mei).
8. Pollen van lindes
De linde is de laatste boom die tot bloei komt in de lente. Deze boom staat voornamelijk in juni en juli in bloei. De pollen van de lindeboom zorgen voor hooikoortsklachten. Maar daarnaast zijn er ook mensen die allergisch zijn voor de geur van deze boom. Wanneer de linde uitgebloeid is, markeert dit het einde van het bomenpollenseizoen.
9. Pollen van ceders
Het boompollenseizoen loopt ten einde nadat de linde is uitgebloeid. Maar helaas is er een uitzondering. De ceders komen tot bloei in september en dit duurt tot half oktober. Deze bomen zijn voornamelijk te vinden in parken en tuinen. De pollen verspreiden zich erg lokaal, dus je zult er alleen last van hebben als je bij de bomen in de buurt komt.
Hooikoortsklachten van boompollenallergie verminderen
Heb je last van boompollenallergie? Helaas kun je hooikoorts niet voorkomen, maar je kunt gelukkig wel de klachten verminderen. Een natuurlijk oplossing is neus spoelen bij hooikoorts. Met een oplossing van water en zout spoel je de pollen direct uit je neus en breng je het slijmvlies weer tot rust. Dit kun tijdens het pollenseizoen elke dag doen om de hooikoorts te verzachten.
Neus spoelen met de Rhino Horn eenvoudig, in 4 stappen spoel je je neus schoon van pollen.