Wat helpt bij verkoudheid

7 tips bij verkoudheid

Als je verkouden bent zit je neus verstopt en kun je slecht ademen. Of je hebt last van een loopneus en de zakdoekjes zijn niet aan te slepen. Hoe dan ook; een verkoudheid is vervelend en het liefst kom je er zo snel mogelijk vanaf. Maar wat helpt bij verkoudheid? Wat kun je doen om je klachten te verlichten en je zo snel mogelijk weer top fit te voelen? We geven je 7 tips bij verkoudheid.

1. Drink voldoende water

Genoeg water drinken komt in elk gezondheidslijstje voor. Hoe je het ook wend of keert, water is enorm belangrijk voor een gezond lichaam en optimale geest. Ook bij verkoudheid is hydratatie zeer belangrijk. Zorg dat je dus voldoende water drinkt. Laat koffie en alcohol even staan omdat ze juist water onttrekken. En vind je het lastig om genoeg water binnen te krijgen? Drink een aantal extra koppen rooibosthee of witte thee zonder cafeïne of zet thee van gember of munt.

2. Lucht je huis

Het is altijd belangrijk om je woning goed door te luchten. Maar wanneer je verkouden bent moet je dit al helemaal niet vergeten. Droge en warme lucht zorgt namelijk voor irritante van de slijmvliezen. Hierdoor kunnen de klachten nog erger worden dan ervoor. Zorg dus dat je af en toe even het raam openzet. Is je huis van nature erg vochtig? Een luchtbevochtiger kan een welkome aanvulling zijn.

3. Slaap voldoende

Slaap is een wondermiddel voor alles. Wanneer je je gezond en fit voelt is het belangrijk om voldoende te slapen. Maar wanneer je verkouden bent is het nog belangrijker om ervoor te waken dat je voldoende nachtrust krijgt. Daarom is het een van de belangrijkste tips bij verkoudheid. Slapen versnelt namelijk het genezingsproces van het lichaam. Ga op tijd naar bed en zorg dat je voldoende uren maakt. Voel je niet schuldig over wat extra rust. Je hebt het juist nu nodig!

Kom je niet gemakkelijk in slaap tijdens de wintermaanden? Lees onze tips om fijner te slapen in de winter.

4. Was je handen

Wanneer je verkouden bent is het extra belangrijk om op je hygiëne te letten. Je handen zijn een verzamelplaats van bacteriën. Was daarom regelmatig je handen met antibacteriële zeep. Zo bescherm je niet alleen anderen tegen het verkoudheidsvirus, maar voorkom je ook dat je jezelf opnieuw besmet.

5. Neem een warme douche

Waarom gaf je moeder vroeger het advies om een warme douche te nemen wanneer je verkouden bent? Dit is niet alleen omdat een warme douche fijn aanvoelt. Het warme water heeft ook een positief effect op je lichaam. De warme damp zorgt ervoor dat je bijholtes openen en dat je beter kunt ademen. Daarnaast ontspannen je spieren door het warme water.

6. Steek geen sigaret op

Wanneer je rookt raken je slijmvliezen geïrriteerd. En wanneer je verkouden bent zorgt dit ervoor dat je slijmvliezen langzamer herstellen. Zo blijft de verkoudheid langer aanhouden. Het is dus niet aan te raden om een sigaret op te steken. Daarnaast kun je beter bij anderen die roken uit de buurt blijven. En nu je toch al een paar dagen niet rookt kun je erover nadeken of dit het moment is om te stoppen. Onderzoek heeft aangetoond dat rokers sneller vatbaar zijn voor griep en verkoudheid.

7. Spoel je neus met een zoutoplossing

Als je verkouden bent heb je last van een loopneus of zit je neus juist verstopt. Oplossingen als neusspray en stomen zorgen ervoor dat je neus weer even open gaat. Maar hierdoor verdwijnt het verkoudheidsvirus niet uit je neus. Een neusdouche met de Rhino Horn biedt dé oplossing.

Je spoelt je neus met een natuurlijke spoeling van zout en water. Het water loopt het ene neusgat in en gaat er via het andere neusgat weer uit. Zo spoel je direct het virus je neus uit. Dokter van der Hulst, KNO-arts in het ziekenhuis Amstelland, vertelt in de Volkskrant: “Uit de meeste onderzoeken blijkt dat een neusspoeling veel ellende afvoert zoals virusdeeltjes, bacteriën, stof en pollen.” Daarbij brengt de zoutoplossing het slijmvlies tot rust waardoor je weer makkelijker kunt ademen.

Lees hoe je je neus spoelt met de Rhino Horn in 4 eenvoudige stappen.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.