Neus spoelen verstopte neus

Neus spoelen, spuiten of stomen?

Je bent verkouden en je bent ten einde raad. Je wilt graag je neus weer open krijgen. Maar hoe?  Er zijn verschillende oplossingen om de verstopping te verhelpen. Welke methode werkt het beste? Kun je beter je neus spuiten, spoelen of stomen? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag.  

1. Spuiten met neusspray

Neusspray is een bekende remedie tegen een verstopte neus. Met één spuitje gaat je neus al direct open. Hierdoor wordt neusspray veelvuldig gebruikt bij griep, verkoudheid en hooikoorts.

Toch kent neusspray meer nadelen dan voordelen. Bij een verstopte neus is het slijmvlies opgezwollen. In de meeste neussprays zit xylometazoline, dat ervoor zorgt dat de bloedvaten weer vernauwen. Hierdoor kun je vrij ademen en lijken de klachten verholpen. Het probleem is dat dit effect tijdelijk is. Zodra de neusspray uitwerkt komt de zwelling weer terug, vaak zelfs nog erger dan ervoor.     

Op den duur kan xylometazoline de oorzaak van de verstopping worden. Neusspray kan dan tot een vervelende verslaving leiden waar je niet makkelijk vanaf komt. Een chronische neusontsteking kan zelfs het gevolg zijn.

Neus spoelen bij verstopte neus - Rhino Horn

2. Stomen

Bij het stomen adem je kleine verdampte waterdruppeltjes in door je neus. Hierdoor openen de bijholtes. Het slijm wordt losgemaakt waardoor je makkelijker kunt ademen. Stomen is een simpele oplossing omdat je er niets voor in huis hoeft te hebben. Met slechts gekookt water kun je al aan de slag.

Je kunt je neus op verschillende manieren stomen. De meest bekende manier is met je hoofd boven een bak warm water. Andere manieren zijn tijdens het douchen of baden of in een stoomcabine in de spa.

Stomen kan voor verlichting zorgen en kent geen vervelende gevolgen (let wel op met eucalyptus, dat je slijmvliezen kan irriteren). Het nadeel is wel dat het ook alleen een tijdelijke oplossing is. De verkoudheid gaat er niet van over. De University of Southampton deed onderzoek naar stomen en spoelen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat stomen de klachten niet verhielp en slechts voor tijdelijk verlichting zorgde. Volgens hen was de neus spoelen effectiever.

3. Neus spoelen

De neus spoelen met water en zout is een natuurlijke oplossing om de neus weer open te krijgen. Anders dan bij neusspray, worden het slijm en de besmette virusdeeltjes direct uit de neus gespoeld. Met een spoeling bereik je de bijholtes en komt het slijmvlies tot rust.

Een neusdouche is onderdeel van de Nederlandse behandelrichtlijnen van Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO). Dokter van den Borne, KNO arts, van het CWZ ziekenhuis Nijmegen: “Neus spoelen klinkt misschien een beetje raar, maar gaat heel gemakkelijk en werkt zeer effectief. Bij mensen met chronische neusbijholteontsteking en na een neus(bijholten)operatie is neus spoelen als standaard behandeling opgenomen in de KNO behandelrichtlijnen, maar ook bij allergie en zelfs gewone verkoudheid werkt neus spoelen heel goed.”

Neus spoelen klinkt misschien een beetje raar, maar gaat heel gemakkelijk en werkt zeer effectief. Bij mensen met chronische neusbijholteontsteking en na een neus(bijholten)operatie is neus spoelen als standaard behandeling opgenomen in de KNO behandelrichtlijnen, maar ook bij allergie en zelfs gewone verkoudheid werkt neus spoelen heel goed.

Dokter van den Borne, KNO arts, CWZ ziekenhuis Nijmegen

Het spoelen met een zoutoplossing is niet verslavend. De neusspoeling, die slechts uit water en zout bestaat, is honderd procent natuurlijk en hierdoor niet schadelijk voor je gezondheid. Zout water werkt reinigend en stimuleert de natuurlijke werking van het slijmvlies.

Spuiten, stomen of spoelen?  

Er zijn verschillende manieren om een verstopte neus weer open te krijgen. Neusspray raden wij niet aan omdat het verslavend kan werken en de verstopping juist kan verergeren.

Natuurlijke oplossingen hebben de voorkeur en zijn gezonder voor je lichaam.

Stomen is natuurlijk en makkelijk omdat je er niets voor in huis hoeft te hebben. Dit moet je wel zien als een tijdelijke oplossing. Wil je langer vrij kunnen ademen en van je klachten af komen, dan heeft spoelen de voorkeur. Met een neusdouche spoel je de besmette virusdeeltjes je neus uit en breng je het slijmvlies tot rust.

De Rhino Horn is een effectief hulpmiddel bij het spoelen van de neus. Door de vorm van de neusdouche is het makkelijk om je neus te spoelen met een zoutoplossing. Met de neusdouche ben je snel van je verkoudheid af.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.