Review neus spoelen door Dokter Roos

Neus spoelen met de Rhino Horn wordt dagelijks voorgeschreven door kno-artsen en huisartsen. Maar hoe ervaart de dokter neus spoelen en wat staat er in medische studies over neus spoelen? Dokter Roos, jeugdarts uit Almere, heeft in januari 2018 de Rhino Horn uitvoerig getest. Lees haar review over neus spoelen met de Rhino Horn neusdouche hieronder.

Review neus spoelen Dokter Roos

De ervaring van Dokter Roos

Dokter Roos: “Zoals gezegd mocht ik de Rhino Horn testen, een zogenaamde neusspoeler waarmee je je neus en neusholtes kunt spoelen met zout water. Volgens de site van Rhino Horn werkzaam bij verkoudheid, neusholte ontsteking en allergieën. Maar is dat ook zo?! Dat, en mijn ervaringen met het neus spoelen met de neusspoeler, lees je in deze review.

Neus spoelen in het ziekenhuis

Vanuit mijn tijd bij de KNO (keuze co-schap gedaan dus bijna 4 maanden rondgelopen) weet ik dat het voor KNO-artsen standaard is om patiënten na een operatie aan de neus aan te raden om hun neus te spoelen met zout water. Daarvoor gaven we ze in het ziekenhuis waar ik mijn co-schap liep gewoon een spuitje mee. Het leek me altijd best een gedoe om daarmee je neus te moeten spoelen, maar ik heb dat zelf nooit uitgeprobeerd. Wel was ik dus al bekend met het begrip en weet ik dat er waarde aan gehecht wordt. In dit geval ging het om het reinigen van de neus van oud bloed en korsten na de operatie, waarvoor de Rhino Horn wordt aanbevolen.

Medische studies over neus spoelen

Als we het hebben over neus spoelen, dan is er het meeste onderzoek gedaan naar de combinatie met (al dan niet chronische) rhinosinusitis, oftewel neusholte ontsteking. Een soort upgrade van de normale verkoudheid waarbij ook hoofd- en aangezichtspijn voorkomen naast een verstopte neus, verminderde reuk en mogelijk koorts. 

Ik heb een aantal studies gevonden die laten zien dat er een positief effect is van neus spoelen op de bovengenoemde symptomen. Ook als er wordt vergeleken met een groep die neusspray gebruikt met een slijmvlies slinkende werking (xylomethazoline). Het is alleen niet aangetoond dat de verkoudheid of ontsteking ook echt minder lang duurt maar de kwaliteit van leven van mensen wordt beter en ze hebben dus wel minder last.
Hoe dit precies werkt is (nog) niet duidelijk maar waarschijnlijk treedt de verbetering op doordat je het (oude) snot met daarin de ziektekiemen letterlijk wegspoelt.

“Er is één grote studie waarin bijna 900 patiënten worden behandeld en die een verbetering van de kwaliteit van leven laat zien bij mensen die hun neus spoelen. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld stomen.”

Dokter Roos, januari 2018

Hoe heb ik neus spoelen met de Rhino Horn ervaren?

Ik vond de Rhino Horn heel makkelijk in gebruik, makkelijker dan ik had gedacht eigenlijk. Kin goed op je borst, hoofd schuin en gieten maar. Het is een beetje een vreemd gevoel maar niet echt onaangenaam en ik had het gevoel dat mijn neus iets meer open was daarna. Mijn dochter van 8 kon de Rhino Horn Junior prima zelfstandig gebruiken.

Ook zit er een handig maatschepje bij waarmee je precies de juiste hoeveelheid zout af meet. Wij zijn allebei niet echt verkouden en ook niet allergisch dus daarover kunnen we nu niks zeggen maar we hebben in ieder geval wel schone neuzen!

Conclusie

“Als je last hebt van chronische neusbijholteontsteking of je bent altijd verkouden dan zou ik het gebruik zeker aanraden.”

dokter roos, januari 2018

Bronvermelding: 

  1. https://www.nvalt.nl/kwaliteit/richtlijnen/copd-astma-allergie//COPD%20-%20astma%20-%20allergie/Richtlijn-rhinosinusitis-Augustus%202010.pdf
  2. http://www.kno-artsen.nl/neus-neusbijholten-sinus-rhinologie-allergie/
  3. https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/rhinosinusitis#idm2241376, D. Timperley, R.J. Schlosser, R.J. HarveyChronic rhinosinusitis: an education and treatment model Otolaryngol Head Neck Surg, 143 (Suppl. 3) (2010), pp. S3-S8, Effectiveness of steam inhalation and nasal irrigation for chronic or recurrent sinus symptoms in primary care: a pragmatic randomized controlled trial, Paul Little, MBBS, Beth Stuart, PhD, Mark Mullee, MSc, Tammy Thomas, BSc, Sophie Johnson, BSc, Gerry Leydon, PhD, David Rabago, MD, Samantha Richards-Hall, BSc, Ian Williamson, MD, Guiqing Yao, PhD, James Raftery, PhD, Shihua Zhu, PhD, and Michael Moore, MSc, for the SNIFS Study Team

Gerelateerde artikelen

Hooikoorts en de tuin: geniet van je tuin zonder allergie

Hooikoorts en de tuin: geniet zonder allergieën

Heb je last van hooikoorts in de tuin? Lees wat je kunt doen om in de tuin te kunnen zitten of te tuinieren zonder allergische klachten.

Hooikoorts op vakantie: hoe voorkom je hooikoorts op reis - Rhino Horn

Hooikoorts op vakantie voorkomen

Ook op vakantie kun je last van hooikoorts krijgen. En dat is erg vervelend! We delen tips voor een zorgeloze vakantie zonder hooikoortsklachten.