Is neuspeuteren gezond

Neuspeuteren: gezond of toch maar mee stoppen?

Is neuspeuteren gezond

Het is iets dat we niet graag toegeven. Maar bijna iedereen peutert wel eens in zijn of haar neus. Echt waar! Of het nu ongemerkt of bewust is, 90% van de mensen maakt zich wel eens schuldig aan neuspeuteren. Grote kans dus dat jij hierbij hoort. Maar kan neuspeuteren kwaad? Zou je ermee moeten stoppen? We zochten het voor je uit.

Wat is snot eigenlijk?

Snot is het slijm dat door de neus wordt aangemaakt. Veel mensen vinden snot vies. Toch is de aanmaak van snot essentieel voor je gezondheid. De functie van het snot is het bevochtigen van de lucht die door je neus naar binnen komt en het opvangen van stofdeeltjes en bacteriën. Zo komen er zo min mogelijk schadelijke ziekteverwekkers je lichaam in. Er is altijd snot in je lichaam aanwezig, maar meestal valt het pas op wanneer door een verkoudheid je neus verstopt raakt of juist gaat lopen. Het zal je ook opvallen dat je snot een andere kleur heeft wanneer je verkouden bent.

Kan neuspeuteren kwaad?

Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.

De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is! Hij meent dat dit ervoor zorgt dat afgezwakte ziekteverwekkers in het lichaam terecht komen, wat zorgt dat je immuunsysteem aan je weerstand blijft werken. Ook de Amerikaanse biochemicus Katharina Ribbeck vindt dat snot geen kwaad kan. Het zorgt volgens haar voor een balans tussen goede en schadelijke bacteriën.

Kun je snot opeten?

Moeten we dan nu allemaal gaan neuspeuteren en ons snot opeten? Fokkens meent dat het niet zinvol is. We slikken namelijk elke dag minstens een halve liter snot in. Op deze manier komt het snot, waarin afweerstoffen zitten, in je maag terecht. Dit is een natuurlijk proces, waardoor het neuspeuteren en opeten overbodig is. Ook neusspecialist Jurriën Embrechts van het Leids Universitair Medisch Centrum is het hier mee eens:

Het meeste snot slikken we al door omdat het via de neus en de keelholte in de maag belandt. Je krijgt die immuunboost dus al.

Dokter Jurriën Embrechts van het Leids Universitair Medisch Centrum

Snot opeten kan dus geen kwaad, maar levert ook weinig op.

Negatieve effecten van neuspeuteren

Het neuspeuteren kan dus in principe geen kwaad. Maar in sommige gevallen kan het toch voor problemen zorgen. De binnenkant van de neus is fragiel. Wanneer je vaak je neus peutert kunnen er wonden en korsten ontstaan. Deze wonden zijn vervolgens weer gevoelig voor infecties. Daarnaast kun je zelfs zo erg je neus beschadigen dat je door je eigen tussenschot heen krabt. Volgens hoogleraar Fokkens kan dit zelfs leiden tot een fluittoon bij het inademen.

Het alternatief: neusspoelen

Merk je dat je vaak in je neus peutert? Dat komt waarschijnlijk omdat je van het overtollige snot af wilt. De beste manier om van het snot af te komen volgens Fokkens en Embrechts is door je neus met water en zout te spoelen. Een neusdouche zoals de Rhino Horn is hiervoor een handig hulpmiddel. Met een neusdouche gaat het water via het ene neusgat je neusholten in en komt het via het andere neusgat er weer uit. Hiermee spoel je het slijm en snot direct uit je neus, zonder dat je met je vingers in je neus hoeft. Zo verklein je de kans op wondjes, houd je je neusholten gezond én kom je van die vervelende gewoonte van neuspeuteren af.  

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel waarmee je elke dag veilig je neus kunt spoelen. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van een neusdouche?

Gerelateerde artikelen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ken je dat gevoel wanneer je neus verstopt zit, druk op je gezicht voelt en pijn hebt aan je hoofd wanneer je vooroverbuigt? Dat kan een teken zijn dat je last hebt van ontstoken holtes.

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?