Neus spoelen hooikoorts

Van welke graspollen krijg je hooikoorts?

Een graspollenallergie zorgt ervoor dat je hooikoortsklachten krijgt wanneer er veel graspollen in de lucht hangen. Voor veel mensen zorgen de grassen voor klachten. In Nederland is veel gras te vinden dus daarom is het lastig om graspollen te vermijden. Gelukkig zorgen van de 140 verschillende grassoorten die in Nederland groeien maar ongeveer 29 voor hooikoortsklachten. In dit artikel behandelen we de belangrijkste grassoorten die tot hooikoorts kunnen leiden.

Je kunt daarnaast ook allergisch zijn voor pollen van bomen of pollen van grassen. Op onze blog lees je meer over de verschillende pollenseizoenen.

Overzicht grassoorten

  1. Grote vossenstaart
  2. Kropaar
  3. Veldbeemgras
  4. Gewoon reukgras
  5. Gestreepte witbol
  6. Rogge
  7. Kamgras
  8. Engels raaigras
  9. Glanshaver
  10. Straatgras
  11. Kweek
  12. Timoteegras

1. Grote vossenstaart

Grote vossenstaart is het grassoort dat meestal als eerste in bloei staat. De pollen van dit gras komen tot bloei in maart, en dit kan nog tot mei of juni duren. De grote vossenstaart is te herkennen aan de lange aar. De vossenstaart is meestal samen met fluitenkruid te vinden in bermen, dijken, graslanden en loofbossen.

2. Kropaar

Kropaar is een van de grootste boosdoeners op het gebied van hooikoortsklachten. Vanaf maart kunnen de pollen al in de lucht hangen. Kropaar is een groot en grof gras dat te herkennen is aan de kluwenvormige aartjes met bloemen eraan. Het gras kan tot wel 150 centimeter hoog worden. Kropaar komt vooral voor in drogere graslandschappen, bermen, akkers, verlaten bouwterreinen en bosranden. Kropaar is sterk allergeen en kan soms tot laat in de herfst nog voor allergische reacties zorgen.

3. Veldbeemgras

In Nederland komt veel veldbeemgras voor. Dit grassoort staat voornamelijk in april en mei in bloei. Veldbeemgras komt in Nederland niet alleen in graslanden voor, maar wordt ook gebruikt voor sportvelden en gazons. 

4. Gewoon reukgras

Gewoon reukgras is een grassoort waar een groot deel van de mensen met hooikoortsklachten last van krijgt. Dit grassoort bloeit vroeg in het voorjaar, meestal vanaf april tot en met juni. Het gewoon reukgras is te herkennen aan de typische geur (vandaar de naam) die veel mensen aan toffee doet denken. 

5. Gestreepte witbol

De gestreepte witbol is te herkennen aan de zachte witte beharing en paarse lengtestrepen. Dit grassoort heeft een lange bloeiperiode, namelijk van mei tot en met september. Het grassoort is door heel Nederland heen te vinden en wordt ook wel vaak onkruid genoemd.

6. Rogge

Rogge vind je in Nederland nauwelijks vrij in de natuur. Rogge wordt vooral gezaaid om meel te maken. Rogge bloeit vanaf eind mei tot en met juli, afhankelijk van wanneer de zaaitijd is. Rogge is sterk allergeen en wordt gemakkelijk door de wind verspreid. Rondom akkers zullen mensen met een graspollenallergie daarom hooikoortsklachten kunnen krijgen van rogge.

7. Kamgras

Kamgras is te herkennen aan de grasbloemetjes met daartegenover aartjes in de vorm van kammetjes. Dit grassoort groei met name in juni en juli en daarna later in de zomer vaak nog.

8. Engels raaigras

Raaigras komt veel voor in graslanden, gazons, sportvelden en weilanden. Het gras wordt ongeveer 30 tot 60 centimeter hoog en heeft rechtopstaande gladde stengels. Het blad is lichtgroen en is glanzend. Dit gras kan rond half mei in bloei staan. Als het dan wordt gemaaid kan het nog een keer bloeien. Ook is er een type raaigras dat van juni tot en met september bloeit.

9. Glanshaver

Glanshaver wordt wel een meter hoog en heeft een open pluim en glanzende stengels. Het is een van de meest voorkomende grassoorten in Nederland. Dit grassoort komt tot bloei vanaf mei en zorgt nog tot en met september voor hooikoortsklachten.  

10. Straatgras

Straatgras groeit overal om onze huizen heen: tussen stoeptegels, in gazons, op parkeerplaatsen en in parken. Dit gras groeit het hele jaar door en wordt ook wel als onkruid gezien. De meeste mensen krijgen een allergische reactie op dit gras tussen juni en oktober.

11. Kweek

Kweek is een van de grovere grassoorten. Dit gras is te herkennen aan de groenblauwe kleur en stijve aar. Kweek staat meestal vanaf juni tot en met augustus in bloei. Het gras wordt vaak als onkruid gezien en groeit veel op storttereinen en braakland, maar ook langs bosranden en op open plekken in het bos.

12. Timoteegras

Timoteegras is te herkennen aan de stijve aren. Het lijkt op grote vossenstaart, maar bloeit later in het jaar. Het bloeiseizoen van timoteegras is van juli tot en met augustus. Het gras komt veel in Nederland voor en helaas krijgen veel mensen hooikoortsklachten hierdoor.

Neus spoelen tegen graspollen

Het graspollenseizoen loopt van maart tot en met september. Maar met name tussen mei en juli zorgen de graspollen voor de meeste allergische reacties. Heb je erg veel last van hooikoorts? De meest natuurlijke oplossing om je klachten te verminderen is neus spoelen bij hooikoorts.

KNO-arts Wytske Fokkens van het Amsterdam UMC raadt in RTL Nieuws patiënten een neusdouche aan.

Je haalt daarmee al het vieze slijm – een voedingsbodem voor bacteriën – bij je holtes weg. Ik raad patiënten ook aan om het te doen.

KNO-arts Wytske Fokkens, Amsterdam UMC

Bij hooikoorts geeft neusspoelen verlichting. De Rhino Horn helpt je hierbij. Dit medische hulpmiddel zorgt ervoor dat je snel en makkelijk je neus spoelt als onderdeel van je dagelijkse ochtend- of avondroutine.

Gerelateerde artikelen

Hooikoorts en de tuin: geniet van je tuin zonder allergie

Hooikoorts en de tuin: geniet zonder allergieën

Heb je last van hooikoorts in de tuin? Lees wat je kunt doen om in de tuin te kunnen zitten of te tuinieren zonder allergische klachten.

Hooikoorts op vakantie: hoe voorkom je hooikoorts op reis - Rhino Horn

Hooikoorts op vakantie voorkomen

Ook op vakantie kun je last van hooikoorts krijgen. En dat is erg vervelend! We delen tips voor een zorgeloze vakantie zonder hooikoortsklachten.