Mythes en misverstanden over neusspoelen: wat is waar en wat niet?

Mythes en misverstanden over neusspoelingen

Neusspoelingen zijn tegenwoordig populair als een natuurlijke manier om de neus schoon te houden en verlichting te bieden bij vervelende neusklachten. En hoewel mensen al eeuwenlang hun neus spoelen, bestaan er nog steeds mythes en misverstanden over neusspoelen. Want heb je nu speciaal zout nodig om een neusspoeling te maken? Doet neusspoelen pijn? We zullen de meest gehoorde misverstanden voor je ontkrachten.

Wat is een neusspoeling?

Een neusspoeling is een eeuwenoude praktijk die wordt gebruikt om de neusholtes te reinigen en te hydrateren. Deze techniek werd in verschillende oude culturen over de hele wereld gebruikt, waaronder de traditionele Indiase geneeskunde (Ayurveda) en de traditionele Chinese geneeskunde.

Ook vandaag de dag wordt neusspoelen nog steeds gebruikt als een natuurlijke en effectieve manier om je neus schoon te maken. Je spoelt een zoutoplossing door je neusgaten met behulp van een neusspoeler, zoals de Rhino Horn, om overtollig slijm, allergenen en andere viezigheid te verwijderen. Dit kan helpen bij allerlei neusklachten zoals verkoudheid, hooikoorts, bijholteontsteking en een droge neus. Door regelmatig te spoelen, kun je weer vrijer ademhalen.

Veelvoorkomende mythes en misverstanden

Wat hoor jij wel eens over neusspoelingen dat niet klopt? We zetten de meest gehoorde mythes en misverstanden voor je op een rijtje.

Mythe 1: Neusspoelen is pijnlijk

Een veelvoorkomende misvatting is dat neusspoelen pijnlijk is. Maar een neusspoeling hoort geen pijn te doen. Dit komt doordat de zoutoplossing een vergelijkbaar zoutgehalte heeft als je lichaam, waardoor het neusslijmvlies niet geïrriteerd raakt. Je kunt wel een lichte sensatie voelen tijdens het spoelen, maar dat wordt over het algemeen niet als vervelend ervaren.

Tip: Als de neusspoeling echt pijn doet, controleer dan of je de juiste verhouding van de zoutoplossing gebruikt.

Mythe 2: Neusspoelen is verslavend

Neusspoelingen zijn niet verslavend. De reden dat mensen dit soms denken, is omdat ze de natuurlijke neusspoeling verwarren met neusspray. Neussprays kunnen inderdaad verslavend zijn vanwege de toevoeging van stoffen zoals xylometazoline, die het neusslijmvlies tijdelijk vernauwen en na herhaaldelijk gebruik tot afhankelijkheid kunnen leiden. Neusspoelingen gebruiken een eenvoudige en natuurlijke zoutoplossing die het neusslijmvlies reinigt zonder risico op verslaving.

Mythe 3: Neusspoelen is alleen voor volwassenen

Neusspoelen is zeker niet alleen voor volwassenen. Het is juist erg geschikt voor kinderen, omdat het een volledig natuurlijke methode is. Door gebruik te maken van de juiste verhouding water en zout is de oplossing zacht voor de kinderneus en veroorzaakt geen prikkelend gevoel. Dit maakt neusspoelen een mild alternatief voor neusspray.

Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar hebben we de Rhino Horn Junior ontwikkeld, die een aangepaste grootte heeft zodat kinderen comfortabel hun neus kunnen spoelen.

Mythe 4: Je spoelt snot in je keel

Snot in je keel is natuurlijk een vies idee. Maar maak je geen zorgen, wanneer je je neus spoelt met een neuspoeler zoals de Rhino Horn, zal dit niet gebeuren.

Het werkt namelijk zo: Je leunt voorover boven de gootsteen, met je gezicht gekanteld. Vervolgens plaats je het kannetje van de neuspoeler op je bovenste neusgat. Door de natuurlijke druk stroomt de zoutoplossing door je neusholte naar het andere neusgat en verlaat vervolgens je lichaam. Zolang je je hoofd op deze manier houdt, is de kans dat de vloeistof in je keel terechtkomt heel erg klein.

Mythe 6: Je hebt speciaal zout nodig

Vaak krijgen we de vraag: waar kan ik speciaal zout kopen om mijn neus te spoelen? Het antwoord is eenvoudiger dan je zou denken: in elke supermarkt! Een effectieve zoutoplossing kun je gewoon maken met keukenzout. Je kunt verschillende soorten zout gebruiken die je in je keukenkastje vindt, zoals fijn keukenzout zonder jodium, fijn zeezout of Himalaya zout. Een neusspoeling is daarom erg voordelig. Een potje puur keukenzout van Jozo (de variant zonder jodium) kost slechts 0,38 euro en bevat voldoende zout voor ruim 40 neusspoelingen!

Mythe 7: Neusspoelen is voor een dichte neus

Wanneer je neus verstopt zit, kan een neusspoeling je neus weer openen. Maar dat betekent niet dat neusspoelen alleen nuttig is wanneer je niet goed kunt ademen. Wist je dat neusspoelen ook preventief kan worden gebruikt om allergenen te verwijderen en de algehele gezondheid van de neus te bevorderen, zelfs als je geen symptomen hebt? Op deze manier kun je vervelende klachten voorkomen.

“Als je partner verkouden wordt of als het pollenseizoen begint, is het wel handig om preventief te spoelen.”

Dokter van der Hulst, De Volkskrant, 2019

Neusspoelen met de Rhino Horn

De Rhino Horn neusdouche maakt neusspoelen eenvoudig. Dankzij het gebruiksvriendelijke ontwerp kun je thuis of onderweg gemakkelijk je neus spoelen zonder gedoe. Met een simpele zoutoplossing, gemaakt van kraanwater en keukenzout, spoelt de vloeistof moeiteloos door je neusholtes.

De neusspoeling met de Rhino Horn biedt verlichting bij verschillende aandoeningen zoals hooikoorts, verkoudheid, bijholteontsteking of na een operatie. Daarnaast kan de neusdouche ook preventief worden gebruikt. Het is een gecertificeerd medisch hulpmiddel dat wordt aanbevolen door KNO-artsen wereldwijd als effectieve en veilige methode om de neus te spoelen.

Heb je nog vragen over neusspoelen? Je vindt de antwoorden in onze veelgestelde vragen.

Gerelateerde artikelen

10 opmerkelijke feitjes over je neus

10 opmerkelijke feitjes over je neus

Van het bepalen van je unieke geuridentiteit tot het helpen van je ademhalingsproces, je neus doet veel meer dan alleen maar mooi zijn. Hier zijn 10 opmerkelijke feitjes over je neus die je vast nog niet kent!

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]