Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ontstoken holtes: symptomen, oorzaken en oplossingen

Ken je dat gevoel wanneer je neus verstopt zit, druk op je gezicht voelt en pijn hebt aan je hoofd wanneer je vooroverbuigt? Dat kan een teken zijn dat je last hebt van ontstoken holtes. Maar hoe komt het dat je holtes ontstoken zijn? En hoe kun je ervoor zorgen dat je holtes weer tot rust komen? In dit artikel gaan we in op wat ontstoken holtes zijn en we bieden praktische tips om je snel weer beter te voelen.

Wat zijn ontstoken holtes?

Onze neus- en sinusholtes spelen een belangrijke rol bij het filteren van lucht en het voorkomen van infecties. Wanneer deze holtes ontstoken raken, kan dit leiden tot vervelende symptomen zoals een verstopte neus, druk in het gezicht en hoofdpijn. Deze ontstekingen, ook wel bijholteontstekingen genoemd, kunnen worden veroorzaakt door infecties, allergieën, irritaties en andere factoren.

Zijn mijn holtes ontstoken?

Een bijholteontsteking begint vaak net als een gewone verkoudheid, met symptomen zoals een verstopte neus, een loopneus, niezen en hoesten. Maar bij een bijholteontsteking kunnen er extra klachten optreden. Denk aan druk of pijn in je bovenkaak, gezicht of voorhoofd, en soms zelfs in je tanden en kiezen. Je ruikt minder goed en hebt last van vermoeidheid en duizeligheid. Je kunt daarnaast ook een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger hebben.

Naast de typische verkoudheidssymptomen zoals een loopneus en een verstopte neus, zijn er ook specifieke tekenen die wijzen op een bijholteontsteking. Denk aan dik, groen, geel of bloederig slijm, wat vaak gepaard gaat met pijn tijdens het kauwen of vooroverbuigen. Een opgezwollen wang aan één kant van het gezicht is ook een veelvoorkomend symptoom dat wijst op een ontsteking van de bijholtes.

Oorzaken van ontstoken bijholtes

Er is niet slechts één mogelijke oorzaak van ontstoken bijholtes. Er kunnen verschillende boosdoeners zijn, die ervoor zorgen dat je last van die vervelende symptomen krijgt. Laten we kijken naar enkele veelvoorkomende oorzaken van ontstoken holtes:

  • Infecties: Virale en bacteriële infecties kunnen ontstekingen in de neus- en sinusholtes veroorzaken.
  • Allergieën: Reacties op allergenen zoals pollen, huisstofmijt of dierenhaar kunnen voor ontstekingen zorgen.
  • Irritaties: Wanneer je wordt blootgesteld aan irriterende stoffen zoals rook, chemicaliën of sterke geuren, kan dit irritatie veroorzaken in de holtes. Dit kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen.
  • Anatomische afwijkingen: Sommige mensen hebben afwijkingen in de structuur van hun neus, zoals een scheef neustussenschot of vergrote neusschelpen. Deze afwijkingen kunnen de normale luchtstroom belemmeren en het risico op ontstekingen vergroten.

Verschillende soorten holtes

Bijholteontsteking en voorhoofdsholteontsteking zijn waarschijnlijk de meest bekende vormen van ontstekingen waar je wellicht van gehoord hebt. Maar wist je dat er nog meer soorten holtes en sinussen zijn die ontstoken kunnen raken? Dit zijn holtes en sinussen waar je last van kunt krijgen:

  • Voorhoofdsholtes (Frontale sinussen): Gelegen achter het voorhoofd.
  • Kaakholtes (Maxillaire sinussen): Gelegen boven de bovenkaak.
  • Neusholtes (Ethmoïdale sinussen): Gelegen tussen de neus en de ogen.
  • Schedelholtes (Sphenoid sinussen): Dieper in de schedel achter de ogen.
  • Holtes ter hoogte van je slapen (Temporale sinussen): Gelegen aan de zijkant van het hoofd boven de jukbeenderen.
  • Wiggebeensinussen: Dieper in de schedel achter de ogen.

Elk van deze holtes kan ontstoken raken door infecties, allergieën of andere factoren, wat kan leiden tot verschillende klachten en complicaties.

Houdt de ontsteking langer dan 3 weken aan? Raadpleeg dan je huisarts.

Neusspoelen bij ontstoken holtes

Een bijholteontsteking verdwijnt meestal vanzelf binnen 1-3 weken en is over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. Toch kun je je lichaam een handje helpen door de neusholtes te reinigen en de symptomen te verminderen. Neusspoelen is hiervoor een effectieve en volledig natuurlijke oplossing. In tegenstelling tot de meeste andere methoden reinigt neusspoelen niet alleen, maar brengt het ook de ontstoken holtes tot rust.

Het slijm verwijderen

Het verwijderen van overtollig slijm uit je neusholtes is de eerste stap bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van symptomen van ontstoken holtes. Een neusspoeling is een effectieve methode om slijm, allergenen en andere irriterende stoffen uit je neus te spoelen. Hierdoor verwijder je niet alleen de boosdoeners, maar kun je ook de druk in het gezicht verminderen en hoofdpijn verzachten.

 “Wanneer je last hebt van méér dan een gewone verkoudheid, dus een bacteriële ontsteking van het neusslijmvlies of neusbijholteslijmvlies, dan is het wel echt zinvol om je neus te spoelen. […] Door je neus te spoelen, verdun je het snot en komt het eenvoudiger los.”

Dokter Jan van der Borden, neus.nu

De ontstoken holtes tot rust brengen

Een isotone zoutoplossing van de neusspoeling, die dezelfde zoutconcentratie heeft als je lichaamsvloeistoffen, kan helpen om ontstoken holtes te kalmeren zonder irritatie te veroorzaken. Het verdunt slijm, vermindert zwelling en opent de doorgang van de sinussen, wat de druk in het gezicht verlicht.

“Wat verlichting voor de holtes kan geven, is spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm leidingwater met keukenzout.”

Dokter Clement, kno-arts Bravis Ziekenhuis op NU.nl – Juli 2019

De Rhino Horn voor ontstoken holtes

De Rhino Horn is een handig hulpmiddel om je holtes effectief te spoelen en te reinigen. Dankzij de speciale vorm van het kannetje kun je een zoutoplossing zachtjes door je holtes spoelen, waardoor slijm en irriterende stoffen worden verwijderd. De oplossing is eenvoudig thuis te maken met gewoon keukenzout en water.

De Rhino Horn is een medisch hulpmiddel dat wordt aanbevolen door KNO-artsen vanwege de effectiviteit bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van symptomen. Daarnaast kan de Rhino Horn ook preventief worden gebruikt om vervelende klachten te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Neus spoelen bijholteonsteking

Alles over bijholteontsteking

Hoe weet je of je een bijholteontsteking hebt? Wat is het en wat zijn de klachten? En hoe kom je ervan af?

Ervaring Jeannette neus spoelen

De eerste keer neus spoelen, hoe gaat dat?

Neus spoelen met een zoutoplossing verlicht bij hooikoorts, verstopte neus of bijholteontsteking. Wij vroegen Jeanette naar haar ervaring.