Een vrouw met een deken om haar heen geslagen omdat ze het koud heeft. Ze houdt de deken tot boven haar neus. Ze ziet er verkouden uit.

Snot: 8 dingen die je nog niet wist

Snot, dat vaak geassocieerd wordt met verkoudheid en ongemak, lijkt misschien op het eerste gezicht geen sexy onderwerp. Toch is snot verrassend intrigerend. Hoewel velen van ons het als onaangenaam beschouwen, heeft dit lichaamsvocht enkele verbazingwekkende eigenschappen. Terwijl we ons vaak alleen bewust zijn van snot wanneer het ons in de weg zit, kan het ons juist helpen om ons lichaam beter te begrijpen. Ben je benieuwd naar wat snot te bieden heeft? Wij hebben 8 dingen op een rijtje gezet die je nog niet wist over snot.

1.     Snot is geen gewoon slijm

Terwijl veel mensen denken dat snot gewoon slijm is, bestaat het eigenlijk uit meer dan dat. Het bevat water, zout, eiwitten en afweercellen, allemaal ontworpen om je lichaam te beschermen tegen binnendringende ziekteverwekkers. Het is eigenlijk een mix van stoffen die je gezondheid ondersteunen.

2.    Snot heeft kleurcodes

Is de kleur van je snot puur toeval? Zeker niet! De kleur van je snot kan je veel vertellen over je gezondheid. Groen of geel snot kan duiden op een infectie, terwijl helder snot meestal wijst op een normale, gezonde toestand. Dus, de volgende keer dat je snot opmerkt, let dan op de kleur, want het kan je veel vertellen over je welzijn.

Wil je meer weten over de verschillende kleurcodes? Lees dan verder over wat de verschillende kleuren van snot zeggen over je gezondheid.

3.    Je kant tot wel 1,5 liter snot per dag produceren

Wist je dat je neus elke dag behoorlijk wat neusslijm produceert? Het gaat hier niet om een klein beetje, maar minstens een halve liter per dag. Als je bijvoorbeeld verkouden bent, kan dit zelfs oplopen tot een verbazingwekkende 1,5 liter per dag. Gelukkig merken we er meestal niet veel van, omdat we het meeste slijm doorslikken of door weefsels wordt geabsorbeerd.

4.    Neusslijm beschermt je longen

Een van de voornaamste rollen van snot is het zuiveren van de lucht die je inademt. Zoals arts Wytske Fokkens het uitlegt:

“De neus is een geweldig mooie airconditioner die de lucht die we inademen verwarmt, bevochtigt en reinigt. Snot vangt alle troep die we inademen op. Vervolgens voeren trilhaartjes het geheel van slijm, bacteriën en potentieel schadelijke stoffen af via de neus- en keelholte.”

Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC

5.    Snot is een alarm voor infecties

Snot kan vervelend zijn, maar wist je dat het eigenlijk fungeert als een soort alarm voor infecties? Als je immuunsysteem in contact komt met ziekteverwekkers, begint het meer slijm te produceren als reactie. Deze toename in snotproductie, bijvoorbeeld in de herfst en winter, dient als een vroegtijdige waarschuwing dat je lichaam actief bezig is met het bestrijden van mogelijke infecties. Als je merkt dat je neus plotseling meer produceert dan normaal, is dit een teken dat je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen om je gezondheid te beschermen, zoals voldoende rust nemen en goed gehydrateerd blijven.

6.    Neusslijm is van nature zout

Wist je dat snot van nature een hoog zoutgehalte heeft? Dit zoute karakter helpt ons lichaam bij het bestrijden van bacteriën en virussen. De zoute omgeving is namelijk niet gunstig voor de meeste ziekteverwekkers, waardoor ze worden gedood of gevangen in het slijm. Dit is een van de manieren waarop ons lichaam zichzelf beschermt tegen infecties. Dat is ook de reden waarom je altijd je neus spoelt met een zoutoplossing.

7.    Snot is een luchtvochtigheidsregelaar

Slijm speelt een rol bij het handhaven van de juiste luchtvochtigheid in je neus en luchtwegen. Dit is belangrijk omdat te droge lucht je vatbaarder kan maken voor infecties en irritaties. Snot helpt om de vochtigheid op het juiste niveau te houden, waardoor je je comfortabeler voelt en je luchtwegen gezond blijven. Het is als een natuurlijke luchtbevochtiger voor je ademhalingssysteem.

8.    Opeten kan geen kwaad

Het klinkt misschien niet erg smakelijk, snot eten. Toch zijn er veel mensen die het stiekem doen, als er niemand kijkt. Het goede nieuws is dat het eten van het slijm in je neus geen kwaad kan. Sommige artsen, waaronder de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger en onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology, beweren zelfs dat het eten van snot gezond kan zijn. Dit komt doordat het je immuunsysteem zou kunnen helpen om beter te begrijpen welke ziekteverwekkers er in je omgeving zijn. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om dit volledig te begrijpen, is het wel duidelijk dat het opeten van snot geen schade aanricht.

Snel van je snot af met de Rhino Horn

Of je nu last hebt van een verstopte neus, een vervelende loopneus, allergieën, verkoudheid of sinuscongestie, Rhino Horn biedt de oplossing. Deze handige tool spoelt je neusholtes met een zoutwateroplossing, waardoor verstopte neuzen verlicht worden, ontstekingen verminderen en een gezondere neusomgeving wordt bevorderd. Rhino Horn is de natuurlijke en zachte manier om snotproblemen aan te pakken en je neusgezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.