Neus spoelen met Rhino Horn - voor een vrije neus

Top 5 manieren om je neus te reinigen

De neus is enorm belangrijk voor onze gezondheid. De neus zorgt er niet alleen voor dat wij kunnen ademhalen, maar de neus beschermt je lichaam tegen virussen, bacteriën en allergenen. Hij werkt als een persoonlijke filter die de luchtwegen beschermt. Een gezonde neus draagt bij aan een gezond lichaam. Daarom is het belangrijk om je neus schoon te houden. Wat zijn de top 5 manieren om de neus te reinigen? Wat zijn de voor- en nadelen van elke oplossing? En wanneer wordt welke manier van reinigen aangeraden? We vertellen het in dit artikel.  

Manier 1: Snuiten

Als je neus vol snot zit wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Een loopneus is erg vervelend, net als een neus met pulkjes. Het snuiten van de neus biedt dan directe verlichting. Je verwijdert direct het overtollige slijm en je kunt makkelijker ademen.  

Toch is uit onderzoek gebleken dat het snuiten van je neus niet de meest gezonde manier is om je neus te reinigen. Door je neus te snuiten komt er namelijk onderdruk op de bijholten te staan. Hierdoor kan het slijm, inclusief virus en bacteriën, in de neusholtes terecht komen. Dit kan vervolgens leiden tot een bijholteontsteking.

Wanneer snuiten?

Snuiten is een goede oplossing wanneer je je in het openbaar begeeft en snel van je loopneus af wilt. Als je in het openbaar vervoer bent, op straat loopt of in een vergadering zit kun je snel het overtollige snot verwijderen.

Tip: Wil je je neus op een gezonde manier snuiten? Blokkeer dan één neusgat terwijl je door het andere neusgat blaast. En vergeet niet na het snuiten direct het zakdoekje weg te gooien zodat je anderen niet besmet.

Manier 2: Neus peuteren

Heb je last van die vervelende pulkjes in je neus? Even snel in je neus peuteren kan voor verlichting zorgen. Zo kom je makkelijk van het snot af. Je moet het echter wel stiekem doen, want neuspeuteren wordt als een no-go gezien in het openbaar. Maar behalve dat het onsmakelijk is, kan neus peuteren niet veel kwaad, meent hoogleraar Wytske Fokkens van het Amsterdam UMC in de Volkskrant. Zelfs het opeten van je eigen snot heeft geen negatieve gevolgen voor je gezondheid.

Neus peuteren is echter niet de meest effectieve manier om je neus te reinigen. Je haalt dan wel het snot uit je neus, maar je brengt hiermee niet het neusslijmvlies tot rust. De klachten blijven bestaan. Daarbij is de neus fragiel en is er een kans dat je per ongeluk de binnenwand openkrabt. De wondjes die ontstaan kunnen gaan ontsteken.

Wanneer neus peuteren?

Neuspeuteren is slechts aan te raden als je alleen bent, echt even snel van een pulkjes af wilt en geen andere hulpmiddelen tot je beschikking hebt.

Tip: Zorg dat je goed je handen wast nadat je in je neus hebt gepeuterd om verdere verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen.

Manier 3: Neus spoelen

Door je neus te spoelen met een neusdouche kun je jouw neus reinigen op een natuurlijke manier. Je spoelt met een oplossing van water en zout. Het voordeel van de neusdouche is dat de besmette virusdeeltjes direct uit je neus worden gespoeld. Volgens KNO-arts Jan van de Borden is dat essentieel voor de genezing. “Smerig snot moet je niet in je neus laten zitten, want de bacteriën die daar in zitten, blijven de boel continu infecteren.”

Smerig snot moet je niet in je neus laten zitten, want de bacteriën die daar in zitten, blijven de boel continu infecteren.

KNO-arts Jan van der Borden

Daarnaast zorgt de isotone zoutoplossing ervoor dat de bijholtes en het slijmvlies tot rust komen. Hierdoor is neusspoelen niet alleen een tijdelijke oplossing om weer vrij te kunnen ademen, zoals neusspray of stomen. De neusdouche draagt ook bij aan het verhelpen van de oorzaak. Neusspoelen is een onderdeel van de Nederlandse behandelrichtlijnen van het Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO) en wordt gebruikt bij hooikoorts, griep, verkoudheid en bijholteontsteking.

Wanneer neus spoelen?

Neus spoelen is de beste oplossing in bijna alle gevallen. De neusspoeling kan het hele jaar door gebruikt worden en wordt aangeraden bij hooikoorts, verkoudheid en bijholteontsteking. De neusdouche is zowel preventief te gebruiken als bij klachten.

Tip: De Rhino Horn maakt het eenvoudig om de neus te spoelen. Door de vorm van de neusdouche spoel je met natuurlijke spoeldruk en met de bijgeleverde doseerlepel voor zout maak je voordelig een natuurlijke zoutoplossing. Met een potje zout is de Rhino Horn dus vrijwel onbeperkt herbruikbaar!

Manier 4: Neusspray

Neusspray is misschien wel de meest bekende oplossing voor het reinigen van de neus. De spray is populair door de effectiviteit van het middel. Eén spuitje is al genoeg om de neus te openen zodat je opgelucht kunt ademen. Neusspray wordt gebruikt bij klachten die horen bij hooikoorts, griep en verkoudheid. Bij kort gebruik kan de neusspray geen kwaad.  

Toch kent neusspray bij lang gebruik wel degelijk nadelen. Het stofje xylometazoline zorgt voor tijdelijke verlichting en een afname van de zwelling in je neus. De klachten zijn hiermee echter niet verholpen. Binnen een paar uur zwellen de slijmvliezen weer op en ben je weer terug bij af. Daarbij is het stofje verslavend. Naar schatting van Nederlandse KNO-artsen zijn maar liefst tienduizend tot honderdduizend mensen in Nederland verslaafd aan neusspray

Wanneer neusspray gebruiken?

Neusspray is handig en handzaam. Daardoor is het de beste oplossing wanneer je onderweg bent en snel vrij wilt kunnen ademen. Neusspray kan worden gekocht bij de apotheek.

Tip: Als je neusspray gebruikt om snel je klachten te verlichten, zorg er dan voor dat je dit niet meer dan een week achtereenvolgend doet om verslaving te voorkomen.

Manier 5: Stomen

Stoom bestaat uit kleine verdampte waterdruppels. Wanneer deze in je neus terecht komen openen ze je bijholtes en maken ze het vastzittende slijm los. Zo kun je de neus reinigen en is het gevolg dat je makkelijker kunt ademen. Het grote voordeel aan stomen is dat je er niets voor nodig hebt. Je maakt eenvoudig stoom door water te koken of onder een warme douche te stappen.

Stomen kent geen nadelige gevolgen. Stomen is volledig natuurlijk en veilig. Het nadeel dat stomen echter kent is dat de oplossing van tijdelijke aard is. Onderzoekers van de University of Southampton kwamen erachter dat stomen de klachten niet oplost. Stomen is daardoor ideale oplossing voor als je geen andere hulpmiddelen tot je beschikking hebt en snel je neus wilt openen.

Wanneer stomen?

Stomen is een goede oplossing wanneer je thuis bent en last van griep of verkoudheid hebt. De warme stoom opent je neus en daarbij warmt je lichaam op tijdens de koude winterdagen.

Tip: Gebruik geen eucalyptus tijdens het stomen omdat dit je slijmvliezen kan irriteren. Gebruik alleen water.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.