Neus spoelen bij hooikoorts - Rhino Horn

Natuurlijke oplossingen bij hooikoorts

Hooikoorts is een vervelend probleem waar miljoenen Nederlanders jaarlijks mee te maken krijgen. De huisarts zal bij hooikoorts medicijnen als cromonen, antihistaminica of corticosteroïden voorschrijven. Bij sommige mensen slaan deze medicijnen aan, maar helaas bij lang niet alle patiënten. En niet iedereen vindt het fijn om steeds weer preventief medicijnen te slikken.

Deze week verscheen in het gezondheidsmagazine GezondNu een artikel over natuurlijke oplossingen bij hooikoorts. Wij hebben de meest effectieve alternatieven op een rijtje gezet.

1. Verminder stress

Stress is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je aan natuurlijke oplossingen bij hooikoorts denkt. Uit onderzoek van de Ohio State University blijkt dat stress hooikoorts niet veroorzaakt maar wel verergert. Het is niet helemaal bekend hoe dat in zijn werk gaat, maar onderzoek wijst in de richting van het stresshormoon cortisol en naar de afweercellen.

Wil je mentaal tot rust komen en stress verminderen? GezondNu raadt aan om de geest met regelmaat te trainen: “Neem dan ook elke dag 20 minuten zendtijd; start de dag met meditatie of maak een boswandeling. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende plezier en ontspanningsmomenten inbouwt gedurende de dag.” Door stress te verminderen nemen niet alleen je hooikoortsklachten af, maar ben je ook minder vatbaar voor verkoudheid, griep en bijholteontsteking. In dit artikel lees je meer over hoe je een bijholteontsteking kan voorkomen.

2. Let op je ademhaling

Neus spoelen bij hooikoorts

Een verkeerde ademhaling kan ervoor zorgen dat je last van hooikoorts krijgt. Zo zou hooikoorts voorkomen bij mensen die te diep ademen. De neus moet steeds weer de ademhaling afremmen, waardoor de holtes dicht gaan zitten. In het magazine is te lezen dat mensen die diep ademen daarnaast veel koolzuurgas verliezen. Een lage concentratie koolzuurgas in het bloed stimuleert de productie van histamine.

Wat kun je doen wanneer je te diep ademt? GezondNu raadt aan om met regelmaat ademhalingsoefeningen te doen zodat je op een andere manier leert ademen. Door drie keer per dag oefeningen te doen gaat je ademhaling zich vanzelf aanpassen.

3. Neem een neusdouche bij hooikoorts

De neusdouche of neusspoeler werd voor het eerst gebruikt bij een eeuwenoud reinigingsritueel in India. Inmiddels wordt een neusdouche bij hooikoorts met de Rhino Horn aangeraden door artsen als natuurlijke oplossing.

Wij zijn al jaren overtuigd van het belang van de neusdouche bij hooikoorts, maar ook GezondNu raadt het mini-theepotje aan haar lezers aan:

Sinds 2010 is het wetenschappelijk bewijs overtuigend genoeg voor KNO-artsen om de neusdouche aan te bevelen bij tal van kwalen aan de luchtwegen. Een neusspoeling kan veel virusdeeltjes, bacteriën, stof en pollen afvoeren.

Gezondnu, 25 februari 2020

Een neusdouche met de Rhino Horn is eenvoudig. Met de doseerlepel, een potje keukenzout zonder jodium en kraanwater op lichaamstemperatuur maak je in een handomdraai de zoutoplossing. Zet vervolgens het kannetje op je neus en buig je hoofd. De spoeling met zout water komt nu vanzelf op gang. Overtollig slijm, verstoppingen en pollen spoel je eenvoudig weg. Kijk voor meer informatie op de pagina Hoe Werkt Het voor neus spoelen in 4 stappen.

Overige natuurlijke oplossingen bij hooikoorts

Als je last hebt van pollen in de lente kun je kiezen voor medicijnen. Er zijn echter ook voldoende natuurlijke oplossingen bij hooikoorts. In het artikel dat deze week verscheen in GezondNU staan nog meer alternatieven voor antihistaminica. En op onze website lees je meer over de voordelen van de neusdouche bij hooikoorts.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Hooikoorts en de tuin: geniet van je tuin zonder allergie

Hooikoorts en de tuin: geniet zonder allergieën

Heb je last van hooikoorts in de tuin? Lees wat je kunt doen om in de tuin te kunnen zitten of te tuinieren zonder allergische klachten.