Verkoudheid: blijf je thuis of ga je werken?

Overal hoor je niezen en gesnotter in het najaar. In een artikel in de Volkskrant meent hoogleraar Ron Fouchier dat er altijd wel iemand in je omgeving is die jou aan kan steken. Is het verstandig om naar je werk te gaan als je verkouden bent of griep hebt? En hoe kun je ervoor zorgen dat je anderen zo min mogelijk aansteekt?

Het virus overdragen

Het verkoudheids- of griepvirus wordt voornamelijk op twee manieren overgedragen. De eerste manier is als je niest of hoest. De besmettelijke deeltjes blijven in de lucht hangen en worden weer door anderen om je heen ingeademd. De tweede manier is door lichaamscontact met andere mensen, voornamelijk via de handen. Wanneer je in je hand hoest, blijven de bacteriën plakken. Deze besmette bacteriën draag je weer over wanneer je bijvoorbeeld iemand de hand schudt.

Dat je in het najaar verkouden wordt, is volgens hoogleraar Ron Fouchier van de afdeling virologie aan het Erasmus Medisch Centrum logisch:

Er is altijd wel iemand in je omgeving die je kan aansteken. In het najaar kruipen we dichter op elkaar dan in de zomer en is het klimaat zodanig dat virussen en bacteriën beter overleven.

Wel of niet werken?

Is het dan verstandig om te gaan werken als je grieperig of verkouden bent? “Daar is geen algemene regel voor,” meent Gertjan Beens, bedrijfsarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde in het Algemeen Dagblad. Je kunt zelf inschatten wat de beste keuze is.

Als je grieperig of verkouden bent, is rust nemen volgens hoogleraar Fouchier het beste dat je kunt doen. Doe je het niet, dan blijf je langer ziek. Dat is niet alleen voor jezelf vervelend, maar ook voor anderen op kantoor. Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om één of twee dagen thuis te blijven en goed voor jezelf te zorgen. Toch kun je jezelf natuurlijk ook niet bij elke verkoudheid ziek melden!

Voorkom dat je anderen aansteekt

Als je toch doorwerkt is het belangrijk dat je anderen zo min mogelijk aansteekt. Hoogleraar Fouchier meent dat je het nooit helemaal kunt voorkomen. Maar een beetje afstand houden kan helpen, of tenminste je handen regelmatig wassen. Daarnaast zijn wij gewend om een hand voor onze mond te doen als we niezen of hoesten, maar juist dát zorgt voor een verspreiding van het virus. Wanneer je dan de deurklink aanraakt of iemands hand schudt, verspreid je het virus. Je kunt volgens Fouchier beter in de holte van je elleboog hoesten.

Hoogleraar Fouchier vervolgt dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, genoeg te slapen en je warm aan te kleden. Hoogleraar keel-, neus en oorheelkunde Wytske Fokkens raadt in hetzelfde artikel in de Volkskrant aan om de neus te spoelen met een neusspoeling.

De Rhino Horn

Wij kunnen dit natuurlijk alleen maar bevestigen: door een neusdouche met de Rhino Horn kom je zo snel mogelijk weer van het verkoudheidsvirus af.

Lees hier meer over de voordelen van neusspoelen bij een verstopte neus.

Gerelateerde artikelen

Neusdouche Rhino Horn

De oplossing bij een verstopte neus tijdens zwangerschap

Het is geen geheim dat je lichaam verandert als je zwanger bent en dat je vervelende ongemakken kunt verwachten. Ochtendmisselijkheid, zwellingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen… Helaas hoort het erbij. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat ze ook last kunnen krijgen van een verstopte neus tijdens de zwangerschap. Dit verschijnsel heet Rhinitis en kan erg […]

Neusdouche bij griep

7 gezonde voornemens die je wél volhoudt

De meeste Nederlanders zijn optimistisch in januari en denken over hun goede voornemens na. Maar helaas komt er vaak weinig van deze voornemens terecht. Al in februari komen de meeste mensen erachter dat de voornemens te drastisch waren en te moeilijk om na te leven. Goede voornemens kunnen enorm motiverend zijn. Dan moet je echter […]