Verkouden of griep - Rhino Horn

Het verschil tussen griep en verkoudheid

Buiten is het koud en binnen lig jij onder een deken. Je voelt je niet lekker, je neus loopt, je hoofd doet pijn en je keel voelt droog aan. Maar heb je griep of is dit een verkoudheid? Wat is nu eigenlijk het verschil? We vertellen je in dit artikel hoe je herkent waar de klachten vandaan komen. En daarbij vertellen we wat je kunt doen om de klachten te verlichten.

De overeenkomsten

Griep en verkoudheid kennen veel overeenkomsten. Het is dan soms ook lastig om het verschil tussen griep en verkoudheid te herkennen. Beiden zijn virusziektes die je het hele jaar door kan oplopen. Zowel griep als verkoudheid komen echter vaker in de winter voor dan in de zomer. In beide gevallen raken je keel-, neus- en bijholten ontstoken, wat flink pijn kan doen. Zowel verkoudheid als griep zorgen voor vervelende overlappende klachten die een aantal dagen aanhouden.

Verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Er zijn maar liefst 200 verschillende virussen die voor verkoudheid kunnen zorgen. Het virus wordt overgedragen via speeksel. Je kunt besmet raken wanneer iemand die verkouden is in jouw buurt hoest of niest. Nadat je besmet raakt duurt het meestal 2 tot 3 dagen voordat je hier iets van zal merken. Het slijmvlies in je neus, bijholten en keel raakt dan ontstoken. Als gevolg kun je één of meer van de volgende klachten bij verkoudheid verwachten:

  • Verstopte neus of loopneus
  • Keelpijn
  • Niezen
  • Hoesten
  • Oorpijn / slecht horen
  • Hoofdpijn
  • Tranende ogen
  • Lichte temperatuurverhoging

Tijdens een verkoudheid zul je over het algemeen geen last hebben van hoge koorts. Je kunt een lichte temperatuurverhoging tot maximaal 38,5 graden ervaren. Kleine kinderen kunnen wel koorts krijgen bij verkoudheid.

Meestal is de verkoudheid binnen 7 tot 10 dagen weer over. Duurt de verkoudheid langer? Misschien heb je dan last van een bijholteontsteking. Meer informatie hierover vind je in het artikel “Wat is een bijholteontsteking” bij onze veelgestelde vragen.

Griep

Griep is een plotselinge luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Net als verkoudheid verspreidt ook het griepvirus zich via druppels in de lucht. Wanneer je de besmette deeltjes inademt komt het virus in je lichaam terecht. De eerste symptomen verschijnen tussen de 1 en 4 dagen na besmetting en zijn vaak plotseling en heftig. Vaak zul je last hebben van een aantal van de symptomen die ook bij verkoudheid horen. Deze gaan echter altijd gepaard met koorts en spierpijn. Daarnaast kun je ook nog last hebben van de volgende klachten:

  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Verminderde eetlust
  • Koude rillingen

Je kunt van koorts spreken bij een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger. De hoge koorts houdt meestal 2 tot 4 dagen aan en vaak voel je je binnen 7 dagen weer helemaal beter.

Voel je je langer ziek? Griep kan soms leiden tot bronchitis of een longonsteking. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Griep of verkouden: wat nu?

Je weet nu wat het verschil tussen griep en verkoudheid is. Maar hoe kom je er vanaf? Zowel griep als verkoudheid kunnen niet met medicijnen worden behandeld. Huisarts Tanya Tolido vertelt in het AD: “Je lichaam moet het virus echt zelf bestrijden. […] Antibiotica helpt alleen tegen bacteriën. Sterker nog: het geeft alleen maar bijwerkingen.” Griep en verkoudheid zijn gelukkig onschuldig en door te rusten, gezond te eten en genoeg water te drinken zul je je snel weer beter voelen.

Je lichaam moet het virus echt zelf bestrijden. […] Antibiotica helpt alleen tegen bacteriën. Sterker nog: het geeft alleen maar bijwerkingen.

Huisarts Tanya Tolido, Algemeen Dagblad

Om de klachten te verlichten kun je je neus spoelen met een zoutoplossing. In tegenstelling tot andere oplossingen, waaronder neusspray, wordt het slijm afgevoerd. De neusspoeling maakt je verstopte neus weer open of spoelt het overtollige waterige slijm uit je neus. Daarnaast brengt de isotone zoutoplossing het slijmvlies tot rust, wat voor een verlichting van de klachten zorgt.

De Rhino Horn bij griep of verkoudheid

De Rhino Horn helpt je gemakkelijk je neus te spoelen bij griep of verkoudheid. Het is een gecertificeerd medisch hulpmiddel dat door ook KNO-artsen wordt voorgeschreven. Dankzij de unieke vorm van het kannetje spoel je gemakkelijk je neus. De Rhino Horn is verkrijgbaar bij de apotheek en op Bol.com.

Gerelateerde artikelen

De 11 oorzaken van een droge neus - Rhino Horn

11 oorzaken van een droge neus

Wat is nou precies de oorzaak van een droge neus? Komt het door een onderliggende aandoening, door medicatie of misschien door het weer? We geven je de 11 meest voorkomende oorzaken.

Neus spoelen bijholteonsteking

Alles over bijholteontsteking

Hoe weet je of je een bijholteontsteking hebt? Wat is het en wat zijn de klachten? En hoe kom je ervan af?