Neusspoelen bij oorontsteking: behandeling & preventie

Neusspoelen bij oorontsteking: behandeling & preventie

Een oorontsteking kan plotseling opduiken. Of je nu op kantoor zit, in de sportschool bent, of gewoon thuis op de bank ligt, de scherpe pijn en het ongemak kunnen je flink uit balans brengen. Maar wat veroorzaakt deze vervelende aandoening? En wat kun je ertegen doen? In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken en symptomen van oorontstekingen, en leggen we uit hoe neusspoelingen kunnen helpen bij behandeling en preventie.

Verschillende soorten oorontstekingen

Een oorontsteking is een infectie die één of meerdere delen van het oor kan aantasten. Hoewel veel mensen bekend zijn met de typische oorontsteking die vooral bij kinderen voorkomt, zijn er verschillende soorten oorontstekingen die elk een ander deel van het oor beïnvloeden: de externe oorontsteking, de middenoorontsteking en de binnenoorontsteking.

Externe oorontsteking

Deze infectie, ook wel zwemmers oor genoemd, treft de gehoorgang. Het komt vaak voor door vocht in het oor, bijvoorbeeld na het zwemmen. Als water in de gehoorgang blijft staan, vooral als er veel oorsmeer is, wordt de huid zacht en verliest het zijn beschermende werking. Dit maakt het gemakkelijk voor bacteriën en schimmels uit het water om een infectie te veroorzaken.

Symptomen zijn:

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Pijn
 • Afscheiding

Middenoorontsteking

Dit type, ook wel otitis media genoemd, zit achter het trommelvlies in het middenoor en komt vaak voor bij kinderen. Een middenoorontsteking begint meestal met een gewone verkoudheid of keelpijn. Het verkoudheidsvirus zit in de neus en keel en kan via de buis van Eustachius naar het middenoor reizen, waardoor ook het middenoor ‘verkouden’ wordt.

Symptomen zijn:

 • Oorpijn
 • Koorts
 • Gehoorverlies
 • Verstopt gevoel
 • Dikke afscheiding

Binnenoorontsteking

Deze infectie is zeldzamer en ernstiger. Een binnenoorontsteking ontstaat vaak als gevolg van een uitbreiding van een middenoorontsteking of een andere infectie, zoals een luchtweginfectie of een virusinfectie. Als de ontsteking onbehandeld blijft, kan deze zich van het middenoor naar het binnenoor verspreiden. Binnenoorontsteking komt gelukkig het minst voor van alle soorten oorontstekingen.

Symptomen zijn:

 • Duizeligheid
 • Koorts
 • Misselijkheid
 • Evenwichtsproblemen
 • Gehoorverlies
 • Ernstige oorpijn

Oorzaken van oorontsteking

Oorontstekingen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Als je weet wat de oorzaken zijn, kun je beter voorkomen dat je een oorontsteking krijgt. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van oorontstekingen:

 • Bacteriële en virale infecties: Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van oorontstekingen. Een simpele verkoudheid of griep kan ervoor zorgen dat bacteriën of virussen via de buis van Eustachius het middenoor bereiken en daar een infectie veroorzaken. Deze infecties beginnen vaak in de neus of keel en verspreiden zich naar het oor.
 • Allergieën en irritaties: Allergieën kunnen leiden tot ontstekingen in de buis van Eustachius, wat vervolgens een oorontsteking kan veroorzaken. Ook irritaties door bijvoorbeeld cosmetica, oordopjes of gehoorapparaten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een oorontsteking.
 • Water in het oor: Vocht in het oor na zwemmen of douchen kan leiden tot een infectie, vooral als het water verontreinigd is. Dit gebeurt vaak bij zwemmers oor, waarbij het water in de gehoorgang blijft staan, de huid zacht maakt en bacteriën en schimmels de kans geeft om te groeien.
 • Verstopte buis van Eustachius: De buis van Eustachius helpt om de druk in het oor te reguleren en vloeistoffen af te voeren. Als deze buis verstopt raakt door bijvoorbeeld een verkoudheid, sinusitis of allergieën, kan dit leiden tot een ophoping van vocht in het middenoor. Dit vocht biedt een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien en een infectie te veroorzaken.
Neusspoelen bij oorontsteking: behandeling & preventie

Neusspoelen bij oorontsteking

Door je neus te spoelen met een zoutoplossing, kun je niet alleen de symptomen van een oorontsteking verlichten, maar ook voorkomen dat je in de toekomst opnieuw last krijgt. We vertellen je waarom neusspoelen effectief is.

Neusspoelen voor verlichting

Of je nu last hebt van een zwemmers oor, een middenoorontsteking of een binnenoorontsteking, neusspoelingen met een zoutoplossing kunnen helpen. Door je neus te spoelen, maak je de sinussen schoon en verlaag je de druk in je oren. Dit vermindert de zwelling van het neusslijmvlies, waardoor de buis van Eustachius vrijgemaakt wordt en de druk in het middenoor afneemt.

Neusspoelingen helpen ook om overtollig slijm en bacteriën uit de neusholtes te verwijderen, wat de infectie vermindert en het genezingsproces versnelt. Dit wordt onderschreven op de website van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis:

“Bovendien blijkt een oorontsteking bij regelmatig spoelen beter te genezen.”

Patiëntenfolder van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis

Neusspoelen ter preventie

Naast het verlichten van symptomen kan neusspoelen ook helpen om verschillende soorten oorontstekingen te voorkomen. Door regelmatig je neus te spoelen, verwijder je slijm en deeltjes die de buis van Eustachius kunnen verstoppen, waardoor de druk in je oren gereguleerd blijft. Neusspoelingen verwijderen ook bacteriën en virussen uit je neusholte, wat de kans op infecties verkleint.

Voor mensen met allergieën, zoals een pollenallergie, kan neusspoelen helpen om allergenen te verwijderen en ontstekingen te verminderen, wat de kans op oorontstekingen door allergische reacties vermindert.

Gebruik van de Rhino Horn

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel dat door KNO-artsen wordt aanbevolen voor het behandelen en voorkomen van oorontstekingen. Met de Rhino Horn kun je een zoutoplossing eenvoudig door je neus spoelen, wat helpt om je sinussen schoon te maken en de druk in je oren te verlagen.

Voor kinderen hebben we de Rhino Horn Junior ontwikkeld, met een aangepast formaat voor de kinderneusjes. Zo kun je ook je kind beschermen en symptomen van oorontstekingen verlichten. Spoelen met de Rhino Horn of Rhino Horn Junior kan bijdragen aan gezondere sinussen en oren, en het risico op oorontstekingen verkleinen.

Gerelateerde artikelen

Rhino Horn 25 Jaar: Het Verhaal

Het verhaal van Rhino Horn begon in de jaren ’70, in de schilderachtige bergen van Noorwegen, waar twee yogadocenten een eeuwenoude techniek van neusspoeling deelden tijdens hun lessen. Terwijl ze het hulpmiddel om de neus te spoelen verbeterden, bleken ze een doeltreffende oplossing voor veelvoorkomende ademhalingsproblemen te bieden. Het verhaal van Rhino Horn is een […]

Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Top 5 manieren om je neus te reinigen

Neus spoelen, snuiten of neusspray? Wat zijn de top 5 manieren om je neus te reinigen? In dit artikel geven we je de beste oplossingen.