Verkouden of hooikoorts

Verkouden of toch last van hooikoorts?

Het is bijna lente en je hebt last van een lopende of juist verstopte neus. Je moet regelmatig hoesten en je ogen zijn waterig. Het verkoudheidsvirus heerst, maar het hooikoortsseizoen is ook net begonnen. Ben je verkouden of heb je toch last van hooikoorts? Wij vertellen je waar je op moet letten om het verschil te herkennen.

Welk seizoen?

Huub Savelkoul, immunoloog aan de Universiteit Wageningen laat in een artikel op de website van RTL Nieuws weten:

Het grootste verschil is dat hooikoorts seizoensgebonden is, maar een verkoudheid niet.

Huub Savelkoul, Immunoloog Universiteit Wageningen, RTL Nieuws

Verkoudheid kun je het hele jaar door oplopen – ook in de warme maanden. Is het geen hooikoortsseizoen? Dan kun je ervan uit gaan dat je een verkoudheid te pakken hebt. Is het wel hooikoortsseizoen? Lees dan verder om het verschil te herkennen.

Hoe snel loopt je neus?

De snelheid waarmee je een loopneus krijgt kan aangeven of je last van hooikoorts of een verkoudheid hebt. De symptomen van hooikoorts komen altijd snel opzetten. Je neus begint direct te lopen wanneer er pollen in de lucht zijn. Maar bij hooikoorts kan de loopneus ook weer snel over zijn, bijvoorbeeld in de avond of wanneer het regent. Bij verkoudheid duurt het langer voordat je last krijgt van een loopneus. De symptomen houden echter ook langer aan en het duurt gemiddeld 5 tot 10 dagen voordat de klachten over zijn.

Hoe ziet het slijm eruit?

Ook aan je snot (slijm) kun je zien of je last hebt van een verkoudheid of van hooikoorts. Bij hooikoorts is je snot vaak waterig waardoor het snel uit je neus loopt. Bij een verkoudheid heb je last van snot dat dikker en slijmeriger is. Vaak heeft het snot dan een groene kleur. Komt het snot niet uit je neus gelopen? Snuit dan je neus en bestudeer hoe het snot eruitziet in je zakdoek. Lees dit artikel voor meer informatie over de kleur van je snot en je gezondheid.

Wat voor hoest?

Zowel bij hooikoorts als bij een verkoudheid kan het zijn dat je moet hoesten. Hoesten is een natuurlijke reactie van je lichaam omdat je luchtwegen geïrriteerd zijn. Bij hooikoorts heb je vooral last van kribbelhoest. Met de kriebelhoest probeert je lichaam de luchtwegen schoon te maken. Bij een verkoudheid heb je naast kriebelhoest ook vaak last van een vastzittende hoest. Hiermee probeert je lichaam het overtollige slijm af te voeren.

Heb je last van jeuk?

Zowel bij hooikoorts als bij verkoudheid kun je last van een jeukende neus hebben. Heb je echter ook een kriebelende keel of een jeukend gehemelte? Dan is de kans groot dat dit door hooikoorts komt.

Tranen je ogen?

Heb je continu last van tranende ogen? Dan kun je ervan uit gaan dat je last van hooikoorts hebt.

Brandende of rood doorlopen ogen heb je niet bij een verkoudheid, maar wel bij hooikoorts.

HUUB SAVELKOUL, IMMUNOLOOG UNIVERSITEIT WAGENINGEN, RTL NIEUWS

Veel mensen ervaren tranende ogen als de vervelendste klacht bij hooikoorts. 

Klachten verlichten bij hooikoorts en verkoudheid

Zowel bij hooikoorts als verkoudheid kan een neusspoeling voor verlichting zorgen. Door je neus te spoelen bij hooikoorts worden de pollen uit je neus afgevoerd en het neusslijmvlies tot rust gebracht. Ook bij een verkoudheid helpt neus spoelen bij het reinigen van je neus. De zoutoplossing voert slijm, stof en bacteriën af en je kan weer vrij ademen.

Neus spoelen zoutoplossing

De Rhino Horn is een gecertificeerd hulpmiddel dat het hele jaar door helpt om van je klachten af te komen; of je nu last van hooikoorts of verkoudheid hebt. Door je neus te spoelen met een natuurlijke zoutoplossing ben je snel van je vervelende klachten af.

Gerelateerde artikelen

Afwisselend een verstopte neus en een loopneus. Hoe kan dat? - Rhino Horn neusspoeler

Afwisselend een verstopte neus en loopneus?

Je herkent het vast. Je bent verkouden en je hebt een verstopte neus. En dan, vanuit het niets, verandert dit in een loopneus. Hoe kan dat?

Griep: alles over griep - overzicht griep voorkomen en verlichten - Rhino Horn

Alles over griep: een volledig overzicht

In deze gids hebben we alle informatie over griep voor je verzameld, of je nu al ziek begint te worden of juist jezelf wilt beschermen.